vucic-krkobabic-foto-nemanja-pancic-1451253910-813117Српска напредна странка и ПУПС иду заједно на предстојеће изборе, одлучено је данас на консултатијама које су имале те две партије, а новинарима је то саопштио лидер СНС и премијер Александар Вучић.

Он је рекао да две странке неће правити листе и коалиције против било кога већ листе за будућност Србије, да људи у Србији живе боље.

Захваливши ПУПС-у на коректности, Вучић је рекао:

„Нисмо трговали, нисмо се цењкали, брзо и лако смо се разумели, јер смо разговарали о будућности пензионера и Србије и то је била једина важан ствар, зато смо брзо донели одлуку”, навео је премијер.

Додао је да се на састанку разговарало о томе како да пензије буду редовне и да расту, , али и шта су кључни предуслови напретка економије.

„Постигли смо договор да због тога, а не због неких техничких и политичких разлога изађемо заједно на републичке, покрајинске и где је могуће на локалне изборе”, рекао је Вучић, истакавши још једном да су пензионери хероји и да су поднели највећи терет реформи и штедње.

Како је рекао, влада није ни његова ни Миланова (Кркобабића) странка, и нико од њих није заслужан и што смо изашли из рецесије и у периоду раста за то што смо поправили пословни амбијент, скресали фискални дефицит, што ММФ каже да је макроекономска ситауција добра.

krkobabic-vucic

„Немам шта да додам, за то су заслужни пензионери који су показали разумевање за промене, који су поштовали државу и радили вредно и с љубављу”, рекао је Вучић, закључивши да ће две странке радити заједнички у будућности, да не праве листе и коалиције против било кога, већ листу за будућност Србије.

Лидер ПУПС Милан Кркобабић поручио је да је са СНС данас дефинисан наставак сарадње која траје већ две године.

„ПУПС и ја лично подразавали смо један упечатљив концепт фискалне консолидације који мора да има у бућности редовност и сигурност пензија… Само уређене финансије могу да буду гарант финансијске стабилности”, рекао је Кркобабић.

Осврнувши се на захвалност Вучића пензионерима који су им на претходним изборима дали највећу подршку, Кркобабић је рекао да то није пежоративно, већ да је то половина популације – 1,7 милиона грађана.

„То је четвртина популације ове земље која је свесно и одговорно стала у заштиту једног концепта”, рекао је Кркобабић и додао да је у једном тренутку постојала реална опасност у виду не дилеме какве ће бити пензије, већ да ли ће их бити или не.

„И ту дилему смо успели да одагнемо”, поручио је Кркобабић, преноси Танјуг.

Вулин – ПУПС је препознао где је будућност

vulin4Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председник Покрета социјалиста Александар Вулин оценио је да одлука ПУПС да напусте коалицију са социјалистима није трговина, већ је ПУПС препознао да је будућност тамо где је СНС, да већина грађана гласа за премијера Александра Вучића и да ту политику треба да прате.

„У политици није све трговина и математика, да јесте, зар ДС не би била још увек на власти, јер су били мајстори у трговини и математици и имали су апсолутну власт”, упитао је Вулин и истакао да су пензионери јако важан део друштва и да је значајно имати њихову подршку.

Коментаришући наводе појединих медија да су социјалисти уз шампањац дочекали одлуку ПУПС-а, Вулин је за Пинк тв рекао да то делује више као инаћење и понашање „остављене младе”.

„То је занимљиво, јер онда још висе оправдавате потез пензионера. Ако сте их испратили уз шампањац зашто сте тако дуго били заједно?”, рекао је Вулин.

Он каже да је одлука ПУПС-а да крене у разговоре са СНС о могућем предизборном споразуму је потпуно легитиман став:

„Не знам шта ће бити, данас разговарају са СНС, али та странка има потпуно легитимно право да тражи бољи политички простор”, рекао је Вулин за ТВ Пинк

Кркобабић гледа свој интерес

Krkobabic-dinastija 1Најдуговечнија коалиција на нашој политичкој сцени, СПС–ПУПС–ЈС, која је три пута наступала на изборима, од јуче више не постоји, пошто  су „пензионери” одлучили да се обрате Александру Вучићу како би „отпочели разговоре о могућем предизборном споразуму са СНС-ом”.

