vucic-konferencija za novinareПремијер Алексндар Вучић је признао да Србија – чак ни после терористичког напада на Париз – није у стању да на граници  cа Македонијом функционише тако да обезбеди да на њену територију неће доћи неко ко је повезан са Исламском државом или неком другом сличном организацијом. Неко ко неће кроз десет дана или десет месеци негде извршити терористички акт.

Чак је притом – можда и не хотећи – открио да Србија пропушта и оне који немају никаква документа, а и да њихова величанства избеглице/мигранти могу да Вучићевим службана документа и не покажу. Чак и ако их при себи имају.

Ово је чворна тачка.

Сме ли Србија – поготово после Париза и наон што се открило да су можда и двојица учесника масакра у главном граду Француске до њега стигла преко Грчке, Македоније, Србије и Хрватске – себи више допуштати да њену границу пређе било ко регуларних докумената своје земље, одноосно поуздане идентификације?

Сме ли у Србију бити пуштен ико пре провере да ли је повезан са терористичким групама?

Ако се то буде и даље догађало – поготово што код Вучића и његових служби сви који долазе из Сирије, Ирака и Авганистана – и даље имају третман избеглица – не доводи ли режим Србију у ситуацију да неки њен град буде мета као Париз?

Не коцка ли се Александар Вучић безбедношћу Србије и животима њених грађана?

Може ли ишта на овом плану променити најављена војних и полицијских снага и жандармерије? Није ли то само покушај да се смоквиним листом покрије ружна и опасна голотиња целее ситуације?

_____________________________________

Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ, стручњак за борбу против терроризма

Србија не ради ништа од онога што би морала

Србија не поштује властите, законом прописане безбедносне процедуре. Држава контролише само граничне прелазе и не контролише границу. Нема јасну безбедносно-одбрамбену стратегију јер најважнија питања безбедности од тероризма и организованог криминала, као и најважнија питања одбране суверенитета и територијалног интегритета, “решава” са државама НАТО пакта који је већ једном бомбардовао Србију и на њеној територији направио терористичку нарко државу Косово.

Размена података са непријатељима државног суверенитета Србије и деловање у регионалним и глобалним телима за козметичке захвате на пољу против-тероризма – координирање властитих активности са Американцима, Енглезима и Немцима… чин је раван угрожавању властите државе. Зато нимало не чуди што пропушта хиљаде избеглица којима уопште не може утврдити стварни идентитет.

Терористе не плаши војска јер војска нема услове да се у властитој земљи бори против терориста. Војска не може водити рат а да јасно не утврди линије разграничења, бројност, снагу и опремљеност непријатеља и у условима недостатка фронта и позадине.

Како уопште да одреди потребне снаге и врсту ратне технике потребне за ову врсту сукоба?

Најважније је:анимирати друштво да пружи отпор овим идеологијама, посебно исламско друштво и њихове елите, затим, обавезно  применити прописане безбедносне процедуре:   идентификовати екстремне и радикалне идеологије и њихове организационе форме, онемогућити њихово наоружавање и финансирање, ставити под адекватан надзор (физички, електронски…) сва лица идентификована као извор безбедносне претње, забранити сваку врсту пропагирања радикалних идеологија, забранити часописе, замрачити и онемогућити портале – најризичнија лица ухапсити и отворити кривичне истраге …

Још увијек ништа од тога нисмо видели у Србији.

____________________________________

Александар ПАВИЋ, Фонд стратешке културе

Власт се буквално коцка са животима грађана

 

ПРЕЛАЗАК нових емиграната преко наше територије можемо да дозволимо само ако би службе пратиле њихов цео пут од уласка у нашу земљу, до изласка, и то уз гаранцију да ће да изађу.

Све друго је лутрија.

Ако признате, као што је премијер урадио, да не можете да знате ко нам улази, настављате да дозвољавате тај улаз, онда се буквално коцкате са животима грађана Србије!

НАТО прави војне вежбе – и то велике – сваког месеца, па то није одвратило терористе да нападну Француску.

Наш проблем је што сарађујемо са НАТО, силом која је произвела, одгајила терористе и сада их користи у своје сврхе.

Војне вежбе могу да одврате друге војске, а не терористе. Њих би одвратило то да нисмо избушени изнутра страним службама, а избушени смо од 5. октобра 2000. године.

А то су управо оне службе које усмеравају терористе.

_____________________________________

Владимир ГОАТИ, аналитичар

Наши сада добро раде, али ако Аустрија и Немачка затворе границе…

 

НИСАМ стручњак за безбедност па могу лаички да оценим да – када вам протутњи река од пола милиона људи у ономе што зовем библијском сеобом народа ка Западу – не можете гарантовати да постоји пуна безбедност. Можете само појачати сарадњу са другим земљама, али све док иду (преко Србије) – не можете бити сигурни да међу пола милиона или милион, колико их може бити јер миграција траје, нема и прикривених терориста.

Наравно да би на тај ризик који је иманентан, требало применити све мере које би смањиле степен ризика. Нарочито после Француске.

Које ће то мере бити, зависиће од тренутка и то је политички моменат, политичка димензија целог питања. Наши сада добро раде, а одлука о томе шта ће радити у будућности мора да буде у кондиционалу, у формули „ако-онда”.

Ако Аустрија и Немачка затворе границе, онда и ми да видимо шта ћемо.

Најављена војна вежба не чини да се лично осећам безбедније, мада се нисам лично осећао ни угрожено (због проласка миграната), јер саосећам са тим мученицима који траже бољи живот.

______________________________________

Јован ПЕЈИН, историчар и публициста

Наши домаћи муслимани слушају Турску

 

НАЈЛОГИЧНИЈЕ је да се понашамо као Мађари.

Они су први уочили ову појаву и заштитили свој суверенитет. Нису то урадили напамет, него су се консултовали и са Немачком, и са земљама на које се ослањају, а које су против прихватања избеглица.

Вехабизам је испољио своје најгнусније лице у Европи, а његов захтев за повратак „изворном исламу” је антицивилизацијски. Са тим данашњим муслиманима не знамо како ћемо – са претходнима смо знали: и са Турцима, Курдима, Сиријцима, Арбанасима, исламизованим Грузинима, Арапима и свима другима који су овде доносили свој ислам.

Сада треба или не урадити оно што је рекао председник Владе или направити тесно „грло” и пуштати само оне који долазе из ратног подручја којима је угрожен живот, а остали нека иду у Египат, Алжир и сличне муслиманске земље.

Европа је већ угрожена од муслимана. И Балкан! Поврх свега, наши муслимани раде оно што им каже Турска! Дакле, имамо проблема и са онима који су већ овде…

Како одвратити терористе? Војна вежба има главну функцију да улије осећај сигурности нашим грађанима и да обезбеди бржу реакцију како би се смањили људски губици – у случају напада.

Међутим, ово показује да морамо да вратимо територијалну одбрану и цивилну заштиту. То су одвраћајуће мере.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на О Вучићевој мигрантској политици

* Обавезна поља