DodikБАЊАЛУКА – У Бањалуци је завршен састанак председника РС Милорада Додика и и званичника из Српске, на којем је одлучено да се у наредном периоду распише референдум на ком ће се грађани РС изјаснити о томе да ли подржавају Одлуку Уставног суда БиХ о Дану РС и да ли су за то да 9. јануар остане Дан РС.

Председник Додик је на конференцији за новинаре после састанка рекао да је вечерас постигнут јединствен договор свих учесника на који начин деловати након одлуке Уставног суда БиХ.

„Договорили смо се једногласно да се одбије одлука Уставног суда БиХ и да остајемо при Декларацији коју је донијела Народна скупштина РС”, рекао је Додик, јавила је РТРС, а преноси Танјуг.

Додик је истакао да ће се у најскоријем року, најкасније 120 дана, тражити од Парламентарне скупштине БиХ да се донесе нови закон о Уставном суду БиХ којим би се из овог институције избациле стране судије.

Председник је додао да ће се у Републици Српској организовати референдум на којем ће се народ у Српској изјаснити да ли подржавају одлуку Уставног суда БиХ и да ли су за то да 9. јануар остане празник Дан Републике.

Навео је да ће предложити и нови закон о Уставном суду. Такође, изразио је задовољство, и као лидер СНСД, и као предсједник Републике Српске, да се донесе оваква зајеничка изјава.

Предсједник СДС Младен Босић рекао је да је Уставни суд БиХ одавно узео себи ингеренције које му не припадају, почео је да трансформише уставну структуру БиХ и узима улогу ОХР, доносећи наметнуте одлуке, како је навео, а СДС ће предложити доношење закона о Усатвном суду да не би био политички фактор, него суд.

Подржаћемо скупштинску Декларацију овом изјавом, наводи Босић, и очекује њено оснажење још неким одлукама парламента.

„Ово је проблем преко кога не можемо прећи, јер такве одлуке доносе нова неслагања у БиХ”, каже Босић.

dodik-opozicija-sastanak

Петар Ђокић, лидер СП-а, рекао је да је задовољан вечерашњом заједничком изјавом политичких лидера РС да је одлука Уставног суда незадовољавајућа.

Он је нагласио да је Уставни суд БиХ постао политичко тијело, што је једногласно осуђено.

Ђокић је навео да је неопходно искључити стране судије из Уставног суда БиХ.

Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да се пракса договарања о свим виталним питањим и овим састанком показала веома важном.

Он је истакао да стране судије желе да мењају сам Устав БиХ и да на то немају право.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић нагласио је да се ПДП не одриче 9. јануара и да ће наставити да га слави.

Бореновић је позвао све политиче факторе у БиХ на конструктивне разговоре у којима неће бити прегласавања, истичући да ће бити искључиво поштовано дејтонско слово закона.

Предсједник НДП Драган Чавић рекао је да је данашњи став јединствен став свих политичких фактора у РС.

„Нико од нас није спреман да жртвује идентитет РС зарад било каквог политичког циља”, рекао је Чавић и подсетио да су двојица судија Уставног суда БиХ бивши високи функционери СДА, преноси Танјуг.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Напокон јединство у Српској

* Обавезна поља