Bundestag3Одбор за европска питања немачког Бундестага дао је на ванредној седници зелено светло за отварање прва два преговарачка поглавља за приступање Србије Европској унији, саопштено је из немачког парламента.

Како се наводи, томе је претходило интензивно саветовање о најновијим извештајима Европске комисије о напретку Србије.

Председник Одбора за европска питања Гинтер Крихбаум закључио је да извештај Европске комисије о Србији радује, зато што садржи доста позитивних оцена.

Гунтер Крихбаум канцеларки Ангели Меркел у писму је саопштио да Одбор препоручује да се прва два преговарачка поглавља отворе на следећем самиту у децембру, чиме је, по том питању, окончан парламентарни поступак у Немачкој.

„Ово је јасан сигнал за земљу која се креће у правцу Европе и показује да је консеквентан европски приступ премијера Александра Вучића исправан“, рекао је Крихбаум.

Крихбаум је после седнице одбора рекао је да је за Бундестаг јако важно било што је споразумом од 25. августа коначно начињен искорак у односима Србије и Косова и да радује извештај Европске комисије о Србији зато што садржи доста позитивних оцена.

Он је додао да је одлазак Вучића у Сребреницу био врло важан гест. Крихбаум је рекао да је Србији место у Европи и да Немачка очекује да „Србија настави да корача тим путем.“

Србију чека још доста задатака, како у борби против корупције тако и у реформи правосуђа. Будуће реформе нису саме себи циљ, него се спроводе у интересу земље. Тако су за стране инвеститоре, који у будућности треба да обезбеде радна места, посебно неопходне ефикасне правно-државне структуре, наводи се у саопштењу Фондације Конрад Аденауер.

Дачић – Доказ да је Србија на добром путу

Одлука Бундестага да одбори отварање прва два преговарачка поглавља је одлична вест за грађане Србије и „знак да је Србија на добром путу“.

То је изјавио министар спољних полсова Ивица Дачић, саопштило је министарство.

„Одлука Немачке да да зелено светло за отварање прва два преговарачка поглавља јесте одлична вест за грађане Србије и потврда великих резултата које је на европском путу постигла Влада Србије на челу са Александром Вучићем“, рекао је Дачић.

Одбор за европска питања немачког Бундестага данас је на ванредној седници дао зелено светло за отварање прва два поглавља у приступим преговорима Србије и Европске уније.

Председник Одбора за европска питања Гунтер Крихбаум канцеларки Ангели Меркел у писму је саопштио да Одбор препоручује да се прва два преговарачка поглавља отворе на следећем самиту у децембру, чиме је, по том питању, окончан парламентарни поступак у Немачкој. Дачић је навео да је „трагично да у истом дану када је Србија добила потврду успешности њене политике, Пајтић и двојац без кормирала Тадић-Јовановић изричу најгоре могуће оптужбе на рачун Владе и премијера“.

„Оно што је Влада Србије успела да постигне за време њихове власти и њихове политике изгледало је као далека будућност и фатаморгана. Уместо да се радују због успеха Србије, за њих је ово дан жалости, јер што је добро за Србију, за њих није“, рекао је Дачић.


Извор: Танјуг, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Бундестаг дао сагласност за отварање два поглавља

* Обавезна поља