srbija protiv euУслов за отварање поглавља у преговорима са ЕУ није само спровођење Бриселског споразума, већ и 11 тачака на којима инсистира Немачка.

Берлин, како сазнаје „Блиц“, месецима инсистира на решавању појединих питања која се односе на поглавље 35 које је везано за Косово, међу којима су уклањање Парка мира у Косовској Митровици, изградња чврстих објеката на граничним прелазима, предаја управљања електраном „Газиводе“, као и признавање пасоша Косова.

Иако Брисел никада званично није изнео немачке услове као своје, на свим састанцима са званичницима Београда инсистирало се на испуњавању тих тачака.

Током посете Београду, шефица дипломатије Европске уније Федерика Могерини изнела је немачке захтеве као услове за отварање преговора, пре свега за поглавље 35 које се односи на Косово, а то је јуче потврдио и министар спољних послова Ивица Дачић.

– Србији је доста политике покретних циљева. Више не прихватамо такву праксу сталног истицања нових услова и о томе смо разговарали са Федериком Могерини. У разговору је учествовао и премијер Александар Вучић и састанак није био пријатан зато што је био врло отворен – рекао је Дачић.

Он је навео да постоје разлике између захтева који су јавно изречени и додатних које имају поједине земље чланице.

Како сазнајемо, Вучић и Дачић су од Могеринијеве тражили да им предочи шта то Србија тачно није испунила из Бриселског споразума, односно који су то услови за даљи напредак на путу европских интеграција.

Она је тада у разговору са Томиславом Николићем, председником Србије, рекла да неће бити нових услова, што се показало као нетачно.

Маја Коцијанчић, портпарол високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност, није желела да коментарише да ли нови услови постоје или не, већ је само изјавила да су „сви услови и критеријуми потпуно јасни и дефинисани унапред“.

– Процес европских интеграција је изразито транспарентан. Због тога је и са наше стране и са стране Србије врло добро познато и јасно шта мора да се уради – рекла је Коцијанчићева.

merkel-vucic-tama

11 немачких тачака

– статут СЗО у складу са приштинским законима

– позивни број за Косово

– интегрисање Цивилне заштите у КПС

– чврсти гранични прелази

– примена договора о енергетици

– уклањање Парка мира у Косовској Митровици

– заустављање шверца на административним прелазима

– прихватање косовских пасоша на српским границама

– учешће Приштине на регионалним форумима

– препуштање електрана „Газивода“ и „Валача“ Приштини

– интегрисање локалних самоуправа у косовски систем

Дачић – Не прихватамо праксу да званично нових услова нема, а испостави се да они постоје; ЕУ да разговара с Немачком шта даље да радимо

Београд — Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Србија инисистира да се разјасне услови за отварање почетка њених приступних преговора с Европском унијом.

„Не кажемо да ћемо водити рат с Европском унијом, али морамо да се разјаснимо. Нисмо моћни, али не можемо да аплаудирамо“, рекао је Дачић у Београду на конференцији за новинаре са замибијским шефом дипломатије.

На питање шта значи његова пређашња изјава да Србија не прихвата нове захтеве за отварање поглавља, Дачић је рекао: „Не желимо да се с нама тако разговара. Не прихватамо такву праксу да имамо званичан став да (нових) услова нема, а да се испостави да они постоје“.

Он је рекао да се ради о условима које је Немачка поставила за отварање поглавља.

„Треба разговарати, то јест Европска унија треба да разговара с Немачком шта ћемо даље да радимо“, рекао је Дачић.

Он је упитао какве везе има „Парк мира“ на мосту у Косовској Митровици с Бриселским споразумом и запитао „како се он појавио на врху листе немачких услова“.


Извор: Блиц, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Нови немачки ЕУ услови за Србију

* Обавезна поља