nikolic-sputnjikПредседник Србије Томислав Николић прихватио је данас позив премијера Турске Ахмета Давутоглуа да помогне његовој земљи у спору са Русијом, саопштила је данас пре служба Председника.

Давутоглу је, како се наводи, пренео Николићу жељу турске стране да има нормалан однос са Москвом.

Премијер Турске је пренео председнику Николићу и поздраве председника Реџепа Тајипа Ердогана и изразио наду да ће се два председника ускоро срести.

Давутоглу је позитивно оценио преговоре Београда и Приштине, а Николић је коментаришући ситуацију на Косову и Метохији рекао:

„За нас је посебно болно кад наши пријатељи промовишу независност Косова. Ту мислим и на Турску”.

Председник је казао да Србија преговара са Приштином и улаже максималне напоре да сви грађани на Косову и Метохији живе у миру и стабилности. Тај напор, додао је, треба да помогну сви на отворен и транспарентан начин.

Николић је премијеру Турске казао да Србија жели добре односе са Анкаром, посебно зато што на делу територије има грађане исламске вероисповести, који имају посебне везе са Турском.

„Србија се не меша у односе две муслиманске верске заједнице”, нагласио је председник Николић и додао да Турска „може да допринесе да се тај проблем изглади, као што кроз инвестиције може да помогне да се развије део Србије са претежно муслиманским становништвом”.

Он је рекао да Србија жели да буде пуноправан члан Европске уније, као што то жели и Турска, напоменувши да Србија усаглашава своје прописе и уређује државу са стандардима ЕУ.

erdogan-putin-davatogluМеђутим, додао је председник Николић, Србија има свој понос, који не може да се утопи у неоправдане и правно неутемељене захтеве.

Подвукавши да Србија испуњава услове за пуноправно чланство, али као што од других не тражи да њој испуњавају све жеље, не може ни од Србије да се очекује да испуни све жеље других.

„Отварање првих преговарачких поглавља значи да је Србија добро место за инвестиције. Ја позивам инвеститоре из Турске да улажу у Србију”, рекао је председник Николић.

Давутоглу је истакавши важност Србије за Турску рекао да је то трећа земља коју је посетио од када је недавно постао премијер.

„Величина земље се не мери географским мерилима. За нас је Србија велика и важна земља”, подвукао је Давутоглу.

Давутоглу је нагласио да је привредна сарадња две земље приоритет и додао да ће се добри односи позитивно реперкутовати на велики број земаља.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Даватоглу тражи помоћ од Николића

* Обавезна поља