stefanovic-istraga_2911Министар полиције Небојша Стефановић саопштио је да је премијер Александар Вучић на сопствени захтев саслушан и да је прошао полиграф. Он је држао конференцију за новинаре у сали препуној наоружаних специјалаца, под пуном ратном опремом.
Стефановић је рекао да су због оптужби изнетих у листу Курир Вучићу постављена следећа питање:
Да ли је икада видео Александра Корница?

Да ли се икада са њим састао?

Да ли му је нудио новац, функцију у странци или било шта друга за давање лажног исказа.

„На сва та питања премијер је одговрио са „не“ и детектро лажи је показао да говори истину.

Лист Курир је на насловној страни објавио да је премијер Вучић, са још неколико лица, пре 20- так дана тражио од бившег директора Курира Александра Корница да лажно сведочи и лажно оптужи власника Курира Александра Родића.

Премијер никада није срео бившег директора Курира, никада није с њим разговарао, потврђено је на полиграфу, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је изјавио да ће полиција спровести детаљну и брзу истрагу, која ће показати ко је и са каквим циљем организовао ширење лажи против премијера и покушај дестабилизације земље.

„Полиција ће током дана покусати да дође и до Александра Корница, да га саслусамо и након подносења известаја очекујем да ће се тузиластво изјаснити о насем раду и квалификацији дела“, подвукао је Стефановић.

Полиција ухапсила С. М, бившег пропадника МУП Србије, припадника барске криминалне група, који је осам пута затечен на прилазу дому породице Вучић.

Министар полиције је рекао да се ради о лицу рођеном 1973. године, да је био припадник полиције Републике Српске и Србије до 2009. године, а последњих година је у вези са барско-будванском криминалном групом.

То лице је, каже Стефановић, и бивши припадник обезбеђења Луке Ђуровића, извршиоца најтежних кривичних дела, који је убијен 2013. године.

Ђуровић је, како је подсетио Стефановић, био у блиској вези са Луком Бојовићем.

Приликом привођења, пренео је Стефановић, лице је било у возилу марке Ауди А8.

Како је истакао, С.М. је после привођења више пута променио исказ, а последњи пут је рекао да то ради за нечији рачун.

Покушај застрашивања људи који схватају о чему се ради: На Стефановићевој конференцији за новинаре били присутни специјалци у пуној ратној опреми

„У току је интензивна полицијска акција, с циљем да се то расветли. Максимално су појачане  мере безбедности због озбиљности ситуације и за премијера и друге државне функционере за које се сматра да могу бити угрожени“, нагалсио је Стефановић.

Он је истакао да када припадник једне тако озбиљне криминалне групе осам пута за 24 сата затечен код премијеровог дома онда је јасно да то не ради из добрих намера. Стефановић је нагласио да су власти заинтересоване за детаљну и брзу истрагу, и да ће она показати који су мотиви.

На Стефановићевој конференцији били су присутни специјалци под пуном ратном опремом, очигледно како би заплашили све људе који користе здрав разум и схватају какав режим влада Србијом. Чак ни у земљама у рату, или нападнутим од стране терориста, није било оваквих конференција за медије, какву је данас приредио Вучићев режим.

Курир – Корниц и снимци

Драган Ј. Вучићевић, у име Андреја Вучића, противправно је изнуђивао лажне доказе против власника Адрија медија групе Александра Родића, тврди лист Курир на основу сведочења Александра Корница.

Погледајте видео-доказ, разговор Александра Корница, бившег директора Курира, који је из наше редакције позвао Драгана Ј. Вучићевића и извесног Бранка, кога је Андреј Вучић одредио као везу да договори лажно сведочење против Александра Родића!

Из разговора је јасно да је Драган Ј. Вучићевић директно укључен у прикупљање лажних доказа против Александра Родића.

Корниц је „преварио“ Вучића и Вучићевића, и уместо да им достави материјал против Родића, он је прошле недеље све испричао редакцији Курира и поднео тужбу против Вучићевића и Драгића због принуде и подстицања на кривично дело. Због тога су Вучић и Вучићевић, знајући шта се десило, прошле недеље пласирали причу о „државном удару против Вучића“.

Курир је објавио и интервју са Корницом од прошле недеље.

Адвокати о злоупотреби полиграфа

БЕОГРАД – Београдски адвокати Слободан Ружић и Зора Добричанин Никодиновић рекли су данас да полиграф није доказно средство и да он само служи полицији током истражног поступка.

„Не ради се ни о каквом доказном средству. Већ дуже време траје злоупотреба полиграфа у политичке сврхе. Полиграф служи у оперативном раду полиције, највише ако се имају индиције да је неко нешто урадио, јер да јесте доказно средство, користио би се у кривичном поступку. То зна свако ко је завршио правни факултет“, рекао је Ружић.

