dodik-vladaПредседник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће у недељу или понедељак сазвати састанак свих важних политичких личности, председника партија и носилаца важних функција у Републици Српској и БиХ на којем ће се одредити према одлуци Уставног суда којом је Дан Републике Српске – 9. јануар проглашен неуставним.

– Мој предлог биће да се од Уставног суда БиХ затражи да ову срамну одлуку повуче и да је стави ван снаге, а до тада представници Српске неће радити у заједничким институцијама БиХ. То би требало да буде наш начин понашања. Надам се да ће тај предлог бити прихватљив за све. Ми по овом питању морамо да будемо јединствени јер само тако можемо нешто да урадимо, у супротном направићемо само карикатуру – оценио је Додик.

Он је додао да је ово питање око којег треба да се сви окупе и усагласе, без обзира ко је власт, а ко опозиција.

– Јавност неће опростити различито деловање. И с тога мислим да је ово питање на којем морамо да покажемо јединство и да заједно затражимо повлачење одлуке. Ако нема њеног повлачења онда наше понашање треба да буде веома јасно – у Народној скупштини Републике Српске одбацити одлуку, у Парламенту БиХ тражити да се одмах донесе закон о Уставном суду којим ће бити ограничен његов волунтаризам и рад сведен на одлучивање по правној неусаглашености закона са Уставом, а не да буде место доношења политичких одлука – објаснио је Додик.

Такође је рекао да ће предложити јединствено деловање, јер се преко ове срамне одлуке не може тако лако прећи и крајње је вријеме да се коначно повуче граница наметању одлука.

– Ако ми остајемо у тим органима, онда дајемо легитимитет, а то значи да ће два-три странца и два Бошњака донети сваку врсту одлуке и тражити од нас њихову примену методом притиска међународне заједнице, иако је видљиво да нема никаквог правног основа за то – нагласио је Додик.

Председник Српске  рекао је да је очигледно да је ова одлука, на захтев Бакира Изетбеговића, једна показна вежба да Бошњаци управљају и судовима и ово је доказ да се неће стати са наметањем одлука као што нису стали ни након грба, химне, као и ни након одлуке о конститутивности и одлуке о Суду и Тужилаштву.

– По чему су грб и химна били неуставни па су укинути? Шта је ту било спорно? Зато треба поново вратити и грб и химну, поново донети те законе па нека они онда поново одлучују о свему томе, јер се ово наметање другачије не може избећи – поручио је председник Додик.

Председник Српске је истакао да никакав суд не може оспорити Дан Републике Српске и да је одлука Уставног суда БиХ неприхватљива и против интереса Републике Српске.

НСРС: Одлука Уставног суда БиХ је политички акт, а не правни

Одлука Уставног суда БиХ, којом се проглашава неуставним Дан Републике, искључиво је политички, а не правно заснован акт, чији је циљ непризнавање легалитета и легитимитета Републике Српске и дејтонског уставноправног поретка БиХ, саопштено је из кабинета председника Народне скупштине Српске.

Витомир Поповић: Крајње је време да се представници Српске повуку из те установе

Витомир Поповић, декан Правног факултета у Бањалуци истакао је да је крајње вријеме да представници Српске повуку из те установе, па нек они сами доносе одлуке какве они хоће.“Ми ћемо Дан Републике празновати као што смо и до сада празновали“, поручио је Поповић.

„Не треба тој одлуци давати никакв значај, дакле треба и даље славити то што смо славили, а они којима не одговара наша слава и не треба да буду с нама, треба отићи од њих а они требају отићи од нас. Мислим да је то превршило свако меру. Мене је срамота што сам био дeо тог суда“, закључио је Поповић.

Уставни суд БиХ прогласио неуставним Дан Републике Српске

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА – Уставни суд БиХ данас је прогласио неуставним Дан Републике Српске, који се обележава 9. јануара, када је православни празник Свети Стефан.Судија Уставног суда БиХ Суада Паравлић изјавила је новинарима да је Уставни суд прихватио апелацију бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића и прогласио неуставним одређене одредбе Закона о празницима Републике Српске.


