dodik-proslava dana srpskeРепублика Српска обележава 9. јануар, Дан Републике и крсну славу светог архиђакона Стефана. Свечаности присуствују српски премијер Александар Вучић и чланови Владе Србије који су допутовали у Бањалуку. Њих је примио председник Републике Српске Милорад Додик.

Свечаност je почела литургијом у Храму Христа Спаситеља, коју је служио Његова светост патријарх српски Иринеј.

Председник Српске Милорад Додик поручио је, поводом Дана РС, да Српску нико неће демонтирати, да Бањалука не пристаје на промену Дејтона и Устава БиХ.

Он је навео и да пут ка ЕУ није једини којом Српска треба да иде.

Додик је, поводом оспоравања права Српске на обележавање Дана РС 9. јануара рекао да РС није ни основана судским спором.

„Нека не покушавају да демонтирају РС у судском поступку. У миру смо прогласили РС, нажалост крвљу бранили у рату, у којем смо имали много жртава, а бранићемо је свим расположивим средствима“, истакао је председник РС на Свечаној академији у Бањалуци.

Он је нагласио да је мисија државних функционера РС да штите права својих грађана, а једно је и право да да имају Српску.

Додик је указао да су посланици 9. јануара 1992. искористили своје неотуђиво право да прогласе РС, да Срби у БиХ имају право да јачају аутономију РС, право на самоопредељење, које је, како је подвукао, загарантовано највишим документима УН.

„Наша политика није политика негације, мржње, нити негације БиХ, нити мржња према БиХ, али оно што прихватамо је уставна БиХ предвиђена Дејтоном, никаква премештена, коју неко пројектује и жели“, нагласио је он.

Према његовим речима, БиХ је, како је предвидео Дејтонски споразум, једина могућа мера заједничког живота на овим просторима.

Прича о дејтонском уставу као прелазно решење, као и нефункционалности БиХ има за циљ да се премести одлучивање у Сарајево.

„Нисмо спремни да мењамо Устав БиХ и не желимо да дамо томе легитимитет, већ треба спровести Устав како је написан.

РС, према Додику, и даље остаје привржена идеји европских интеграција, али неће жртвовати своја овлашћења ни за шта, па ни за „примаљиви покретни циљ“ што је ЕУ.

„Уколико наше европско путовање буде уважавало реално стање устава БиХ, РС ће увек бити захвална и неће бити препрека на путу БиХ ка ЕУ“, казао је Додик и истакао да ће грађани одлучивати о свим интеграцијама, па и чланству у НАТО.

Народ, како је подвукао Додик, зна да ли хоће тамо где Србије нема, да ли хоће границе на Дрини.

Он је рекао да не мисли да је пут ка ЕУ једини којим Српска треба да иде, додајући да се свет мења и да се отварају нове могућности сарадње, укључујући сарадњу с Кином и Русијом.

Београд је, истакао је, био и остао светионик свим Србима ма где живели, па тако и Србима у РС.

„Не постоје специјалније везе од оних које имамо са Србијом. Оне су правно уређене и у оквиру Устава БиХ и Дејтонског споразима. РС слави и воли Србију, посебно уважава њеног председника, премијера, председницу Скупштине“, казао је он захваливши се представницима Србије на учешћу у прослави Дана РС.

Премијер Србије Александар Вучић допутовао је данас у Бањалуку на обележавање 9. јануара, Дана Републике Српске и крсне славе Светог архиђакона Стефана, а прво ће разговарати са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

Вучић је у Бањалуку допутовао у пратњи министара Владе Србије.

Њега је на аеродрому у том граду дочекала премијерка Српске Жељка Цвијановић.

Град надлећу хеликопетери, а у центру су распоређене јаке мере безбедности.

После састанка са Додиком предвиђена је Свечана академија у Спортској дворани „Борик“, као и свечани пријем у Административном центру Владе РС.

Обраћајући се верницима, патријарх Иринеј рекао је да је РС „утемељена на истини и правди божијој“, да је она „богом благословљена и освећена, што јој гарантује опстанак“.

„Много шкргућу на РС, али узалуд, јер је она утемељена на истини и правди, на костима и крви светих мученика“, казао је патријарх Иринеј.

Темељи РС треба да издрже сва искушења, додао је он, изражавајући наду да ће Република Српска напредовати.

Он је позвао српске политичке представнике на јединство.

„Они који вас воде, воде вас добрим путем и зато их подржите“, нагласио је Иринеј.

Поводом обиљежавања Дана и крсне славе Републике Српске, данас ће бити одржани и свечана академија, те свечани пријем у Административном центру Владе Републике Српске.

БАЊАЛУКА – Централна прослава Дана Републике Српске (РС) и свечана академија под називом „Завет слободи“ биће одржани данас у спортској хали „Борик“ у Бањалуци.

Најављено је да ће свечаној академији присуствовати 1.200 званица, међу којима премијер Србије Александар Вучић и министри из Владе Србије, као и српски патријарх Иринеј.

Председник РС Милорад Додик одржаће у Административном центру Владе РС традиционалне пријеме за представнике законодавних, извршних и правосудних органа и институција РС, представнике РС у заједничким институцијама БиХ, великодостојнике верских заједница, културне и научне раднике, привреднике, представнике борачких организација, спортисте, студенте, награђене ученике и медије.