Добричанин Никодиновић је рекла да је велики противник полиграфа, јер је врло подложан манипулацији.

„Полиграф апсолутно није доказно средство, јер није прописан Закоником о кривичном поступку. Постоји низ метода да се полиграф обмане, а врло је подложан манипулацији оних који постављају питања, јер могу да их формулишу тако да добију одоговор какав желе“, рекла је Добричанин Никодиновић.

Она је казала да свим својим клијентима саветује да не иду на полиграф.

„На то ћу пристати онда када то буде прописано ЗКП-ом, када будем могла да контролишем питања, ток испитивања и на крају када будем могла као бранилац видим резултате испитавања. Без тога, то је само популистичка метода која служи углавном у медијске сврхе и као забава за народ“, рекла је Добричанин Никодиновић.

Она је казала и да непристајање на полиграф није званична отежавајућа околност, али да се и тиме манипулише.

„Пристанак на полиграф или његово одбијање званично није отежавајућа околност, али се тиме манипулише, то се увек наводи у кривичној пријави и то је мотив онима који се испитују да пристану на њега“, објаснила је Зора Добричанин Никодиновић.

 

Овај београдски адвокат рекла је да се више пута дешавало да две супротстављене стране, које говоре супротне ствари прођу полиграф, као и да то показује „апсурдност и непоузданост резултата полиграфа“.

Пример овога појавио се током суђења Дарку Шарићу, оптуженом за трговину наркотицима. Он је 2014. прошао полиграф тврдећи да му је случај наместио бивши начелник Управе криминалистичке полиције Родољуб Миловић, да би касније Миловић такође прошао на полиграфу негирајући те оптужбе.

„Ја сам се давно упознала са полиграфом, још пре 30 година. Тада нам је о њему причао Остоја Крстић из републичког МУП-а, који је био највећи стручњак за полиграф. Он је ишао по свим правним факултетима у земљи и ‘правнијадама’, а он нам је још тада показао начине да се полиграф обмане. Ја сам велики противник полиграфа баш због свог вишедеценијског знања о њему“, рекла је Добричанин Никодиновић.

Она је изнела пример о томе зашто се полиграф не признаје на суду.

„Још пре 30 година нас је Остоја Крстић упознао са примером човека који је осуђен због убиства јер је бурно реаговао на питање о томе, само да би се после неколико година појавио прави убица, који је знао детаље убиства које је само прави убица могао да зна. Први осуђени је провео неколико година у затвору, а бурно је реаговао на полиграф јер је био угледан човек, а имао је љубавницу у згради у којој се десило убиство и на ту адресу је наравно бурно реаговао“, рекла је Зора Добричанин Никодиновић.

Ружић и Добричанин Никодиновић често се на суђењима налазе на супротним странама, као, на пример, на суђењима за убиство новинара Славка Ћурувије или француског навијача Бриса Татона.

Александар Корниц саслушаван пет сати

БЕОГРАД – Пуних пет сати трајало је саслушавање бившег директора Курира Александра Корница, који се добровољно јавио како би дао изјаву поводом кривичне пријаве коју је поднео против Драгана Ј. Вучићевића и Дамира Драгића.

Уместо да полиција саслуша окривљене по Корницовој кривичној пријави, Драгана Ј. Вучићевића и Дамира Драгића, са друге стране прави медијска хајка на подносиоца пријаве, који је више од 5 сати био на саслушању.

Александар Корниц, бивши директор Курира поднео је кривичну пријаву против Драгана Ј. Вучићевића и Дамира Драгића које оптужује за принуду, повреду слободе говора и подстрекивање на кривично дело злоупотреба поверења. Иако му није испоручен позив, он је из медија сазнао да га траже ради изјаве поводом своје кривичне пријаве, па је добровољно, у пратњи адвоката, у 18.45 отишао у Палату Србија.

Александар Корниц из медија сазнао да га полиција тражи, добровољно дао изјаву у полицији

Александар Корниц, бивши директор Курира, отишао је самовољно у полицију да да изјаву поводом своје кривичне пријаве против Драгана Ј. Вучићевића и Дамира Драгића, директора Информера, које оптужује за принуду, повреду слободе говора и подстрекивање на кривично дело злоупотреба поверења.
Иако му није испоручен позив, он је из медија сазнао да га траже ради изјаве поводом своје кривичне пријаве, па је добровољно, у пратњи адвоката, у 18.45 отишао у Палату Србија.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Стефановић, Корниц, специјалци, полиграф …

* Обавезна поља