oliver-ivanovic-protestБЕОГРАД – На београдском Тргу Николе Пашића данас је одржан скуп подршке лидеру Грађанских иницијатива СНП Оливеру Ивановићу, који је пре два дана осуђен на девет година затвора, са кога је поручено да је покушај политичког убиства Ивановића и обезглављивања Срба са Косова и Метохије.

Скуп је почео симболично у 12.44 сати, а Ивановићев адвокат Небојша Влајић рекао је окупљенима да је Ивановићу пресуда изречена, а да није нађен ниједан сведок за 15 година који би га оптужио за ратни злочин.

„Сви сведоци су били Албанци и ниједан од њих није директно оптужио Ивановића“, рекао је Влајић, дођаући да је Ивановић заговарао мир и толераницију, а да пресуда неће томе допринети.

Како је рекао, пресудом је уништено и оно мало наде да се на КиМ може нормално живети.

Влајић је навео и да ће поступак још трајати и да ће борба за Ивановићево ослобођење, и поред тешке пресуде, бити настављена.

Ивановићев син, Жарко, прочитао је окупљенима писмо Ивановића, у којем је поручио да га пресуда неће сломити, као што га није сломио ни досадашњи поступак.

„Ове две године биле су вечности, али ме то није сломило – никада нећу отићи са КиМ. Морам издржати политичку тортуру, јер ако поклекнем признаћу да су јачи од свега у шта сам веровао“, истакао је Ивановић у писму.

Његов пријатељ Предраг Радоњић навео је да је то политичка пресуда и покушај политичког убиства Ивановића и обезглављивања Срба са КиМ.

„Ово је лажни баланс са судом за злочине ОВК који се припрема“, рекао је Радоњић, док је Александар Зобеница, такође пријатељ Ивановића и иницијатор окупљања преко друштвених мрежа, рекао да је таква пресуда изречена зато што је Ивановић Србин.

 

„Даном када је осуђен умрла је правда, али није нада да ће бити слободан“, рекао је Зобеница, наводећи да је скуп на Трг Николе Пашића спонтани и неполитички, у циљу подршке Ивановићу да истраје.

Окупљени су подршку Ивановићу исказали транспарентима „И ја сам Оливер“, „Слобода за Оливера“.

Еулексово судско веће осудило је пре два дана Ивановића на казну затвора од девет година због ратних злочина 1999. године, а одлучило је и да он до правоснажности пресуде остане у притвору.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Протестни скуп за Оливера

* Обавезна поља