vucic-upitnik 1Премијер Александар Вучић изјавио је да не мисли да је било државног удара, да за то није било снаге, нити воље, али је стална намера да се уруши влада.

Вучић је за РТС рекао да је доказ да све што се догађало није безазлено јесте чињеница да је на насловници једног листа објављена потерница, на којој је јасно било његово име:

„То није био политички напад, то је била оптужба против мене за конкретно кривично дело”, рекао је премијер.

Према његовим речима, свима је јасно да се радило о покушају Курира да без пара преузме Политику и Новости или да се о томе са неким погађа, као што су се погађали са онима раније.

Он је притом додао да се то конкретно односи на врх ДС, Мирослава Богићевића, Александра Родића и Душана Бјелопетровића.

Како је рекао, отишао је да да исказ и сам тражио полиграфско испитивање, јер неће да дозволи да било ко рекетира ни њега, ни државу.

„Нећу да дозволим било коме у Србији да ме повезује са било каквим криминалом, гадим се криминалаца и бараба, јер се борим против њих и нећу да на мене падне било каква сенка”, рекао је Вучић.

„нећу да дозволим да држава буде рекетирана, да било ко уцењује владу и државу да морамо да дамо Новости и Политику, а говорим о марифетлуцима врха Демократске странке, Богићевића, Родића и Бјелопетровића”, рекао је.

Премијер је истакао да од детектора лажи беже управо лажови и приметио да су сви данас критиковали „дуге цеви на јучерашњој конференцији за новинаре”, упитавши коме смета српска полиција.

Такође, приметио је, главно питање је било и зашто се јавно износи дијагноза човека који је изнео све те лажне оптужбе, а нико се не пита зашто је и ко злоупотребио тог човека на такав начин.

Не верујем да ми неко у влади ради о глави

Премијер Александар Вучић изјавио је да „не верује да му неко у влади ради о глави”, да постоје различита мишљења, али да су само резултати важни.

„Смешно је да неко каже да је Зорана Михајловић мој највећи опонент. Ако Зорани одговара да се тиме хвали, то је у реду, али она добро ради свој посао и то је најважније”, рекао је премијер за РТС.

Он је приметио да му у влади највише опонира Вулин, и да се њих двојица у много чему не слажу.

Упитан да ли му смета што се Михајловић „дружи” са амбасадором САД, Вучић је рекао да она добро ради свој посао, а да га не занима ко где и шта слави.

Он је додао да и председник Србије добро ради свој посао и да има пуну подршку владе и њега лично.

За председницу Скупштине Србије Мају Гојковић рекао је да је била изванредна у Ирану, и да не разуме зашто је јавности важније да ли је том приликом носила хиџаб или није.

„Не разумем све расправе око хиџаба и каква је била марама, ни да ли се Тома пољубио са Колиндом у Хрватској… Али то је, на жалост Србија”, рекао је Вучић у интервјуу за РТС.

Премијер је нагласио да нико није причао о томе да ли је Маја причала о сарадњи Ирана и Србије, да ли је тај разговор био успешан, као и да ли је успела да „измири” поједине српске погрешне потезе према тој земљи,

„Ми им нисмо били довољно захвални за оно што су за нас учинили везано за Косово и Метохију. А то је много важније од тога каква је била њена марама”, рекао је Вучић.

Не бринемо због поглавља, мада нам притисци не гину

Премијер Србије Александар Вучић истакао је да ће 14. децембра бити отворена поглавља 32 и 35, да ће 32 поглавље веома брзо бити затворено, да је 35. нешто захтевније и истакао да очекује да ће бити даљих притисака по питању Косова.

Он је, гостујући у емисији „Упитник” на РТС-у, казао да ћемо отворити прва поглавља, а да није од тога прављена еуфорија.

„То је резултат рада грађана и на томе им честитам”, поручио је Вучић.

Поглавље 35 је, како је констатовао, болно и тешко за нас, и тиче се односа са Приштином.

Он је одбио да коментарише изјаву једне британске парламентарке, која је рекла да ће на крају Србија морати да призна независност Косова.

„Не мислите ваљда да ћу да коментаришем изјаву једне посланице”, казао је он додајући да ће притисака свакако бити…

„То не може да нас заобиђе”, приметио је премијер.

Према његовим речима, након поглавља 32 и 35, веома ће брзо бити отворена поглавља 23 и 24.

