Svemir-raketeРусија је ове године лансирала 29 ракета у свемир и тиме претекла САД који је у 2015. имао укупно 19 лансирања, саопштила је руска свемирска агенција „Роскосмос” а преноси „Спутњик”

Највише ракета је лансирано са космодрома „Бајконур” у Казахстану – укупно 18, док је седам у свемир послато са комсодрома „Плесецк“. Истовремено, Америка је за протеклих годину дана лансирала укупно 19 ракета, од којих је већина лансирана са полигона „Канаверал” у Флориди.

Укупно, у свету је лансирано 86 ракета, а у тај број укључена је ракета „Фалкон 9”, компаније „Спејс икс“, која је након лансирања успела да приземљи ракету, што се сматра прекретницом у свемирској индустрији, будући да ће се вишеструком употребом једне те исте ракете драстично смањити трошкови летова у свемир.

Истовремено, из „Роскомоса” су саопштили да је Русија ове године постала драстично мање зависна од информација коју добија од страних сателита.

Наводи се да је завршено формирање руског територијално-информационог система „ЕТРИС” како би се обезбедиле све потребе за пренос државних података преко руских сателита.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија лансирала 29 свемирских ракета у 2015.

* Обавезна поља