vucic-keriПремијер Србије Александар Вучић састао се данас поподне у Београду са америчким државним секретаром Џоном Керијем. Вучић се захвалио државном секретару Керију што је посетио Србију. Захвалио се на подршци САД Србији на европском путу и на све бољим економским односима између две земље.

– За нас је значајна америчка подршка и ми ћемо то знати да ценимо. Почаствовани смо што сте овде – рекао је Вучић.

 САД подржавају премијера Александра Вучића који ствара нову Србију, изјавио је државни секретар Џон Кери у Београду пре састанка са Вучићем.

„Честитам вам, јер ви водите Србију на веома важном путу у дефинисању нове Србије и на европском путу“, рекао је Кери.
Како је Кери рекао, веома је важно то што је Вучић спреман за дијалог са Приштином.

Он је поздравио инцијативу премијера Србије да уђе у дијалог с владом Косова „како би се прошлост оставила у прошлости“.

„Кроз тај разговор прошлост треба оставити прошлости и помоћи да се дефинише лепша будућност за све људе који тамо живе“, истако је Кери.

Кери је изразио апсолутну подшку Србији на њеном европском путу и честитао премијеру Александру Вучићу на начину на који води Србију ка том циљу.

„Честитам вам јер водите Србију на веома важном путу ка ЕУ. Крећете се што је брже могуће ка ЕУ, што ми потпуно подржавамо а што ће бити добро и за економију земље, грађане и остваривање просперитета“, рекао је Кери на почетку састанка са српским премијером у вили „Бокељка“.

Он је подсетио да је са Вучићем недавно у Вашингтону разговарао о својој посети Србији.

„Разговарали смо“, прецизирао је Кери, и „о изборима које Србија чини да би унапредила економску слику и привукла стране директне инвестиције и приближила се светској економији“, у чему, како је рекао, учешће може да узме и српски народ, који је и талентован и вредан.

Кери је додоао да ће са Вучием разговарати о начинима како да две земље сарађују, као партнери.

Он је изразио поштовање за иницијативу премијера Вучића за дијалог са Приштином:

„Изражавам поштовање премијеру за иницијативу да уђе у дијалог са косовском владом, да остави прошлост у прошлости и да проба да нађе будућност, која ће бити боља, лепша и просперитертнија за све људе који тамо живе“, рекао је Кери.

Он је рекао да САД деле интерес са свим земљама региона кад је реч о заједничком одговору на изазов насилног екстемизма који погађа Европу, Блиски исток и друге делове света.

„Имамо обавезу и одговорност да радимо на супротстављању тој пошасти, да нађемо начина да сарађујемо и да се боримо за стабилност и за мирну демократску будућност региона“, закључио је Кери.

„Веома сам срећан што сам овде. Радујем се нашим разговорима о билатералним односима“, рекао је амерички државни секретар и додао да се у Београду осећа као код куће.

Разговори Вучића и Керија су после краћих обраћања настављени иза затворених врата.

Кери учествује на Министарском састанку ОЕБС.

Пемијер Александар Вучић се захвалио на подршци Сједињених Држава европском путу Србије.

Вучић је, у краћем обраћању пред почетак састанка, истакао да је Србија почаствована што се овако важан скуп, као што је министарски састанак ОЕБС-а, одржава у Београду.

„Захвални смо америчкој подршци Србији на европском путу и захвални смо на све бољим билатералним односима које градимо“, рекао је премијер.

Он је поручио да Србија покушава да очува стабилност, безбедност и економски напредак у земљи, али и у региону.

„Сматрамо то једним од најважнијих услова за развој свих земаља овог дела Европе“, рекао је премијер Вучић.

Кери гарантује да Бриселски споразум независност Косова

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је у Приштини да су САД задовољне одлучношћу косовских лидера да наставе дијалог са Србијом.
Он је додао да гарантује да ништа од оног што је договорено у Бриселу не штети косовској независности.

„Косово је направило велики прогрес на путу према пуној евроатлантској интеграцији. Недавно потписивање Споразума о стабилизацији и асоцијацији са ЕУ представља један од одлучујућих корака напред. Овај добитак је директни резултат косовске спремности да напредује у дијалогу са Србијом којим посредује ЕУ,“ казао је Кери који је данас посетио Приштину у оквиру европске турнеје.

Кери је казао да су САД свесне да није било лако постићи споразуме које је Косово потписало у Бриселу и да они нису против независти Косова.“И немојте направити грешку: ми не бисмо подржали било који споразум који угрожава сувереитет, сигурност или независност Косова. Ми смо инвестирали заједно веома много у косовску будуцност да би то излозили опасности,“ рекао је Кери.

Он се на приштинском аеродрому сусрео са „премијером“ Исом Мустафа и његовим „заменицима“ Хашимом Тачијем и Бранимиром Стојановићем.

Коментаришући последње догађаје у Скупштини Косова, амерички државни секретар је поручио да је „насиље неприхватљиво“.

„Парламент није место за сузавац,“ рекао је он затраживши да све партије треба да се изјасне против употребе насиља и да раде на мирним и конструктивним решењима.

Он је обећао да ће Америка и даље подржавати Косово у напорима за изградњу модерне државе.

„Само од независности, моја нација је инвестирала близу 950 милиона долара помоћи Косову да помовише демократију, мир и сигурност, програме друштвеног развоја, економски раст и хуманитарну помоц,“ казао је он.

После разговора у Приштини, Кери вечерас стиже Београд где ће присуствовати Министарском састнаку ОЕБС-а. Тим поводом Кери је рекао да очекује дан када ће Косово бити на састанку у ОЕБС-у, као пуни и равноправи цлан.

„Премијер Косова“ Иса Мустафа рекао је да Косово наставља дијалог са Србијом за нормализацију односа и за „интеграцију српске популације у политички и економски живот земље“.

„Упркос насилном деловању опозиције ради супростављања формирању Асоцијације већински српских општина и споразуму о демаркацији са Црном Гором, влада ; је одлучна да настави дијалог за нормализацију односа са Србијом, а преостаје да споразуми буду аргументовани од стране независних органа као што је Уставни суд,“ казао је он.

Мустафа је додао да је влада спремна на дијалог са опозицијом о свим питањима, али да не прихвата насиље као политички инструмент.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Кери у Београду и Приштини

* Обавезна поља