bela-crkva 1Одборници коалиције окупљене око СНС и Јединствене Србије сменили су на ванредној седници општинско руководство у Белој Цркви.

Они су именовали Дарка Богосављевића из СНС за новог председника општине.

Седница је одржана у згради Културно просветног центра, а одборници Демократске странке (ДС) и Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) јој нису присуствовали.

Дарко Богосављевић је изјавио да ДС и ЛСВ нису хтели да прихвате да више немају већину у локалном парламенту.

„Они су и физичким путем покушали да ометају и прекину седницу“, казао је Богосављевић агенцији Бета.

Он је објаснио да је за његовог заменика изабран Марјан Алексић, који је недавно из ЈС прешао у СНС, а да је председник Скупштине остао Ненад Живановић из ЈС.

Богосављевић је навео и да је пред новим општинским руководством кратак период пред предстојеће изборе и да ће се потрудити да Бела Црква постане просперитетан град, у који ће људи желети да дођу да живе, а не да буде место из којег желе да оду.

Он је казао и да ће вероватно бити кандидат СНС за председника општине и након локалних избора, али да то зависи и од резултата које ће до тада остварити.

Богосављевић је истакао и да се нада даљој сарадњи са ДС и ЛСВ у скупштини, односно да ће те странке присуствовати наредним седницама.

Председник ДС и одборник те странке у Белој Цркви Жељко Црногорац рекао је да ДС и ЛСВ, али ни закон, не признају седницу која није одржана у скупштинској сали.

 

„Ми настављамо свој штрајк глађу и очекујемо да се одржи седница на коју смо позвани, јер не може неко усменим путем да позове одборнике да одрже седницу на неком другом месту“, рекао је агенцији Бета Црногорац.

Он је казао и да ће штрајковати све док неко из полиције не прихвати његове пријаве против одговорних лица из обезбеђења која су га, како је рекао, ударала и спречавала да уђе у Општинску управу.

„Требало би да смо пред законом сви једнаки“, навео је одборник ДС из Беле Цркве.

Црногорац је раније данас изјавио да је на одборнике те странке и ЛСВ бачен сузавац како не би присуствовали ванредној седници скупштине општине, сазваној на иницијативу СНС. Те тврдње је демантовао потпредседник СНС Игор Мировић, који је оптужио ДС и ЛСВ за фабриковање лажних афера и да су силом ушли у зграду СО.

Војвођански секретар за локалну самоуправу Бранислав Бугарски изјавио је да ће, због ситуације у Белој Цркви, тражити од међународне заједнице да заштити грађане Војводине.

Стефановић . Испитаћемо све околности

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да, осим покушаја насилног уласка одређеног броја грађана у зграду скупштине општине Бела Црква, није било озбиљнијих инцидената због којих би полиција интервенисала, али је додао да ће тужилаштво испитати све елементе тог догадаја и да ће одговарати сви који су прекршили закон, без обзира на страначку припадност.

Стефановић је на ванредној конференцији за новинаре показао снимак телевизије Панчево, на којем се види како се људи који су носили заставе и обележја ДС гурају у покушају да уђу у зграду општине Бела Црква.

„У сарадњи са тужилаштвом ћемо прикупити све снимке. Желимо да дођемо до пуне истине, јер су се у јавности различите информације појављивале”, рекао је Стефановић.

Он је истакао да није бачен сузавац, већ бибер спреј, којим су попрскани припадници приватног обезбеђења и грађани испред зграде, којих је, према Стефановићевим информацијама, било око 70 и они су носили страначка обележја ДС и ЛСВ.

Сведок догађаја је видео особу која је држала бибер спреј и уз консултацију са тужилаштвом требало би да буде идентификован за неколико сати, рекао је Стефановић.

Он тако није открио идентитет особе за коју се сумња да је попрскала бибер спрејом, све док тужилашство не буде дало сагласност за то, односно кад каже да је та особа „основано сумњива да је извршила кривично дело”.

„Зато се спроводе истраге, нађени су сведоци и снимци, да не би било да је то политички мотивисано, добро је да имате довољно доказаи да са њима изађете пред тужилаштво”, рекао је Стефановић.

Он је рекао да не зна да ли је испред зграде Скупштине општине било припадника других странака осим ДС и ЛСВ.

Он је додао и да је полицији пријаву поднела само одборница Сандра Ристић, која је тврдила да јој је онемогућен улазак у зграду, али је, међутим, касније била на седници.

Стефановић је рекао да је током целог догађаја било довољно припадника полиције на терену, да нису избегавали да интервенишу кад је то било потребно, јер, како је рекао, шта би ту радила полиција ако није позвана од стране председника скупштине општине или ако нема нарушавања реда и мира у том тренутку, преноси Танјуг.

Министар је рекао и да није било теже повређених, те да према информацијама из медицинског центра у Белој Цркви, ниједна особа није имала прелом ребара, како су то неки медији пренели.

„За сад немамо ниједну особу којој су идентификоване било какве повреде”, рекао је Стефановић и додао да се за сад показало да су те информације потпуно нетачне.

Упитан зашто он, као министар, држи конференцију за новинаре уместо неког другог службеника полиције и да ли је то „срозавање” функције, Стефановић је одговорио да је инцидент у Белог Цркви у јавности приказан много драматичније него што је стварно био, те да је увек спреман да изађе пред грађане кад се ствара атмосфера линча.

„С обзиром на то да су данас народни посланици, посланици Војводине, покрајински министар и друге особе из света политике држале конференције, претпостављам да не мислите да је то срозавање функције”, упитао је Стефановић новинара.

Стефановић је, упитан зашто полиција није реаговала одмах, рекао да се полиција труди да се не меша у ствари које су у надлежности локалних самоуправа све док не дође до нарушавања јавног реда и мира.

„Одређени грађани су се оглушили о јавни ред и мир и покушали да насилно уђу, обавештена је полиција која је упутила своје снаге да успоставе јавни ред и мир”, рекао је Стефановић.

Министар је рекао да је на крају Скупштина општине Бела Црква изабрала новог председника општине већином од 24 од 33 одборника.


Извор: Бета, Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Политички скандал у Белој Цркви

* Обавезна поља