dejvid-kameronБРИСЕЛ – Након што су европски лидери целе претходне ноћи дискутовали о останку Британије у Европској унији и мигрантској кризи са којом се Европа суочава, разговори су данас настављени, а британски премијер Дејвид Камерон поручио је да договора још нема и да неће одустати од британских захтева за даље чланство у 28-чланом блоку.

„Био сам овде до пет сати јутрос радећи са европским партнерима на договору, постигли смо известан напредак, али договора још нема”, рекао је он уочи наставка разговора другог дана самита у Бриселу.

Камерон је поновио да ће договор бити постигнут „само ако Британија добије оно што јој је потребно”, преноси Ројтерс.

Истовремено, француски председник Франсоа Оланд је, стигавши данас на нову рунду разговора, нагласио да би у новим прописима ЕУ за Британију требало да буде задржана стриктна финансијска регулатива, наводи АП.

Оланд је рекао новинарима да још доста треба да се ради на договору са Британијом, упркос томе што су разговори потрајали до зоре.

Он је истакао да Британији не би требало дати „право вета или блокаде” и да би све државе чланице ЕУ требало да имају правила којима се ограничавају шпекулације и предупређују нове финансијске кризе.

„Чекамо одговор Британије. Своје предлоге смо изнели”, рекао је шеф француске државе.

Уочи наставка очито тешких разговора, новинарима се данас обратио и луксембуршки премијер Гзавије Бетел, рекавши да предлози који су тренутно на столу не задовољавају све стране.

„Још нисмо завршили. Надам се да ћемо до краја поподнева имати текст који ће бити прихватљив за све”, казао је он, преноси Ројтерс.

dejvid-kameron-zan-klod-junker

Естонски премијер Тави Роивас изразио је уверење да је могуће данас постићи правичан споразум.

„Разумем да сви ми следимо наше националне интересе, али би требало да имамо на уму да, ако Британија оде, нећемо постићи ништа”, истакао је он, додавши да чврсто подржава постизање споразума који ће Камерону омогућити да британском народу препоручи да гласају за останак у Унији.

Двадесетосам лидера ЕУ надају се да ће данас постићи споразум, али за то треба да превазиђу разлике у ставовима по питањима од социјалних доприноса до финансијских прописа.

Камерон је више пута упозорио да ће се, ако не успе да обезбеди договор, из Брисела вратити са свим отвореним опцијама, укључујући и могућност да Британија постане прва земља која ће напустити ЕУ у њеној 60-годишњој историји, подсећа АФП.

Он има четири кључна захтева – право на смањење социјалних доприноса мигрантима, заштитине мере за земље које нису чланице еврозоне против веће интеграције те зоне, изузимање из напора за зближавање Уније и мере за подстицање конкурентне позиције ЕУ.

Неке државе чланице, пре свега Немачка, сагласне су са многим од предложених реформи, али друге попут Француске и Белгије противне су идеји да се Британији уступи било каква врста вета над онима који желе да наставе са интегрисањем ЕУ.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Камерон не одустаје од захтева

* Обавезна поља