putin-hamneiРуски лидер Владимир Путин срео се у Техерану са врховним руководиоцем Ирана Али Хамнеијем.

Размотрили су – како је саопштио портпарол Кремља Дмитриј Песков – питања која се тичу односа две земље, укључујућу сарадњу у сфери енергетике, „ситуацију у Сирији и низ других тема“.

Песков је открио да је разговор, који је био „веома конструктиван“, потрајао дуже од сат и по, дуже него што је било планирано.

Посебно је указао: „Хамнеи је оценио да садашњи ниво кооперације две земље не одговара њиховом потенцијалу и изразио наду да ће његов данашњи разговор са Путином дати импулс развоју трговинско-економских односа“.

Део разговора посвећен Сирији – истакао је Песков – обележило је јединство Москве и Техерана у ставу да се поводом могућих варијанти разрешења сиријске кризе не сме допустити било чији диктат Сирији споља јер решење мора бити у рукама самог сиријског народа.

Сам Путин је у Техерану саопштио да руска ваздушна кампања у Сирији неће трајати вечно и подсетио да је директно повезана са офанзивом регуларне армије Дамаска на позиције терористичких формација. Додао је да ће Москва Каспијско море користити за ударе по Исламској држави све док кривци за обарање путничких авиона и друге злочине не буду кажњени.

Хамнеи је после разговора упозорио: „Американци имају дугорочни план који подразумева њихову доминацију у овом региону. Тај план је претња свим земљама, а нарочито Русији и Ирану“.

Открио је да је са руководством Ирана разговарао о једином могуће решењу за Срију – политичком.

Иранска новинска агенција Ирна објавила је да је Путин Хамнеију поклонио копију старог, руком писаног, Корана

Путин је, иначе, био у једнодневној радној посети Техерану.

Учествовао је у раду самита Форума земаља-извозника гаса и имао низ билатералних састанака, прво – са председником Ирана Хасаном Роханијем.

Претходни пут Путин је посетио Иран 2007. године.

Како је најавио помоћник руског председника Јуриј Ушаков, Путин је говорио на пленарном заседању самита.

При том је нагласио да Москва „у потпуности подржава“ тезу која је формулисана као тема техеранског самита: „Природни гас – најбоље гориво стабилног економског раста“.

Учесници самита су размотрили могућности развоја глобалног гасног тржишта и стимулисања потрошње гаса као најдоступнијег, економски најисплативијег и еколошки најчистијег енергетског ресурса.

У својим техеранским разговорима, руски лидер је посебну пажњу посветио могућим координираним потезима на заштити интереса земаља-произвођача гаса. Разговарао је, између осталог, о очувању праксе закључивања дугорочних уговора о продаји гаса и праведној расподели ризика између извозника и потрошача.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин са Хамнеијем

* Обавезна поља