„Уставни суд БиХ није оспорио право Републике Српске да слави Дан Републике, али то не може да буде 9. јануар. Разлог зашто не може да буде 9. јануар је управо онај разлог због кога је тај датум и одређен као Дан Републике, јер је суд оценио да тај датум није прихватљив за све грађане Републике Српске, односно да га сви грађани не доживљавају као Дан Републике“, навела је Палаврићева.

Оваква одлука донета је прегласавањем.

За одлуку су гласале три судије странци и двоје бошњачких судија, док је троје судија, двоје Срба и један Хрват, били против одлуке. Други судија Хрват због болести није био на гласању.

Према одлуци Суда БиХ, Народна скупштина РС треба да у року од шест месеци усагласи спорни члан Закона о празницима РС са Уставом БиХ.

Уставни суд БиХ је нагласио да се овом одлуком ни на који начин не доводи у питање право грађана БиХ православне вероисповести, као ни слично право грађана било које друге верске заједнице у Босни и Херцеговини, да слободно на традиционалан, односно други пригодан начин обележавају своје празике, укључујући и славу Светог Стефана.

Према мишљењу Уставнога суда, такве слободе и права, а посебно њихово слободно манифестовање, само потврђују мултиконфесионални и мултикултурални карактер Босне и Херцеговине као државе и друштва.

„Стога се оваква одлука Уставнога суда у томе контексту не може никако друкчије разумети“, наводи сеу саопштењу.

Председник РС Милорад Додик рекао је за „Независне новине“ да Република Српска остаје при свом празнику и да никакав суд то не може оспорити.

Он је оценио да су све одлуке Уставног суда БиХ биле „на штету по виталне интересе РС, од конститутивности народа до грба“.

„Све кад скупите видите да је то било у матрици која је окупила два странца и два Бошњака, који су гласали за све што је против РС. Данас је то претерало меру, а, сваком случају, РС остаје при свом празнику који никакав суд не може оспорити“, рекао је Додик.

Он је оценио да је Уставни суд БиХ „муслимански суд против Срба“, и најавио је да ће РС енергично реаговати у наредним данима.

„Позваћу све релевантне факторе у РС на активно, усаглашено и јединствено деловање“, рекао је Додик.

Правник Миле Дмичић, који је био члан делагације РС, која је бранила Дан Републике пред Уставним судом БиХ, оценио је да је одлука овог суда искључиво политичке, а не правне природе.

Он је оценио да се њоме прегласавањем и мајоризацијом покушава нарушити уставноправни статус РС загарантован Дејтонским мировним споразумом.

„РС ће путем највиших уставних органа морати размотрити ставове из одлука Уставног суда и одредити се првенствено у смислу да не може укидати Дан Републике који је њен секуларни, а не верски празник“, навео је Дмичић.

По његовим речима, Дан Републике као датум државности верификовао је и Дејтонски мировни споразум и Венецијанска комисија.

Драган Чавић, лидер НДП-а, који је као бивши председник РС био у тиму за одбрану Дана РС, рекао је да је одлука „нема никакве везе са правом и правдом“.

„Ово је чиста политичка одлука. То значи да немамо другог избора, поред оваквог деловања Уставног суда БиХ, него да Народна скупштина РС заузме став и остане при Декларацији да нећемо укидати празник Републике, без обзира на то шта говори и какве одлуке доноси Уставни суд БиХ“, рекао је Чавић.

Према његовим речима, то значи да се као државни празник у РС треба укинути и Дан потписивања Дејтонског споразума, који се, игром случаја, обележава 21. новембра, када је крсна слава Аранђеловдан.

СДС је у саопшењу за јавност оценила да је одлука Уставног суда БиХ „ударац односима у БиХ“, оценивши да се оваквом одлуком Уставног суда БиХ дестабилизује ова земља.

„Уместо да видимо како ће народ боље да живи, на сцени имамо борбу ко ће коме забити нож у леђа. Ово је лоша порука из Федерације БиХ, али и свих оних који у име међународне заједнице доносе одлуке у Уставном суду БиХ, и то заједно са бошњачким судијама“, истиче се у саопштењу СДС-а.

СДС сматра да би било добро за све у БиХ да се „хитно заврши диктатура странаца у Уставном суду БиХ“.


Извор: РТРС, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик реагује на одлуку Уставног суда БиХ

* Обавезна поља