srdjan-verbic-foto-fonet-dragan-antonicМинистар Срђан Вербић се бави питањем веронауке. Шта који универзитет штампа то га претерано не интересује. А десило се да Правни факултет Универзитета у Крагујевцу буде издавач нечега што се назива „научном монографијом“, под називом: „Догматске глосе о косовском уставу“. Аутор је широј јавности већ добро познати Срђан Ђорђевић. Срђан Ђорђевић је упетљан у аферу „Индекс“, у звање је изабран на основу сумњиве документације, а није ово ни први пут да се бави темом „независног Косова“. Имао је таквих испада и раније. Међутим, колико год део научне јавности подвлачио да његови радови немају апсолутно никакав научни значај, Ђорђевић остаје упоран. Или је за оно што ради добро плаћен. Студентима у Крагујевцу сада ће, захваљујући овој монграфији, бити јасније „како српска заједница“ може да „подведе чињенице реалног живота под уставна правила“ у поретку „државе Косово“. Израз „слободно Косово“ се тумачи као „класичан термин којим се презентира став о државном суверенитету, па би под њим требало разумети независност“.

Иначе, Ђорђевић уопште не спомиње у свом раду да Ахтисаријев план никада није потписан од стране Србије, нити је усвојен у Савету безбедности УН, па је, сходно међународноправној материји којом се управо његова монографија делимично бави, правно необавезујући. Према томе, и Срби на КиМ би могли своја права да бране преко Резолуције 1244, а не преко Устава Косова. Али, да оставимо мало Ђорђевића по страни. Он је видео шансу за зарадом или каријером и није желео да је пропусти. Ово је пре свега питање за министра Срђана Вербића.

Како један овакав скандалозан рад може бити штампан средствима државног факултета? Како један овакав човек, сумњивих моралних квалитета може уопште бити предавач на државном универзитету? Да ли то значи да Вербић подржава независност Косова? Да ли то значи да на универзитаетима може предавати свакакав башибозук, док се број професора по средњим и основним школама смањује? Сме ли Вербић на све ово да ћути или је превише забављен питањем избацивања веронауке из школских програма!? У сваком случају, Вербић око овога мора реаговати. Ако не реагује, биће то јасан знак да се наши академци, па што је још горе из области правних наука, саглашавају са оним што је урађено на Косову. Ако се Вербић брзо не огради од овога, послаће сигнал да се српска наука одриче Косова. Заправо, да наставља путем који је утро председник САНУ пре неколико недеља.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Објасни Вербићу!

* Обавезна поља