Vucic-upitnik 2

Вучић разочаран појединим западним дипломатама

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је разочаран поступањем појединих западних дипломата у Србији, али да је од његовог личног става много важније да се не кваре односи наше земље са земљама из којих они долазе.

Вучић је, гостујући на РТС-у, рекао да не жели да говори о којим амбасадама је реч, не зато што се плаши, већ, како је истакао, не жели да руши углед Србије.

„Могу да кажем да су се дешавале чудне ствари. Из једне западноевропске земље, када сам обилазио мигранте на Железничкој станици, обавестили су ме да је један човек обилазио ‘Кобре’, али и људе из странке и да се распитивао колико ми је обезбеђење”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, то се догодило после напада на њега у Сребреници 11. јула.

Како је додао, када су припадници „Кобри” позвали ту особу да га питају зашто се интересује за премијерово обезбеђење, испоставило се да је реч о „главном обавештајцу, односно првом секретару једне западне амбасаде”.

„Зашто им је то било важно, не знам. То је моје лично разочарање, али никада нећу рећи о којој земљи је реч, јер не желим да кварим односе са том земљом. Односи Србије са том земљом важнији су од онога што лично осећам”, рекао је Вучић.

На констатацију новинарке да су се у јавности појавиле тврдње да је у рушење српске владе умешана амбасада Сједињених Америчких Држава, Вучић је одговорио да је амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби његов добар познаник.

„Не могу да се похвалим да ми је пријатељ, већ добар познаник, али, што је најважније, он је добар пријатељ Србије, и то искрено мислим”, рекао је Вучић.

Упитан да ли му је шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт пријатељ, Вучић је одговорио да је његов посао да ради професионално са Девенпортом.

„То је све што могу да кажем”, закључио је Вучић.

Премијер је поновио да је његов посао, и посао Владе Србије, да воде слободну, суверену и независну земљу.

„И као када сам рекао у Русији да смо на европском путу, тако и сада кажем да нећемо уводити санкције Руској Федерацији и да ћемо имати добре односе са Народном Републиком Кином”, рекао је Вучић и поручио да је на њега тешко вршити ту врсту притисака.

Он је додао да га је заболело то што је иза појединих медијских притисака стоји и Брисел, подсетивши на аферу у вези са ЈП Колубара и копом Западна Тамнава.

„Хвала што сте дали огроман новац за поплаве, 70 милиона евра, али зашто нисте дали и тај 71. милион више. Људима би то значило више него што сте се бавили тиме да се износе неистине против Владе Србије, и да се то зове некакво истраживање”, поручио је Вучић.

Мишковић симбол паразитске Србије

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да у Србији постоје људи који нису спремни за промене и који би да врате Србију у муљ тајкунског лудила, али да и стране земље имају неке своје интересе, пошто је Србија једина стабилна у окружењу.

Он је, гостујући на РТС-у, казао да Мирослав Мишковић није главни кривац, али је симбол и парадигма паразитске Србије, у којој су тајкуни узимали кредите без покрића, давали паре политичарима и члановима управних одбора.

За Мишковића је казао да је способан човек, којем се приближила првостепена пресуда, иако су многи говорили да нема довољно доказа.

Сада, када му се приближила првостепена пресуда, према Вучићу, Мишковић се налази у својој болници, код својих доктора, а да то никоме није интересантно, зато што многи хоће да рестаурирају такав систем.

Он је указао да се његова влада бори против тајкуна, и упитао која банка је затворена ове године, додајући да је све што је пљачкано затварано прошле године, и да нема више да тајкуни без колатерала узимају паре.

Вучић је казао да је Србија једина стабилна земља у окружењу и да ће остати стабилна и сигурна, а да то неким земљама смета.

Према његовим речима, у Македонији стране земље бирају тамошњу владу, постављају министре, у Хрватској нема владе, а када је буде биће исти број посланика владајуће коалиције и опозиције.

У Румунији, како је додао, смењен је премијер, иако је имао највећи привреди раст у Европи, због неког пожара у дискотеци и што је, док је био адвокат, дао неке паре.

„Србија ће бити стабилна и сигурна земља, а интереси ће долазити до изражава, а тако и неке лажне афере”, указао је Вучић.

Променили смо лице Србије

Премијер Александар Вучић изјавио је да је за само годину и по дана Србија из рецесије ушла у привредни раст, да ће следеће године раст бити већи од два одсто, а од 2017. креће путем динамичног раста, који ће сваке године прелазити три одсто, што ће и грађани, како је поручио, осетити у свом џепу.

