sukobi-podgorica-baklje_fПОДГОРИЦА – Полиција је током протеста Демократског фронта прекорачила овлашћења у поступању према Милораду Мартиновићу, Гојку Раичевићу и двојици грађана у Златарској улици, оцeнио је јуче Савет за грађанску контролу рада полиције. Председник тог тела Александар Саша Зековић рекао је да је Савет поступао по притужбама које су до јуче пристигле.

„Савет је на седници узео у обзир три случаја – то је примена полицијских овлашћења, то јест поступања полиције према грађанину Милораду Мартиновићу, према грађанину Гојку Раичевићу и према грађанима у улици Златарској”, казао је Зековић новинарима након седнице.

„Савет је у случају примене полицијских овлашћења према Мартиновићу, на основу расположиве документације, закључио да је очигледно дошло до прекомерне употребе силе полицијских службеника”, изјавио је Зековић. „Савет закључује да су полицијски службеници према Мартиновићу поступали непрофесионално, да су прекорачили службена овлашћења и да је он подвргнут мучењу, нечовечном и понижавајућем третману. Он је том приликом тешко повређен, а уништено му је и возило.”

Зековић је додао да је Савет затражио од Управе полиције да у најкраћем року објави ове информације јавности „како би сачувала укупан кредибилитет полицијске организације, нарочито имајући у виду да је овај случај крајње узнемирио црногорску јавност”.

Поступајући по више притужби које се односе на полицијско поступање према уреднику портала „Ин4С” Гојку Раичевићу закључио да је дошло до непримерене употребе силе над њим, а да он није пружао никакав отпор.

Зековић је рекао да је Савет од Министарства унутрашњих послова затражио информације која су тачно хемијска средства коришћена, ко су произвођачи опреме и да ли су сви полицијски службеници били оспособљени за њихову употребу.

sukobi-podgoricaИнформација која се јуче појавила у подгоричким „Вијестима” и постала ударна у електронским медијима јесте да су „све јединице Војске Црне Горе у суботу вече, након избијања немира у Подгорици, биле у приправности”. То је „Вијестима” саопштено из Министарства одбране, на чијем је челу Милица Пејановић Ђуришић.

„Јединица Војне полиције, укључујући и вод специјалне намене, била је ангажована искључиво на заштити објеката Министарства одбране. Дакле, позивање припадника ВЦГ у своје јединице имало је само један циљ: спровођење законске обавезе заштите имовине и објеката које користе Министарство одбране и Војска Црне Горе”, саопштено је из пи-ар службе Министарства одбране.

Председник Покрета за промене и један од лидера ДФ-а Небојша Медојевић је коментарисао снимак који кружи друштвеним мрежама, а на којима се јасно види да група младића са препознатљивим капуљачама излази из зграде старе владе, у којој је сада страначка централа владајућих ДПС и СДП. Он је казао да објављени снимак показује да су у згради Демократске партије социјалиста планирани инциденти, а да би врховни државни тужилац морао да испита на који начин су организоване криминалне групе чији је задатак био да изазову инциденте.

Медојевић тврди да ДФ има информације да је те групе инструирао бивши директор Управе полиције Веселин Вељовић и позвао је тужилаштво да посебно испита улогу Вељовића у овим дешавањима.

Он додаје да се режим уплашио у суботу вече, „када је 25 до 30 хиљада дошло људи на протест”, и сматра да су се зато и појавиле „те хулиганске групе”.

„Ми смо добили информацију да иза свега стоји Веселин Вељовић. Примера ради, у суботу вече, када смо били у оном кавезу испред кордона полиције, нама су ти полицајци рекли да ће они бити нападнути. Ми смо казали да нам то не пада на памет, ни нама ни нашим присталицама, али они су стално говорили да ће напада бити, што значи да су знали о чему се ради”, појашњава Медојевић.

Секретар Већа за националну безбедност Веселин Вељовић негирао је наводе Демократског фронта да стоји иза криминалних група и људи са фантомкама који су правили нереде и друга кривична дела на протестном скупу у организацији те политичке организације.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Прекорачења овлашћења у Подгорици

* Обавезна поља