У склопу обележавања Дана и крсне славе РС предвиђено је полагање венаца погинулим припадницима Војске РС на гробљу „Свети Пантелија“ у Бањалуци, на Тргу палих бораца НОР-а, на Спомен-костурници и гробници 12 бањалучких беба на Градском гробљу.

Власти РС ове године су одлучиле да обележавању Дана Републике дају већи значај у односу на претходне године, како би послали поруку да не признају одлуку Уставног суда БиХ који је 9. јануар прогласио неуставним као Дан републике и крсну славу РС.

Ентитетска власт је наложила истицање застава РС у свим градовима и општинама, као и институцијама, а налог да истакну заставе на зградама добили су и представници заједница етажних власника у Бањалуци.

Широм РС постављени су билборди на којима је исписано „Срећан ти дан РС“, „Славимо Републику“.

Млади СНСД-а су претходних дана организовали кампању дељења разгледница, на којима се тражи одлазак високог представника и страних судија из БиХ.

Бура у вези са прославом Дана РС кренула је 26. новембра прошле године када је Уставни суд БиХ, на основу апелације бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, прогласио неуставним 9. јануар, као дан када се прославља Дан РС.

У одлуци суда наведено је да је обележавање Дана републике на тај дан дискриминаторско за грађане РС који нису Срби, с обзиром да се 9. јануара обележава и крсна слава РС, Свети Стефан.

Српски посланици у парламенту БиХ су 9. јануара 1992. године у Сарајеву одржали Скупштину српског народа у БиХ и прогласили Српску Републику БиХ, која је касније преименована у Републику Српску.

Лидери водећих политичких партија, како они из владајуће коалиције, тако и из опозиције, 29. новембра одбацили су одлуку Уставног суда БиХ и најавили референдум о том питању.

Представници РС тврде да је обележавање Дана републике секуларног карактера, јер се у Закону о празницима нигде не помиње прослава крсне славе, Светог Стефана.

Бошњачки политичари и даље се противе прослави Дана републике и нико од њих неће доћи у Бањалуку, оптужујући политички врх РС да не поштује одлуке Уставног суда РС.

Та одлука још није ступила на снагу, тако да власти РС обележавањем Дана републике не крше ту одлуку.

Такође, бошњачки политичари критиковали су долазак премијера Србије Александра Вучића на прославу у Бањалуку, сматрајући да тим чином он ради на дестабилизацији БиХ.

Вучић – „На Србији је да чува и буде гарант интегритета БиХ“!!!

БАЊАЛУКА –  Републику Српску нико неће моћи да укине декретом, јер декретом није ни створена, поручио је данас у Бањалуци премијер Србије Александар Вучић, али је нагласио да љубав Србије према Српској не значи мржњу према БиХ.

„Србија је увек ту, са вама“, поручио је премијер Вучић на прослави Дана Републике Српске, и подсетио да је и Дејтонским споразумом прописано да Србија штити Српску.

Вучић је, у обраћању на свечаној академији истакао да је у Бањалуку допутовао заједно са бројним министрима своје владе, како би указао поштовање и искрену подршку грађанима РС и Српској.

„Поносимо се таман онолико колико се поносе сви грађани Србије. Право да волимо свој народ нико није, нити ће моћи било када да нам забрани. Баш као што политичари у Србији И РС неће моћи и неће смети да подижу баријере, да нас деле, свађају“, подвукао је Вучић.  „Када помислите да сте усамљени, грађани РС, знајте да нисте. Србија је увек ту, а њена обавеза је, људски и правно, да штити РС, како је Дејтон прописао“, поручио је Вучић.

Он је нагласио да нико неће моћи да укине РС било каквим декретима, јер није ни стварана декретима.

„Створио ју је народ“, рекао је председник владе Србије.

Он је истакао да је на Србији и да чува и буде гарант интегритета Босне и Херцеговине, што чини и што ће чинити у будућности.

„Љубав Србије према Републици Српској не значи мржњу према Босни и Херцеговини“, поручио је премијер и навео да та љубав, напротив, подразумева и изградњу мостова према БиХ како би се разменио капитал, људи, како би сви живели боље и заједно опстали.

Вучић је рекао да су Срби, Бошњаци и Хрвати у Србији и БиХ судбински везани, да су живели заједно вековима уназад и да ћемо живети заједно у вековима који долазе.

„Исплате ли нам се свађе и сукоби, ко је више изгубио, у сукобима током Првог и Другог светског рата и деведесетих изгубили смо сви“, рекао је Вучић.

Он је навео да постоје и даље усијане главе које мисле да је поглед у будућност поглед у комшију преко оптичког нишана неког од савремених оружја.

„Ми зато кажемо данас, доста је било и туђих и наших српских гробова, хцохемо да градимо фабрике, а комишије и људе који другачије верују морамо да поштујемо и да делимо добро и зло“, рекао је Вучић.

Премијер Србије је рекао да на Балкану нема малих и великих и да зато не треба да се пребројавамо, јер ћемо тек тада видети колико смо и једни и други и трећи мали, а да сукобима у ратовима нећемо постати већи.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Прослава дана Републике Српске

* Обавезна поља