„Србија више неће бити у рецесији. За следећу годину и ММФ је променио прогнозу раста на више од 1,8 одсто, а, ја вам кажем, биће и преко два одсто”, рекао је Вучић у интервјуу за РТС.

Он је подсетио да је раније говорио да ће раст у овој години бити већи од 0,5 одсто, што се и догодило, а од 2017. године Србија „иде на више од три одсто.

„После тога, сваке године морамо да бележимо раст већи од три и 3,5 одсто. И то ћемо имати увек, а људи ће моћи да осете неупоредиво бољи живот него данас”, поручио је премијер.

Он је рекао да су последњи подаци о дефициту буџета за новембар такви да готово и нема дефицита, јер минус износи само 535 милиона динара.

Укупан дефицит од почетка године је три пута нижи од оног што би и ММФ прихватио и износи 38,46 милијарди, рекао је он, подсећајући да је првобитан план био да буде 175 милијарди динара, а на крају године 192 милијарде.

„Људи кажу ‘а шта то нас брига, кад ми то не видимо у свом џепу’. Али ово је био један од услова да бисмо могли да добијемо отварање поглавља. То је најхваљенији део и у извештају Европске комисије, а осетиће и грађани. Не осећају сви то још, али осетиће”, рекао је председник владе.

Вучић је рекао да су то резултати који су постигнути за годину и по дана, колико са поносом обавља, како је рекао, можда најважнију функцију у земљи.

Он је објаснио да се прихватио тог посла са циљем да његова влада уведе велике промене, све што није урађено претходних деценија, да ова земља постане нормална, пристојна и успешна земља.

„И то смо се прихватили у невреме, када су нас погодиле поплаве и угрозиле енергетски систем земље”, подсетио је Вучић.

Упркос томе, како је рекао, влада је предузела оштре економске реформе:

„Да бисмо направили другачије лице Србије, да се обрачунамо с тајкунима и свима који су против промена и да мењамо однос у свету према Србији”, рекао је премијер.

Он је рекао да влада ради на свим областима:

„Вршим притисак на све, све мучим, сваки дан, да бисмо напредовали у свим областима” рекао је Вучић.

Коридор 10 и 11 до априла 2017. године

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће Коридор 10 бити завршен за годину и четири месеца, а Коридор 11 до априла 2017. године.

Вучић је за РТС рекао да Србија од 1968. године хоће да заврши Коридор 10, али да то до сад није учињено.

„За три године ове владе урадићемо више свих тих година”, рекао је Вучић и одбацио критике да је немогуће да путеви буду завршени у том року, истичући да су до сад политичари лагали, а да сад постоји рад и притисак да се ти пројекти заврше.

Вучић је рекао да ће деоница Грабовица-Грделица на Коридору 10, у дужини од 5,8 километара, бити отворена у мају, деоница Левосоје-Српска кућа у дужини од осам километара у новембру 2016. године.

Вучић је рекао да је ове године изграђено 316 мостова у целој Србији.

Како је рекао, кад коридори буду завршени, много више људи ће пролазити кроз Србију и остављати новац у нашој земљи.

Говорећи о Коридору 11, Вучић је рекао да ће бити завршен до априла 2017. године.

Вучић је рекао и да се ради на прузи на неколико деоница, да возови већ иду брже него пре две године, али да је то и даље споро.

„И даље нам је то лоше, али идемо на боље”, рекао је Вучић.

vucic-upitnik

Оквирни уговор за Железару у децембру, коначан у априлу

Премијер Александар Вучић изјавио је да ће оквирни уговор с кинеском компанијом за Железару Смедерево бити потписан у децембру, а коначни у априлу 2016. године.

Вучић је, гостујући на РТС подсетио да је приликом недавне посете Кини већ потписан меморандум о разумевању везано за српску челичану.

Још значајније је, рекао је премијер, то што Кинези планирају да направе у Србији и фабрику шавних цеви, што је инвестиција од 300 милиона евра.

„То су огромне паре и то је скупље него кад продајете роловани челик. То је од огромног значаја за нас “, рекао је Вучић и навео да се нада да ће та фабрика бити готова до краја следеће године или почетком следеће 2017.

Према његовим речима, ако дође кинески Хбис, он ће запослити додатних 1.000 људи, а уједно ће подстаћи раст БДП на 3,5 одсто.

Упитан зашто би Кинези улагали у српску челичану, он је рекао да они имају своје разлоге и интересе, да морају да погасе део челичана по Кини због чистог ваздуха, а имају и налог своје владе да тај посао развијају у Европи.

