sinisa-mali-1(1)Док је Синиша Мали у посети Кини, Мрежа за истраживање криминала и корупције (Крик) објавила је нову причу да је породична фирма градоначелника Београда, наводно, бесплатно добила десет хектара државног земљишта. Ова најновија тврдња Крика долази само недељу дана након што је та истраживачка мрежа обелоданила да је Мали купио 24 апартмана на бугарској ривијери.

Градоначелник је тада изјавио да поседује само један стан у Бугарској који је уредно пријавио Агенцији за борбу против корупције и тврдио да је његов потпис на документима, на које се Крик позива, фалсификован. Крик је, дан после тих навода градоначелника, на сајту објавио оверен документ преузет из бугарског регистра, који, тврди Крик, показује да се Мали и даље води као директор једне од две офшор компаније преко које је купио 24 апартмана у бугарском летовалишту „Свети Никола”. „Политика” у току дана није успела да ступи у контакт са градоначелником који је у Пекингу и да добије коментар о најновијим наводима Крика да је фирма Малог и његове породице бесплатно добила десет хектара земљишта у власништву државе у близини Вршца.

То земљиште је, наводи та истраживачка мрежа, користио државни произвођач детелине „Алфа протеин”, приватизован у јулу 2003. године када су га на аукцији купили Срђан Гајић, директор предузећа, и још два радника за 18.000 евра. У то време Мали је радио у Агенцији за приватизацију као директор Центра за тендере.

После приватизације „Алфа протеина” Гајић је, наводи Крик, незаконито поклонио десет хектара државног земљишта приватној фирми „Compost group”. Две године након што га је Гајић купио, „Алфа протеин” је отишао у стечај, а данас је у процесу затварања, пише Крик. Мали акционари фирме поднели су кривичну пријаву против Гајића, који је лани осуђен на две године условне казне, тврди Крик.

„Compost group”, којој је Гајић преписао земљиште, била је у већинском власништву Борислава Малог, оца Синише Малог, и њихових пословних партнера. Они ту земљу, према судским списима, никада нису платили, наводи Крик.

– Борислав је 2004. основао компанију „Ferdi Genetics”, која је била већински власник „Compost group” на коју је уписано спорно земљиште. Крајем августа 2009. Борислав Мали пребацио је „Ferdi Genetics” на свог сина Синишу, који је постао власник фирме и земље. Десет дана касније Синиша Мали продао је „Ferdi Genetics” и земљу офшор фирми „Alessio Investment Ltd” за нешто више од пола милиона евра, пише у уговору – тврди Крик.

Директор фирме „Alessio Investment Ltd” у тренутку продаје био је Синиша Мали, наводи Крик, и пише да је та „офшор компанија имала представништво у Београду на адреси стана Синише Малог, а директорка је била његова супруга, показује документација с Девичанских острва и српске Агенције за привредне регистре”.

И градоначелников брат Предраг Мали, тврди Крик, био је укључен у овај посао – као директор фирми „Ferdi Genetics” од оснивања 2004. године и „Compost group” од 2007.

– Новинари Крика дошли су и до банковног документа на којем се види да је Предраг Мали 2011. на рачун „Compost group” уплатио 250.000 евра – пише Крик.

Та истраживачка мрежа тврди да је Предраг Мали био један од сведока на суђењу Срђану Гајићу, директору „Алфа протеина”, покренутом на основу кривичне пријаве малих акционара.

– Када се 9. фебруара 2012. појавио у судници, Предраг Мали је рекао да није био укључен у посао са земљом јер у то време није био директор нити власник „Compost group”. Рекао је и да је „Ferdi genetics” (већински власник „Compost Groupa”) фирма чији је једини власник његов брат Синиша Мали – пише Крик.

sinisa-Mali-KROP

Предраг Мали, наводи Крик, открио је на суђењу и да је „Compost Group”, пошто је постала власник земљишта, то земљиште и објекте користила као покриће за кредите узете од државне Комерцијалне банке. Најмање 250.000 евра је добијено од банке, тврди Крик и подсећа да је Синиша Мали од јула 2013. до новембра 2014. био председник Управног одбора Комерцијалне банке.

Земљиште до данас није враћено држави и још је у власништву „Compost Group”, која је на њему покренула производњу ђубрива за узгој шампињона, али је ова фирма променила власника, пише Крик.

– Од 2013. године власник је Ивица Ђолић. Он је тада откупио власништво од „Alessio Investement Ltd”. Уговор је, у име офшор компаније, потписао Синиша Мали јуна 2013, који је у то време био функционер – наводи та истраживачка мрежа.

Никодијевић: Верујем сарадницима

Никола Никодијевић, председник Скупштине града, није желео да коментарише најновије наводе Крика јер, како тврди, текст није ни прочитао, али је чуо да је објављен.

– Научен сам да верујем људима са којима радим – каже Никодијевић, подсећајући да се Синиша Мали налази у посети Кини, а да је о претходним наводима Крика рекао шта је имао.

Опозиција тражи оставку Малог

После нових детаља о приватном бизнису Синише Малог које је oбјавио Крик, Покрет „Доста је било – Сашa Радуловића” и ДСС затражили су његову неопозиву оставку и хитну смену. Хитне одговоре првог човека престонице или оставку тражи и Балша Божовић, председник ГО ДС-а.

– Свакодневно се отварају нове афере док градоначелник претходно није објаснио ни оне старе. Оптужбе су се односиле на плагијат доктората, 24 стана у Бугарској, фирме на Девичанским острвима, као и на пољопривредно земљиште противзаконито стечено у приватизацији и то у време када је Мали био један од челних људи у Агенцији за приватизацију – истакао је Божовић.

СНС: Божовићу, зар те није срамота

Реаговање Балше Божовића, после написа Крика, разбеснело је Градски одбор СНС-а који је то оценио као „још један покушај ДС-а да обмане јавност, фабрикује бесмислене афере, пласира неистине, без иједног доказа”.

Напредњаци су упитали Божовића „да ли треба да га подсећају на спорне приватизације у које су биле умешане његове партијске колеге и да ли га је срамота што су функционери његове странке оставили Београд пред банкротом, што је дефицит буџета био већи од 20 одсто…”


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Нова афера Синише Малог

* Обавезна поља