milo-djukanovic-glasa-2БРИСЕЛ – Црногорски премијер Мило Ђукановић поручио је данас из Брисела да ће инфраструктурно повезивање земаља региона донети економски раст и отварање нових могућности и истовремено смањити миграторни притисак региона према Европској унији.

На састанку шефова влада западнобалканске шесторке Ђукановић је оценио да тај сусрет представља израз спремности региона Западног Балкана „да посвећено и убрзано“ ради на агенди унапређења повезаности.

„Као подршка европској перспективи земаља Западног Балкана, које су показале значајан напредак на путу стабилности, добросуседских односа, на модернизацији друштва и економија, желео бих да потенцирам и значај укључености ЕУ у овај процес“, рекао је Ђукановић, преноси портал Радио телевизије Црне Горе.

Без интеграције Западног Балкана нема ни визије уједињене Европе, нагласио је он и додао да се све земље региона суочавају са проблемом недовољног фискалног капацитета и зато је за потребе унапређења повезаности неопходно пронаћи модалитете заједничког превазилажења проблема, уз помоћ инструмената ЕУ и међународних финансијских организација.

Ђукановић је нагласио да ће главна саобраћајна мрежа у региону Западног Балкана имати за фокус квалитетно повезивање главних градова, економских центара и главних лука, конекцијама остварљивим у временском хоризонту до 2030. године.

Приликом израде приоритетних предлога Црна Гора је, како каже, водила рачуна о сопственим капацитетима и о могућности да се до 2030. заврше предложени пројекти.

„Одрживост и изводљивост улагања били су основна водиља нашег приступа. Ми верујемо да регион треба да покаже разумевање за оно што суштински јесу приоритетни и реални пројекти, како би досли до мреже која ће нас повезати и међусобно и са Европском унијом“, закључак је Ђукановића.

Црногорски премијер је подсетио да ће изградња подводног кабла између Црне Горе и Италије бити од велике важности, не само за регион, него и шире и истакао да верује да све земље, као и Црна Гора, препознају значај интегрисаног приступа за развој саобраћајне мреже.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ђукановић о инфраструктурном повезивању региона

* Обавезна поља