„А ми смо им пријатељи”, констатовао је Вучић.

Он је навео и да је цена бакра сада ниска, да Србију „убија” ниска цена челика, и нагласио да то могу да издрже једино Кинези.

„Они имају свој интерес ми имамо свој”, рекао је он.

Вучић је, илуструјући колико је лепо био примљен приликом посете Кини, рекао да је у тамошњим новинама изашла фотографија њега и премијера Ли Кећијанга, у листу који има огроман тираж.

„То је велика част за нашу земљу”, рекао је он.

Вучић је рекао да Кинези хоће да дођу овде и да улажу и поред моста на Дунаву, да направе луку, индустријски парк, али и да доведу компаније.

„Они неће само да раде на инфраструктурним пројектима, већ хоће и да доводе своје компаније и да запошљавају људе овде, да праве огромне профите. То ће повећати БДП Србије и то је за нас огромна ствар”, рекао је Вучић. Говорећи о електропривреди Вучић је рекао да је жеља владе да се шири у региону и подвукао да за то имамо новац.

Како је навео купили смо 11 одсто електромреже Црне Горе, и додао да ће Србија бити спремна, уколико за то покаже интересовање Република Српска, да купи и удео у електропривреди РС.

„Имамо жељу да се ширимо у региону – имаћемо новац” рекао је премијер.

Увреда је ако земља иде уназад, а не лагани раст пензија

Плате у приватном сектору у јануару ће бити веће него било када у српској историји, поручио је премијер Србије Александар Вучић.

Вучић је, гостујући на РТС-у, рекао и да се нада да ће плате у јавном сектору бити близу тога за годину дана.

„Али мене интересује приватни сектор, јер то показује да идемо напред, истакао је Вучић.

На питање како коментарише критику политичких противника да је повећање пензија до 290 динара увредљиво, Вучић је одговорио да је то било настојање да се смањи разлика између сиромашнијих и богатијих пензионера и да је увреда оно што су претходне власти радиле са државом.

„Увреда је ако земља иде уназад, ако је доведете до банкротства, ако повећате незапосленост са 13 на 27 одсто, као што су они урадили. Увреда је ако повећате јавни дуг са 32 на 64 одсто и да свакоме после вас оставите да мора да га повећа на 80 одсто како би исплатио ваше дугове”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, чак и то повећање од 290 динара довело је до тога да они најсиромашнији пензионери, који су примали 23.000 динара, сада добијају веће пензије.

Председник Владе је подсетио и да је Србија, према плану ММФ-а, требало да држи „замрзнуте” плате и пензије наредне три године, а да је, упркос томе, дошло до повећања.

Скандалозна изјава Миленовићеве о босанском лобију

Премијер Србије Александар Вучић поручио је да је увредљива и скандалозна изјава чланице Савета за борбу против корупције Мирославе Миленовић да су полицајци босанско-напредњачки лоби, и истакао да неће дозволити поделе Срба.

Он је, гостујући на РТС-у, казао да је у Београду, у којем је и он рођен, живи око милион Срба који су пореклом преко Дрине.

„И ја сам рођен у Београду, где сам на најуспешнији начин завршио државни правни факултет. Волим овај град и ову земљу, али се осећам да сам пореклом из Босне. Мој отац је пореклом из Босне, упознао је моју мајку овде, јер су му претходно убили све најближе. Је треба да се иселимо сви који смо из Босне”, упитао је Вучић.

Он је оценио да је изјава Миленковићеве скандалозна порука, али , приметио је, нико на то није реаговао.

„Срба преко Дрине има у Србији преко милион. Нећу дозволити поделе. Нема разлике између Србина из Шумадије, Крајине, Војводине и било код другог дела”, нагласио је Вучић.

Он је истакао да ће напад на Миленковићеву бити истражен, без обзира на то што се она понела неодговорно, не пријавивши случај и не подвргавши се лекарском прегледу.

Мали остаје градоначелник

Премијер Александар Вучић рекао је да ће градоначелник Београда Синиша Мали остати на челу града, јер има добре резултате и јер је лажно оптуживан за 24 стана у Бугарској.

„Где су 24 стана Синише Малог? Која званична истрага, кад нико више то и не тврди”, упитао је Вучић на РТС.

Он је рекао да је дефицит у главном граду три пута мањи него што је био за време претходне власти, да је град чистији, осветљенији, да се гради више и боље.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић у Упитнику

* Обавезна поља