tramp.usaЈедан учесник ријалитија подржао је другог, али не у телевизијском шоу програму већ на изборима за председника Америке.

Сара Пејлин, која је пре осам година била кандидат за потпредседника САД, саопштила је да је Доналд Трамп њен избор. Иако се либерални медији спрдају са Пејлиновом, између осталог и због тога што је у изборној кампањи 2008. изјавила да се из њене куће на Аљасци види Русија, њена подршка би Трампу могла да осигура победу на страначким изборима у Ајови. У овој држави она је и даље икона најконзервативнијих хришћанских бирача који још нису сасвим убеђени да на изборима ове године глас треба да дају милијардеру из Њујорка, пише „Њујорк тајмс”.

Познати бизнисмен, власник терена за голф, коцкарница и хотела далеко је најпопуларнији републикански кандидат на нивоу целе земље, али му се у Ајови опасно приближио партијски ривал Тед Круз. Трамп и Пејлинова су неуобичајени ликови на америчкој политичкој сцени. Неискуство у политици приказали су као врлину, као оно баш највредније у њима што их разликује од „корумпираних политичара у Вашингтону”. Трамп је на овим изборима, баш као и она у кампањи 2008, успео да придобије грађане изразито незадовољне естаблишментом у главном граду и спрегама крупног капитала и владе.

„Да ли сте спремни за врховног команданта који ће пустити наше ратнике да раде свој посао?”, питала је Пејлинова посетиоце Трамповог митинга у Ајови.

Осим што је подвукла да ће Трамп умети да заштити земљу од тероризма, некадашња гувернерка Аљаске је поручила и да се Трамп искрено залаже за вредности истински конзервативне Америке. Неке од тих вредности су: ношење оружја, противљење побачајима и истополним браковима, слаба улога државе и јак утицај цркве на животе грађана. Трампу је било врло важно да она примети његову посвећеност хришћанским вредностима. Један део најконзервативнијих религиозних Американаца сматра да се водитељ „Шегрта”, познато лице са њујоршких забава, човек који се трипут женио и бизнисмен који је у прошлости помагао демократама, укључујући Хилари Клинтон, лажно издаје за социјалног конзервативца.

pejlin-I-tramp

Реч Саре Пејлин могла би много да му значи код бирача, мада није сасвим јасно због чега ова популација поштује Пејлинову. Она се представља као традиционална хришћанка која негује породичне вредности, али је њена животна прича ипак нешто слободоумнија.

Иако је била гувернерка Аљаске, широј јавности је постала позната тек на изборима 2008, где се појавила као кандидаткиња Џона Мекејна за потпредседницу. Када су изгубили трку за Белу кућу, републиканци су њу кривили за пораз, сматрајући да је смешним и необавештеним изјавама потопиле наде конзервативаца. Убрзо је поднела оставку на место гувернера и постала „селебрити”. Појављивала се у ријалити шоу програмима, радила као аналитичар на Фоксу. Конзервативни хришћани су је и даље јако ценили иако је још у кампањи постало јасно да у њеној причи нешто шкрипи. Пејлинова је пред бирачима заговарала смерне хришћанске врлине да би се усред изборне кампање испоставило да је њена малолетна кћерка трудна. Бристол Пејлин је касније родила још једно ванбрачно дете са другим мушкарцем. То није сметало Сари Пејлин да напише и промовише књигу о традиционалним хришћанским вредности као што ни њеној кћерки није сметало да буде активиста који просвећује младе и пропагира им апстиненцију. Поврх свега, син Саре Пејлин је ухапшен због насилништва након што га је девојка пријавила полицији. Његова мајка је за то окривила Барака Обаму, тврдећи да се он не брине о ветеранима попут њеног сина који је као војник служио у Ираку.

Ипак, она би могла да се још једном нађе у трци за Белу кућу. Трамп би могао да је изабере као кандидата за потпредседника јер су му потребни њени конзервативни гласови, као што му је потребно и да ублажи слику о себи као о сексисти који ниподаштава и вређа жене. Радикално десно крило би јој то дуговало и због тога што је она, како пише „Атлантик”, можда била чак и прва међу републиканцима која је причала о поткупљивим професионалним политичарима и „правој Америци” насупрот културним и интелектуалним снобовима који окружују председника Обаму. Бес грађана због окоштале политичке класе у Вашингтону управо је један од највећих разлога успеха неконвенционалног кандидата Доналда Трампа.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Јесу ли Доналд Трамп и Сара Пејлин „права Америка”?

* Обавезна поља