makedonija-oklopna-vozila-1СКОПЉЕ — Македонска полиција обезбеђује караулу Гошинце, рекао је телевизији Сител портпарол македонске полиције Иво Котевски.

Он је навео да је за инцидент, према првим информацијама, „одговорна група из Гњилана“, чији је лидер извесни Џевахир Адеми.

Четрдесет наоружаних и маскираних особа с ознакама ОВК заузело је током ноћи полицијску испоставу у македонском селу Гошинце, у близини северне границе земље.

Четири полицајаца који су били на дужности су претучени и везани лисицама, а министарство је напад окарактерисало као „терористички акт“.

Конвој од неколико оклопних возила македонских снага безбедности се запутио ка селу Гошинце, јавља македонска телевизија НОВА. Нејасно је да ли се нападачи још увек налазе у том селу.

Портпарол полиције Иво Котевски је рекао да је наоружана група са Косова напала станицу, док су четири полицајца била на дежурству.

Косовска полиција је саопштила да није забележено кретање сумњивих група или појединаца око македонске границе, преноси Коха диторе.

Медији: Терористички напад или измишљотина Груевског?

Након потврде портпарола македонског МУП-а да је у караулу у македонском селу Гошинце, у општини Липково, прошле ноћи упало 40 наоружаних маскираних особа, највероватније с Косова, уследили су демантији странака и појединаца да је то само покушај премијера Николе Груевског да скрене пажњу јавности од ескалације политичке кризе у тој држави.

ТВ Нова је са лица места јавила да је у Гошинце поподне пристигло седам-осам оклопних возила, као и два теренска возила ОЕБС-а, те да је то подручје проглашено небезбедним.

Из разлога безбедности је, како се наводи, спречен пролазак неколико новинарских екипа.

Иначе, караула Гошинце налази се изнад Куманова, на граници са Косовом. У непосредној близини је и караула Танушевци, а реч је о двема тачкама које су прве нападнуте 2001. када су чланови ОВК-а на том подручју прогласили слободну територију.

Портпарол македонског МУП-а Иво Котевски потврдио је раније данас да је у селу Гошинце извршен терористички напад, када је 40 маскираних и наоружаних особа са ознакама ОВК неколико сати запосело караулу у којој су била дежурна четири полицајца.

Напад се, према његовим речима, догодио прошле ноћи у 2:30, а након упада наоружаних особа полицајци су разоружани, тројицу су везали, ударали их истовремено снимајући камером, пренео је македонски Фокус.

Нападачи су, казао је Котевски, говорили албански, а један од њих се полицајцима обратио на лошем македонском језику речима: „Ми смо припадници ОВК , пренесите свима да не може да вас спасе ни Никола Груевски, ни Али Ахмети, нико не сме да се попне овде јер ће сви да буду ликвидирани“.

Када су, казао је, нападачи отишли, полицајац коме нису биле везане руке је одвезао осталу тројицу колега и заједно су се пешице спустили у село.

Према првим информацијама МУП-а нападачи су са Косова, а остали детаљи ће бити касније саопштени.

Котевски није желео да каже да ли је караула у овом селу била обезбеђена, пренели су македонски медији.

И македонски медији су тај напад окарактерисали као терористички и напад на државне институције.

Такође, преносе, да је косовска полиција званично саопштила да они немају информацију да су наоружани припадници ОВК-а ушли у Македонију са косовске стране.

„Не моземо да потврдимо то“, изјавио је портпарол косовске полиције Баки Келани.

Због погоршане безбеносне ситуације у Македонији одложено је одржавање фудбалског дербија између Шкендије и Вардара, јавио је портал Спортмедиа. Дерби је требало да буде одржан сутра у Куманову.

А бивши члан Ослободилачке народне армије (ОНА) Абедин Зимбери, који живи у Липковском региону, каже да на том подручју нема никаквих наоружаних лица, објавио је Радио Слободна Европа на македонском језику.

„Ја сам одатле и гледам људе како нормално живе, нема никаквих инцидената“, рекао је Зимбери.

„Овај инцидент о коме извештавају медији личи на некакав сценарио владе, (премијера Николе) Груевског, као и Министарства унутрашњих послова. Сигурно се планира некакав сценарио како би се пажња грађана скренула са онога што се у Македонији дешава и покушава се да спасе што се спасити да“, рекао је Зимбери.

Тврдим, додао је, да им то неће успети због тога што грађани не желе рат, желе мир, перспективу, желе да раде, да живе“, рекао је Зимбери.

Да је напад у селу Гошнице извршен с Косова измишљотина Груевског, тврди и приштински портал „Индексонлине“.

Приштински медији, наиме, тврде да је напад у Гошницу измишљотина и, како наводе, покушај македонског премијера да скрене пажњу јавности са политичке кризе која већ дуже време траје у тој држави.

Албанска партија ДУИ, чланица владајуће коалиције у Македонији, лидера Али Ахметија саопштила је да инцидент у Гошинцу штети агенди Албанаца.

ДУИ позива грађане да не брину и да не наседају на провокације, а од надлежних траже да преузму одговорност и да грађанима гарантују безбедност као и да што брже расветле овај случај.

Локално становништво, пак, тврди да за њих инцидент није изненађење пошто се, кажу такорећи целог месеца тим крајем „кретала велика група непознатих људи вршећи одређене притиске“.

И приштински Љајм подсећа да већ одавно најављује могућност формирања „оружаних албанских структура“ које би провоцирале македонску полицију и дале јој повод за интервенцију.

На жалост, инцидент који се догодио у селу Гошинце личи на део таквог сценарија, пише овај дневник.