Социјалисти и Јединствена Србија, који су остали заједно, сложно су ПУПС-у пожелели срећан пут, који ће већ данас разговарати са Вучићем. Аналитичари тврде да СПС неће бити на великом губитку нити ће СНС бити на великом добитку.

Распад коалиције СПС–ПУПС–ЈС није велико изненађење, будући да је Милан Кркобабић, лидер ПУПС-а, био врло уздржан, да не кажемо загонетан, кад год је помињан наступ на предстојећим изборима, док је, на пример, Драган Марковић Палма, лидер ЈС-а, увек био јасан и недвосмислен: „ЈС ће на изборе са СПС-ом.”

И функционери СПС-а су били за то да се „тим који добија” не мења, мада су, у последње време, увек истицали да је на свакоме да самостално одлучи како ће и с ким ће на изборе. Последњи пут су се овакве изјаве чуле на слави Јединствене Србије, пре четири дана, када су на окупу били лидери све три странке из коалиције.

Одмах после овог окупљања у Јагодини састали су се функционери СПС-а и ПУПС-а, али није било званичног саопштења – ни да је састанка било, а камоли како су текли разговори – све до јуче, када је Партија уједињених пензионера Србије саопштила да је председништво странке једногласно одлучило да разговара са Вучићем и да ће, „уколико не буде постигнут договор, ПУПС самостално на изборе”.

У саопштењу ПУПС-а се наводи и да је „премијер тај који је показао највећу посвећеност заједничким циљевима и највећу пажњу за потребе пензионера”. У саопштењу се истиче да ПУПС из искуства које је имао са владом сматра да је „најбољи начин да се у целости испуне циљеви странке, а пре свега заштита социјално-економског положаја пензионера, да ПУПС своје будуће деловање усклади директно са политичком мисијом премијера Вучића”.

Треба рећи да је Милан Кркобабић био велика подршка премијеру Вучићу када је доношен закон о смањењу дела пензија, тврдећи да је то једини начин да пензија буде. Кркобабић је у Скупштини Србије бранио владин предлог, наводећи да би, уколико се не усвоји овај закон, пензионери могли остати без пензија, јер не би имале одакле да се исплате. То је понављао и у сваком иступу у јавности. Премијер Вучић је, са своје стране, пре неколико дана, захвалио пензионерима, који су „поднели највећи терет” и обећао да више неће бити смањења пензија: „Оне ће само расти.”

И у јучерашњем саопштењу ПУПС је подсетио на своју подршку премијеру да „сачува државу од банкрота, чиме је практично обезбеђена сигурност и редовност исплата пензија”.

Реагујући на одлуку ПУПС-а, Ивица Дачић, лидер СПС-а, још једном је поновио да „свако има право да одлучује како жели” и додао: „Не можемо да прихватимо да неко има на листи више него што има у реалности.” Он је, како је пренео Танјуг, рекао и да одлазак ПУПС-а неће ослабити социјалисте.

Драган Марковић Палма, лидер ЈС-а, коментарисао је овај гест ПУПС-а много речитије: „Човек се ожени, па има петоро деце, па се разведе… Нико није у обавези да буде вечито у коалицији, срећан му пут и срећно му било, ако је тако одлучио, немам ништа против.”

Иако је дан раније био уверен да ће ПУПС остати у досадашњој коалицији, Александар Антић, заменик председника СПС-а, није се дао збунити „изненађујућом” одлуком ПУПС-а, па је, такође, „одлазећима” пожелео срећан пут. Антић је пожелео ПУПС-у срећу у разговорима са напредњацима и изразио наду да ће добити боље услове и више мандата него што је СПС био спреман да им понуду. Он је истакао: „СПС посебно подржава најаву ПУПС-а о могућности и да самостално изађу на изборе, јер је то увек најбољи начин за проверу сопствене снаге и поверења код грађана.”

