lavrov-dacic 1Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров допутовао је вечерас у Београд, где ће учествовати на Министарском састанку ОЕБС и имати билатералне сусрете са српским званичницима.

Лаврова је на аеродрому дочекао председавајући ОЕБС и шеф дипломатије Ивица Дачић.

Руског министра ће сутра примити председник Србије Томислав Николић.

Министарски састанак ОЕБС биће прилика и за бројне билатералне сусрете министара, а очекује се да ће један о њих бити сусрет Лаврова и америчког државног секретара Џона Керија.

У међувремену Лавров је најавио могућност да се у Београду састане са министром спољних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом, што би био њихов први сусрет након што су турски ловци прошле недеље оборили руски борбени авион Су-24.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је вечерас да ће, на инсистирање Турске, разговарати с турким министром спољних послова Мевлутом Чавушоглуом.

Разговор ће се одржати на маргинама Министарске конференције ОЕБС-а у Београду

„Биће тужно ако ништа ново не кажу“, рекао је Лавров на коференцији за новинаре на Ародроу „Никола Тесла“ после састанка са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

Лавров је казао да би Чавушоглу волео да постави питања у вези са „извртањем чињеница“ у разговору који је водио са њим 25. новембра, да је Русија одбила понуду Турске о формирању турско-руске коалиције у борби против Исламске државе.

 

„То није лаж на квадрат, већ на куб“, истакао је Лавров.

Лавров је демантовао и тврдњу да је Русија одбила успостављање телефонске вруће линије наводећи да је та врућа линија постојала од почетка интервенције и да је Турска ниједном није искористила.

Руски авион сухој-24 оборен је 24. новембра у близини турске границе, после чега је Русија увела економске санкције Турској. Турска тврди да је руски авион повредио турски ваздушни простор, док Русија наводи да је летео изнад Сирије.

Министар унутрашњих послова Руске Федерације Сергеј Лавров најавио је вечерас да ће представници Москве на министарском савету ОЕБС сутра у Београду поднети захтев да се нађе решење о постављању јасних и чврстих критеријума по којима ће радити све институције ОЕБС, па тако и Канцеларија за слободу медија.

Он је на конференцији за штампу по слетању у Београд изразио незадовољство радом Канцеларије и затражио да се њеним радом обезбеди слобода медија без примене двоструких аршина.

Према његовим речима постоји много примера извртања информација, као и спрецавања новинара да раде у некој земљи, јер представљају одређену државу и институцију јавног информисања.

„Апсолутно је јасно да представник за слободу медија ОЕБС не ради адекватно“, поручио је Лавров.

Када је реч о београдској конферецији, он је указао да је агенда „згуснута“, изразивши наду да ће се постићи консензус о многим питањима, као и да ће сви учесници по страни оставити све несугласице.

Он ј похвалио председавање Србије, рекавши да су се „наши српски пријатељи потрудили да, у духу докумената ОЕБС, нађу избалансиран приступ свим димензијама ове организације.

Лавров је указао да су темељи ОЕБС-а поштовање и одбрана међународног права, поштовања суверенитета других држава, као и немешање у унутрашње ствари других земаља.

Он је казао да је тужно што је управо Београд, сведочење првог кршења ових темељних начела Хелсиншке повеље, када су чланице НАТО бомбардовале бившу СРЈ.

„Тај варварски чин, извеле су и чланице ОЕБС, против друге чланице ове организације. Последице тога се и данас осећају“, рекао је Лавров додајући да се Русија залаже за пуно и доследно поштовање Хелсиншке повеље да се не би поновило оно што се догогодило Србији 1999. године.

Осим овог тужног симбола бомбардовања, према његовим речима, састанак у Београду има и симболику наде, јер су се све земље чланице ОЕБС окупиле баш у Србији, на седници која је за ОЕБС јубиларна – на 40. годишњицу Хелсиншке повеље.

Лавров је, на крају, похвалио Србију и за уложен напор и у процесу „Хелсинки плус“, и изразио уверење да он представља додатну шансу да се ОЕБС изведе из системске кризе.

Он се захвалио шефу српске дипломатије и председавајућем ОЕБС-у Ивици Дачићу на напорима уложеним како би се повећала ефиксаност и флексибилност организације.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Лавров стигао у Београд

* Обавезна поља