Због овога, како се наводи, житељи општине Липково треба да се организују и да изолују ове групе пре евентуалне интервенције полиције, пошто ће после тога настати хаос који тешко да може да се контролише.

Љајм је позвао косовске институције да не дозволе „злоупотребу својих граница и територије, пошто постоје велике шансе да је циљ ових група да изазову сукоб који неће штетити само Албанцима у Македонији већ и имиџу Косова као државе“.

Лист апелује и на представнике међународне заједнице да предузму све да не дозволе да пред, како наводи, нашим очима дође до инсценираног сукоба чији би циљ могао да буде „брисање трагова прлајвог новца натопљеног људском крвљу“.

Подсећања ради, данашњи напад у селу Гошнице се поклала са почетком напада пре 14 година. Албанци су, наиме, 2001. са два пројектила отпочели напад на село Танушевац који је однео прву жртву, полицајца Момира Стојановског.

Та побуна Албанаца је окончана Охридским споразумом.

Иначе, у последњих неколико месеци у Скопљу су извршена три гранатирања зграде Владе Македоније за која је, како су јавили медији, одговорност преузео извесни Куштими у име ОВК.

Наоружани Албанци са Косова заузели полицијску станицу у Македонији, траже своју државу

Група од око 40 наоружаних особа са Косова заузела је полицијску станицу у селу Гошинце, општина Липково, потврдило је Министарство унутрашњих послова. Четири полицајаца који су били на дужности су претучени и везани лисицама, а министарство је напад окарактерисало као „терористички акт“.

Конвој од неколико оклопних возила македонских снага безбедности се запутио ка селу Гошинце, јавља македонска телевизија НОВА. Нејасно је да ли се нападачи још увек налазе у том селу.

Портпарол полиције Иво Котевски је рекао да је наоружана група са Косова напала станицу, док су четири полицајца била на дежурству.

Група од 40 „добро наоружаних“ мушкараца, са симболима Ослободилачке народне армије („македонски ОВК“), разоружали  су полицајце у станици и обратили им се на албанском језику, рекавши „траже своју државу и да не прихватају никаква Охридски договор“.

Наоружани мушкарци су дали полицајцима пола сата да оду.

Министарство унутрашњих послова је саопштило да су полицајци били „разоружани, везани, претучени и снимљени на камери“.

– Имали су и преводиоце који су причали „лош Македонски“, а вођа групе се обратио полицајцима са речима „Ми смо Ослободилачка народна армија, ни Ахмети ни Груевски вас неће спасити, не желимо никакав Охридски договор, желимо нашу државу – навео је Котевски.

Он је додао да су терористи заробљеним полицајцима узели оружје, мобилне телефоне и радиовезе и дали им 30 минута да пешице напусте караулу, претећи им да ће, ако крену раније или неко од њих остане у караули, бити ликвидирани.

„Након истека од датог рока од 30 минута један од полицајаца који није био везан ослободио је остале колеге које су биле везане лисицама, после чега су се пешице напустили караулу, а док су одлазили чули су рафалну паљбу из аутоматског оружја“, казао је Котевски.

Котевски је истакао да је терористичка група према првим сазнањима и оперативним информација у Македонију ушла с Косова.

Он је додао да је на терену македонска полиција.

Македонски портал „24 вести“ јавља да је драма почела јутрос у три сата после поноћи.

Општина Липково се налази на ширем подручју севера Македоније.

Ослободилачка национална армија (албански: Ushtria Çlirimtare KombëtareUÇK; македонски: Ослободителна национална армија – ОНА), позната и као „Македонска ОВК“, је терористичка организација која је нападала циљеве у Републици Македонији 2001. године са циљем да се територије са већинским албанским становништвом одвоје од Македоније и припоје Албанији.

Македонија: Терористи ОВК заузели караулу у селу Гошинце

Скопље — Четрдесет наоружаних и маскираних особа са ознакама ОВК заузело је током ноћи полицијску испоставу у македонском селу Гошинце, у близини северне границе земље.

Четири полицајца на дужности у пограничној караули су претучена, заробљена, а затим и пуштена. Напад је изведен у 2.30х после поноћи.

Како је објављено, напад се третира као терористички акт, а извела су га највероватније лица са Косова. Сви полицајци су сада на безбедном, док су нападачи отишли у непознатом правцу.

Како је рекао портпарол македонског министарства унутрашњих послова Иво Котевски, нападачи су били добро наоружани, носили су униформе и маске са ознакама ОВК и разговарали су на албанском језику, док је са полицајцима „на лошем македонском“ комуницирао један од њих.

„Ми смо ОВК. Реците свима да вас ни (председник највеће албанске странке у земљи ДУИ Али) Ахмети, ни (премијер Никола) Груевски не могу спасити. Не желимо Охридски споразум. Хоћемо своју земљу, нека нико не долази, све ћемо ликвидирати“, рекао је један од терориста.

Терористи су разоружали, везали и тукли тројицу полицајаца, а цео догађај су снимили и камером. Затим су четвртом дали кључеве од лисица и рекли да имају пола сата да побегну иначе ће их убити.

Општина Липково се налази на ширем подручју севера Македоније, а село Гошице са око 500 становника према попису из 2002. године има 99 одсто албанског становништва.

Котевски је рекао да је „извршен државни терористички напад“ и да је караула била заробљена неколико сати.

Када су нападачи отишли, полицајац коме нису биле везане руке је одвезао осталу тројицу колега и заједно су се пешице спустили у село.

Котевски није желео да каже да ли је караула у овом селу обезбеђена.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Албански терористи заузели караулу у Македонији

* Обавезна поља