resetnjikov01Како се заоштравање ситуације на Блиском Истоку – посебно између Русије и Турске – види у огледалу водећих московских експерата?

Директор Руског института за стратешка истраживања – Леонид Решетњиков – прво подсећа да је Владимир Путин већ оценио да је турско обарање бомбардера Су-24 у ваздушном простору Сирије било ударац ножем с леђа, па наглашава:

„Такви удари су карактеристични за Турску и њену политику и у 17, 18, 19. и 20. веку. Од традиције је тешко побећи, а та турска традиција удара с леђа је и прљава, и дрска, и бесрамна. Са Турцима се Руској Империји то често догађало: договор, па – удар леђа. Зато су државни званичници Русије током 2-3 века обавезно учени да воде рачуна о турском покварењаштву“.

Решетњиков указује да је управо Турска један од главних криваца за грађански рат у Сирији и да Исламска држава без ње и њене подршке не би могла да постигне све што је постигла. Он истиче да и Турска и они који је воде – Ердоган и Давутоглу – имају своје интересе у Сирији. Још конкретније: да Анкара – иако Давутоглу тврди да његова концепција неоосманизма подразумева духовно зближавање бивших делова Османске Империје – заправо жели територијално проширење и на рачун Сирије.

„Турска је и учесник сиријског конфликат и послушни слуга САД. Она делује у свом интересу и подилази Американцима. Зато – ако поред САД, Саудијске Арабије и Катара још некога треба позвати на одговорност за Сирију – онда су то несумњиво Турска и Ердоган. Само, Турска је изгледа заборавила, или слабо памти, чему воде такви покварени методи у политици“

Решетњиков је уверен да се оно што се догодило са Су-24 могло очекивати јер је Ердоган пре тога недељама грубо и оштро иступао против Русије:

„Било је и директних претњи. У сваком случају, Турска за овај подмукли и дрски акт мора бити кажњена. Она мора бити лишена свих прихода од односа са Русијом. Она од прихода из тих односа, укључујући оно што у Турској остављају руски туристи, и наоружава своју армију и Исламску државу. Треба наћи нова решења уместо Турског тока. Председник Путин само што се пре неки дан вратио из Ирана са којим се отварају нове могућности. Онај ко руши наше авионе и убија наше људе – мора добити по заслузи. И, то ће бити убрзо. Веома брзо. Откад је наша авијација почела да делује у Сирији – Турска је на страни Исламске државе. Ударивши на нафту ИД – Русија је ударила и на лову Турске. Зато је дошао удар на Су-24“.

Решетњиков подвлачи да Русија сада води борбу за самосталност свог државног курса и развоја и за свој суверенитет и упозорава да ће грађани РФ зато морати – поготово што се њихова земља због те борбе бити под нарастајућим притиском – морати да више воде рачуна о томе како да сачувају своју земљу него о томе где ће се, и како, купати.

satanovski-30-09-15Председник Института за Блиски Исток Јевгениј Сатановски упозорио је да Москва – ма шта се даље догађало – нипошто више не сме са Турском имати досадашње односе:

„Ердоган је очито заборавио да је Турска, због сличних поступака, током 400 година изгубила знатан део територије и да је зато од ње остао овај данашњи окрњак којим он управља! Русија више не сме гледати на Турску као пријатељски расположеног савезника. Ми ћемо тек морати да се укључимо у озбиљна ратна дејства. Само је питање: како минимизовати сопствене губитке, а остварити резултате који би били такви да се сви боје да нас и пипну“.

Сатановски упозорава да је више него очигледно да Турска чини све што може да спаси Исламску државу и друге терористичке групације:

„Није искључено да Турска стоји и иза терористичких напада у Паризу. Нормализација односа са Анкаром треба да полази и од Ердогановог поимања да он може и не бити султан већ онај који ће разорити своју земљу иако је много уложио у њену економију и позиционирање у свету. Он мора постати свестан да му не могу помоћи ни НАТО ни сам Господ Бог“.

Водећи руски експерт за Блиски Исток се отворено залаже да Москва потпуно одустане од градње атомске централе у Турској у коју је имала намеру да уложи 20 милијарди долара. А посебно наглашава:

„Тачка мора да буде стављена и на гасовод Турски ток. Тај пројекат је већ дао прилику Турцима да нас безочно уцењују. Довољно је што је сада енергетски биланс Европе кренуо низ стрмину. И то: након што су управо Турци Европи приредили мигрантску кризу“.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Ердогану не може помоћи ни НATO, ни господ Бог

* Обавезна поља