hakan fidanНедвосмислену реакцију у Европи изазвао је недавни говор шефа турске обавештајне службе МИТ Хакана Фидана поводом Исламске државе, пренела је немачка агенција „АВД њуз“ у чланку „Шеф турске обавештајне службе: ИД — реалност и ми смо оптимисти поводом њене будућности“.

Током говора Хакан Фидан, један од највернијих савезника турског председника Ердогана, осудио је руску војну операцију у Сирији, оптуживши Москву за покушај „гушења“ исламске револуције у Сирији и за озбиљно кршење повеље Уједињених нација.

Агенција цитира речи Фидана:

„Исламска држава је реалност и ми треба да признамо да не можемо да уништимо тако добро организовани и популарни државни систем као што је Исламска држава. Зато позивам своје западне колеге да ревидирају своје погледе на исламски политички покрет, остављајући по страни свој цинични менталитет, и да не дозволе реализацију плана Владимира Путина да сломи исламске револуционаре.“

Фидан је додао:

„Турска дели забринутост Запада у томе да у Исламску државу иду грађани из читавог света, укључујући и Европу. Како би се решио тај проблем потребно је отворити у Истанбулу стално представништво или канцеларију ’Исламске државе‘“.

​Према речима Фидана, Турска је чврсто убеђена да је потребно „пружити медицинску помоћ свима, независно од њихове политичке или религиозне припадности, рањенима и људима са повредама“.

„АВД њуз“ потврђује да од како су почеле жестоке борбе у Сирији велики број рањених припадника Исламске државе прелази на турску територију и добија помоћ у војним болницама Турске, укључујући провинцију Хатај.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Турска позива на признање Исламске државе

* Обавезна поља