bondarevУ Москви је одржан скуп на тему: „Шта NATO тражи на Балкану“.

Један од његових учесника био је и Никита Бондарев, начелник одељења Руског института за стратешке студије за балканске земље, који је – говорећи о намери подгоричког режима да земљу уведе у NATO – проценио да ће Мило Ђукановић 2016. изгубити власт. Другим речима: да ће под притиском протеста демократске опозиције бити приморан да демисионира или ће се повући сам.
Бондарев је претходно поставио питање: због чега је Ђукановић против референдума о уласку Црне Горе у западну алијансу када је 85 одсто њених становника за референдумско изјашњавање?

Његова је процена да је Ђукановићево увлачење Црне Горе у NATO најдиректније повезано са његовом потребом да добије бар неке гаранције за случај да мора да се одрекне власти.

Бондарев је указао да није никаква тајна да Ђукановић има „криминалну биографију. Притом се позвао на сведочење директора РИСИ, Леонида Решетњикова, да су му шефови западних обавештајних служби, међу њима – и италијанске и француске, говорили да против садашњег подгоричког премијера не постоје кофери, већ – „возови компромитујућих материјала“.

Ђукановић – истакао је Бондарев – добро разуме шта то значи и зато од Запада и тражи гаранције да против њега у Италији неће бити вођен нови кривични поступак. Утолико пре што италијанска штампа поново пише да га – чим не буде више власт – чека нови кривични поступак.

Да би добио жељене гарантије, Ђукановић је Западу могао да понуди само увођење Црне Горе у NATO. Притом је обећао – нагласио је Бондарев – да ће то извести без референдума и са минималним протестима становништва. У NATO су му поверовали.

Ствари су за Ђукановића, додао је Бондарев, почеле да се кваре после првих демократских протеста и када је генерални секретар NATO, Јенс Столтенберг, који је боравио у Подгорици и на Цетињу, видео демонстрације и још чуо руске песме у Црној Гори. То је био разлог да Ђукановићу у најужем кругу каже: са оваквим протестима не би било баш паметно да вас сада примамо. Хајде порадите на „македонској варијанти“, договарајте се са опозицијом.

Бондарев је истакао да се ово сазнало од људи из најближег Ђукановићевог окружења и приметио: „Међу тим људима, хвала Богу, још има оних који су наклоњени Русији“.

Ђукановић – наставио је Бондарев – није на то пошао, мада му алијанса није тражила да силом гуши демонстрације. Он је то урадио на своју руку: да би Западу показао да још има и утицај и силу и да ће бити у стању да Црну Гору уведе у NATO мимо референдума.

Према процени Бондарева, Ђукановићу је савршено јасно – да без одлуке у уласку у NATO донете у Скупштини Црне Горе неће бити ни жељених гаранција.

Бондарев је изразио увереност да у Црној Гори никаквих озбиљних промена неће бити – без обзира на протесте – док не дође до раскола у владајућем клану у Подгорици који је он назвао „кланом Ђукановић-Вујановић“. Истовремено је подвукао да је власт још прилично хомогена и јединствена.

Он сматра да би минимум могао да буде: промена односа полиције и Ђукановићевог министарства одбране према опозицији и протестима. А таква промена је тренутно мало вероватна. Догађаји се, истакао је Бондарев, могу убрзати и променити смер уколико би за време неког од наредних протеста дошло до људских жртава.

Независно од свега, поновио је, Ђукановићева политичка каријера ће се завршити наредне године.

Бондарев је посебно упозорио: да су Црна Гора, Србија и Македонија, иако формално нису чланице алијансе, фактички увучене у координантни систем NATO. Указао је да америчка база „Бондстил“ практично фунционише као база NATO  и да је исти случај са америчком и немачком базом у Македонији.

Осврнувши се на Србију, проценио је да то што она није у NATO не смета ничему до чега је алијанси у Србији стало. У наставку је указао: да у Министарству одбране Србије NATO-консултатни имају цео спрат, а да се на главном војном полигону Војске Србије – Пасуљанским ливадама – налази стална „дежурна мисија NATO“.

И недавна српско-руска војна вежба – открио је Бондарев – протекла је под присмотром NATO.

У закључном делу наступа на скупу, изнео је властиту прогнозу да ће оно што је председник Владе Србије, Александар Вучић, у Москви договорио у вези са транспортним хеликоптерима и шасијама „Камаза“ бити реализовано јер су то представници NATO још пре његовог пута у Москву пажљиво проценили – да интереси алијансе не би били оштећени.

„Веома сумњам – подвукао је Бондарев – да ће одбрамбени аранжман о којем је Вучић разговарао бити реализован у целини. Оно са хеликоптерима – да, са „Камазима“ – такође да. А од испорука наоружања тешко да ће нешто бити“.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Бондарев о крају Ђукановићеве ере

* Обавезна поља