milo-djukanovic 5Црна Гора је низом манифестација обележила 100-ту годишњицу Мојковачке битке, а премијер Мило Ђукановић је захваливши јунацима поручио да је њихов подвиг историјско сведочанство вечности Црне Горе.

Евоцирањем тих догађаја, наново смо се надахнули поносом због улоге Црне Горе у Великом рату, потврдили приврженост универзалним вредностима које они симболизују, и кроз јединствене примере патриотизма, страдања и постојаности подсетили и на традиционалне вредности црногорског друштва – истакао је Ђукановић на Свечаној академији.

У календару славних сећања данас обележавамо 100 година од Мојковачке битке, рекао је Ђукановић, пренели су црногорски медији.

– Са осећњем изузетног поштовања, клањамо се сенима њених жртава и јунака, и потврђујемо верност слободарској и моралној традицији Црне Горе – нагласио је премијер.

Ђукановић је нагласио да је Црна Гора безмало 100 година доживела готово библијска искушења, свакојаке расколе и политичке притиске, потирање црногорског идентитета.

– Али смо опстали. Црногорска идеја, идеја самосвојне и слободне Црне Горе, наџивела је њене непријатеље. Уз уверење и одлучност да нећемо понављати грешке које су нас скупо коштале кроз историју. Црна Гора поручује данас свима који су је крајем Првог светског рата државно сахрањивали, као и онима који су је деценијама касније негирали: Црна Гора је жива, никад европскија, никад образованија, никад стабилнија и просперитетнија, уважена од суседа и целог демократског света – поручио је премијер.

Опширно говорећи о заблудама и странпутицама, Ђукановић је поручио да је данас Црна Гора, на срећу, опет слободна и своја.

– На месту које јој припада, које смо демократском вољом, мудрошћу и самопрегорним радом сами изборили. У њој је стасала генерација која се не устручава да покаже да зна свој пут. Која нема осећај инфериорности нити кривице због тога што поштује и чува оно што јој припада. Која зна да чува постојеће и да гради ново. Да гради модерну, европску, демократску и грађанску Црну Гору – навео је Дјукановић.

Премијер је јасан- не желимо да понављамо историјске грешке.

– Не пристајемо на затирање најбољих вредности историјског и савременог трајања Црне Горе. Не дозвољавамо рушење наше државе, са пуном свешћу да много тога у њој треба мењати набоље. Наша сопствена историја нас је научила да се на несрећи, мржњи и поделама ништа добро не може створити – изричит је Дјукановић.

Поручује да Црна Гора има снагу и капацитет да траје и да се обнавља, упркос негирањима и погрешним изборима које је и сама правила.

Славен Радуновић – Ђукановић је у завршној фази издаје

Потпредседник Нове српске демократије (НОВА), Славен Радуновић, најавио је могуће ново протестно окупљање Демократског фронта (ДФ) испред Скупштине Црне Горе 20. или 21. јануара, када буде изгласавање поверења Влади.

Радуновић је рекао да је Академија о 100 година Мојковачке битке у Мојковцу, на којој је говорио црногорски премијер Мило Ђукановић, показала да је ово завршна фаза издаје свега у Црној Гори зарад очувања власти, личне слободе и богатства.

podgorica-protest 5

– У овој завршној фази они желе политички инжењеринг и стварање новог Црногорца којем су ближи Турска и Албанија од Русије и Србије, и ближи Фердинанд од (Гаврила) Принципа. То морамо зауставити – поручио је Радуновић присталицама странке на традиционалном божићном коктелу синоћ у Бару.

Он је рекао да чланови и руковдоство Нове никад неће ставити празан стомак и фрижидер испред одбране српских националних интереса.

– Нећемо дозволити да се у борби за боље сутра Србима измакне столица и да они нестану. Ђукановић је поново заиграо на тај потез који му је једном већ био успешан и поново хоће да удари на српске институције, српску цркву и главну националну странку, али оне ће знати да се изборе и да се поново врати Црна Гора по којој смо се широм света поносили – рекао је Радуновић.


Извор: Танјуг, Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Ђукановић о слободи, Радуновић о издаји

* Обавезна поља