prorokobicЈедна од највећих могућих последица будућих односа Турске и Русије после обарања руског авиона у политичком контексту може да буде отворена подршка Русије Курдима и отварање тог питања на значајно вишем политичком нивоу него што је то досад било.

Обарање руског авиона од стране Турске већ се одразило на политичке односе између Турске и Русије, каже за Спутњик Душан Пророковић из Фонда за стратешку културу.

Он подсећа да је Русија већ објавила низ економских мера које ће предузети према Турској, од туризма па до делимичног затварања тржишта за турске производе.

Пророковић је такође сигуран да је после овога и пројекат гасовода „Турски ток“ и те како доведен у питање. Он ће, како процењује, ако ништа друго бити пролонгиран, што ће утицати на енергетску стабилност Турске.

Што се чисто политичких односа тиче, Пророковић каже да нас је досадашње понашање руског председника Владимира Путина, почев од кризе у Чеченији, преко Грузије и Украјине па до Сирије, научило да он предузима асиметричне одговоре и кораке не предузима моментално.

„Дакле, треба сачекати неколико недеља или месеци и видети каква ће бити реакција званичне Москве. Оно што се чини као највећа могућа последица у политичком контексту јесте отворена подршка Русије Курдима и отварање тог питања на значајно вишем политичком нивоу него што је то досад било“, каже Пророковић.

У том контексту, каже наш саговорник, турске снаге су се „играле ватром“, због инсистирања да свој ваздушни простор морају бранити по сваку цену, па макар и од руских авиона који бомбардују положаје Исламске државе, Турској могу да нанесу велике политичке проблеме и да изазову политичке турбуленције.

„Ако погледамо сав рад Јевгенија Примакова на Блиском истоку видећемо да је он половину свог политичког живота посветио курдском питању. Дакле, то може бити велика последица по Турску и то ће изазвати прави политички земљотрес на Блиском истоку“, објашњава он.

Пророковић каже да до поларизације света неће долазити, јер данас је структура светског политичког система асиметрична мултиполарност, период једнополарности је иза нас. Различити полови ће после овога имати различите интересе, сматра наш саговорник.

„Неку поларизацију не треба очекивати, али глобалних последица може да буде управо због потенцијалног отварања курдског питања, због прекрајања граница на Блиском истоку, које је почело много пре укључивања Русије у ову блискоисточну кризу. Прекрајање граница на Блиском истоку може да произведе један велики потез глобалног карактера и то ће се осетити и у другим крајевима света“, мишљења је Пророковић.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Турско играње с ватром

* Обавезна поља