Вучић је на изборима 2014. године био прилично великодушан у дељењу сигурних места на својој изборној листи, на којој је било и оних странака за које Вучићеви гласачи такорећи нису знали ни да постоје, па и оних чији рејтинг се кретао на нивоу статистичке грешке, попут СПО-а, што је, успут, изазвало велико незадовољство у странци. Да ли ће и сада бити овако великодушан, Милан Кркобабић ће имати прилику већ данас да се увери.

Kажу да нити СПС много губи, нити СНС много добија. Драгомир Анђелковић каже да су они који гласају за ПУПС „у истраживањима јавног мњења рекли да ће гласати за ПУПС и ту партију виде као неку врсту пензионерске секције СПС-а”. Анђелковић верује да ће се гласачко тело ПУПС-а поделити и истиче: „То су бирачи који инклинирају СПС-у, а Вучић ће добити неки проценат, не све. Вучићева листа и онако почива на његовој популарности.”Душан Јањић сматра да СПС не губи ништа, а да СНС не добија много. Према Јањићевим речима, ПУПС самостално не би прешао цензус, а у у коалицији са СНС-ом или СПС-ом би „највише могао добити три до четири посланичка места.”

Упитан да ли је ПУПС на губитку или добитку, Драгомир Анђелковић каже: „Краткорочно гледано, ПУПС није на губитку, јер на основу овог трансфера Кркобабић може да добије можда неко место министра или место потпредседника владе. Дугорочно јесте на губитку, зато што је у оквиру коалиције са СПС-ом имао индивидуалност и могућност да то искористи и да изађе на политичко тржиште. У коалицији са СНС-ом он је само један од многих, где све функционише на основу популарности Вучића и његовог високог рејтинга.”

Кркобабић тражио 30 одсто посланичких мандата

ПУПС није саопштио чиме је тачно незадовољан и зашто напушта коалицију са СПС-ом, а из изјаве Александра Антића, заменика председника СПС-а, може се закључити да је проблем у томе што је ПУПС тражио много више посланичких мандата него што је СПС хтео да да. Како „Политика” незванично сазнаје, Кркобабић је за ПУПС тражио 30 одсто посланичких мандата, дакле сигурних места на изборној листи. Ивица Дачић му је, како преносе наши извори, рекао да је СПС спреман да ПУПС-у и ЈС-у заједно уступи 35–40 одсто мандата. ПУПС-у се то није допало.

Агенције за истраживање јавног мњења су на последњим парламентарним изборима, одржаним 2014. године, „измериле” ПУПС на 3,5, па и 3,7, 3,8 одсто и тај резултат се појављивао код свих. На основу мерења агенција, ПУПС је од СПС-а добио 12 посланичких мандата (25 одсто), а ЈС, који у свом крају осваја поприличан број гласова, добио је седам посланичких мандата, док је СПС-у преостало 25. Оваком дарежљивошћу, нарочито према ПУПС-у, Дачић је добро наљутио своје социјалисте, који су гунђали и гунђали.

Фактор плус: подршка „пензионерима” 3,3 одсто

Од претходних избора ПУПС је добио новог лидера, Милана Кркобабића, који је на ту функцију изабран после смрти Јована Кркобабића. У сваком случају, код већине агенција за истраживање јавног мњења ПУПС се креће око два одсто подршке, мада код агенције Фактор плус она износи 3,3 одсто. ЈС је на 1,4 одсто код агенције Фактор плус, а према истраживању „Нове српске политичке мисли” (НСПМ) 1,3. ПУПС је код НСПМ-а на 0,6 одсто. Занимљиво је и то да се Драган Марковић Палма уредно појављује на свим листама популарности лидера, па је тако, на пример, према истраживању НСПМ-а, крајем децембра прошле године, био на седмом месту (са два одсто), док су испод њега Борис Тадић, Саша Радуловић, Санда Рашковић Ивић. Бојан Пајтић је, према овом истраживању, био испред Марковића, а имао је рејтинг од 2,1 одсто.

 


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Напредњаци и ПУПС се већ договорили

* Обавезна поља