lafontenОскар Лафонтен је велика фигура немачке политике. Када иступи на овакав начин, јасно је да се ствари озбиљно мењају. Он је једна од најугледнијих личности у немачкој политици од средине 70-тих година. Био је четири године вођа SPD (једне од две највеће немачке политичке странке), канцеларски кандидат SPD 1990. године, две године министар финансија а затим вођа Партије левице током 2000-тих.

Ожењен је Саром Вагенкнехт, угледном политичком фигуром, која је тренутно копредседник Партије левице. Због свега тога је привукло пажњу јавности када је брутално изрибао Ештона Картера и Викторију Нуланд на свом Фејсбук налогу. Лафонтенов срдити наступ је дошао само дан пошто је његова супруга Сара Вагенкнехт у разговору са новинаром телевизије RT осула паљбу на политику Меркелове према Русији. Ево и потпуног превода његовог поста на Фејсбуку:

Амерички министар „одбране“, а уствари министар рата, је у Берлину. Он позива Европу да се супротстави руској „агресији“. Али уствари би Европа требало да се супротстави америчкој агресији. Амерички дипломатски велемајстор Џорџ Кенан је описао ширење НАТО на исток као највећу грешку америчке спољне политике од краја Другог светског рата зато што ће она довести до новог хладног рата. Викторија Нуланд је рекла да „смо потрошили пет милијарди долара“ на дестабилизацију Украјине. Они све више потпаљују док Европа плаћа за то смањеним обимном трговинске размене и изгубљеним радним местима. Нуландова каже: „Ј…ш Европу“. Нама је потребна европска спољна политика која ће да заустави ратнохушкачки империјализам САД. Ја кажем: Ј…ш империјализам САД!


Извор: Русија Инсајдер, Нови Стандард

Оставите коментар

Оставите коментар на Побуна Оскара Лафонтена

* Обавезна поља