stit 2015БЕОГРАД – Велика антитерористичка вежба свих безбедносних служби у Србији „Штит 2015”, која је изведена на више локација у Београду, успешно је данас завршена, а премијер Србије Александар Вучић похвалио је способности безбедносних служби.

Вучић је са министрима у влади, начелником Генералштаба ВС Љубишом Диковићем, председником РС Милорадом Додиком и другим функционерима, посматрао вежбу, након чега је разговарао са представницима служби безбедности и упознао се са опремом којом располажу и коју су користили током вежбе.

Рапорт Вучићу, поред кога су били и министри унутрашњих послова и обране Небојша Стефановић и Братислав Гашић, предао је командант Жандармерије Горан Драговић.

Вучић је припадницима безбедносних снага честитао на успешно обављеном послу и изведеној вежби „Штит 2015”.

„Живела Србија”, рекао је премијер.

У вежби је учествовало око 700 припадника Батаљона за противтерористицка дејства „Соколови”, Батаљона војне полиције специјалне намене „Кобре”, 204. ваздухопловне бригаде, Гарде, Речне флотиле, Жандармерије, Безбедносно-информативне агенције.

Безбедносне службе показале су висок степен обучености у решавању талачких криза на аеродрому „Никола Тесла” и Железницкој станици, као и приликом централне показне вежбе одржане у и поред Палате Србија.

Капацитети српских снага показани су и на реци, где су на једном од сплавова савладани терористи.

Циљ вежбе био је приказивање заједничког деловања свих служби у евентуалном покушају угрожавања безбедности.

Саобраћај за аутомобиле, аутобусе и мотоцикле данас је измењен тако што је од 8 до 15 сати затворен Булевар Николе Тесле, од Ушћа до Улице трешњиног цвета.

 

Вучић: Храброст и обученост спрских безбедносних снага

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас да су српске безбедносне снаге на показној вежби „Штит 2015” показале храброст, одлучност и изузетну обученост и спремност у заштити земље од евентуалних терористичких напада.

„Грађани су могли да виде како ћемо брзо да реагујемо. Честитам им на изванредно урађеној и показаној вежби”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре, након што је на више локација у Београду изведен Штит 2015.

Према његовим речима, безбедносне службе су у веома компликованим и сложеним условима показали изванредну обученост, али и јединство и садејство, будући да те јединице до сада нису сарађивале.

„Мислим да су грађани могли да виде да су наше јединице изузетно добро обучене, спремне, да ти људи веома вредно раде”, истакао је премијер.

Он је напоменуо да је у реализацији вежбе учествовало више од 700 припадника МУП-а, БИА, Војске Србије.

„Много је важније да пробамо да земљу сачувамо од било каквих напада, али пошто то не можете да знате, овакав ће да буде наш одговор, а то значи да ћемо да реагујемо брзо, једноставно и ефикасно”, рекао је Вучић.

Он је честитао припадницима снага безбедности, који су показали храброст, одлучност, спремност и одлучност, наводећи да је уверен да ћемо моћи да им пружимо још бољу опрему и оружје

„Иако по том питању нисмо слабији од других, али резултати ће нам бити бољи, посебно зато што улажемо доста у наменску индустрију и то ћемо да наставимо”, рекао је Вучић.

Он је, подсетивши да је и председник РС Милорад Додик присуствовао вежби, рекао да и грађани ЕС могу да виде како брзо Србија може да реагује и да је спремна да помогне и свима у региону.

Додик: Важно је да смо обучени за случај терористичких напада

БЕОГРАД – Председник Републике Српске Милорад Додик честитао је припадницима безбедносних, полицијских и војних снага на данашњој показној вежби која симулира борбу против тероризма, и истакао да је веома важно да су те снаге и у Србији и у Републици Српској обучене за случај напада терориста.

Додик је рекао да РС и њене полицијске снаге имају обавезу да штите безбедност земље и грађана, а важно им је, како је рекао да и у Србији виде способност за то.

Како је навео, од изузетног је значаја спремност за реаговање у ванредним ситуацијама, посебно у светлу недавних догађања у Босни.

„Простор где ми живимо се чини посебно важним, могли сте да видите терористички напад. Зато је важно да наша полиција буде способна да одговори, да може да сарађује са свима у региону, а природно највише смо ослоњени на Србију”, закоључио је он.

На питање како тумачи чињеницу да након терористичког напада у Зворнику бошњачки званичници нису реаговали, Додик је то описао као неку врсту опструкције у погледу одређивања карактера тог чина.

„Видљиво је да у БиХ на једној страни постоји такво расположење, али данас је важно рећи да муслимани у БиХ и ислам не треба да добију етикету која би могла да се припише на основу терористичких напада и чињенице да су многи терористи муслимани”, рекао је Додик.

РС, према његовим речима, жели сарадњу у свакој врсти борбе против тероризма, а за то су потребне креативне и војне снаге у оквиру бошњачкој народа и политичке структуре.

РС ће, додао је, учествовати у координацији с другим снагама у борби против сваког терористичког чина на простору не само РС, него и БиХ и сарађиваће са свим безбедносним агенцијама у региону.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Завршена вежба штит 2015

* Обавезна поља