dacic na sb 1ЊУЈОРК – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је на седници Савета безбедности УН да радикализација политичких прилика и погоршање безбедносне ситуације представљају претњу за све житеље Косова и Метохије, додајући да су најугроженији повратници у национално мешовитим срединама. Дачић је на седници на којој је размотрен најновији редовни извештај о раду Мисије УН на Косову (УНМИК) на Косову, поновио да је Србија у потпуности посвећена дијалогу који се, уз посредовање ЕУ, води између Београда и Приштине.

Он је оценио да ће одсуство владавине права, супротстављени интереси владајућих и опозиционих политичких структура, као и недостатак истинске воље да се испуне услови које пред власти на Косову и Метохији поставља међународна заједница, представљати дестабилизујући фактор у дужем временском периоду. Оценивши да је за стицање шире слике о ситуацији у којој живи српско и друго неалбанско становништво на Косову нужно да се сагледа и положај ових заједница јужно од реке Ибар, Дачић је предложио да то буде укључено у будуће периодичне извештаје Он је рекао да Србија очекује ће УНМИК наставити са спровођењем свог мандата, на статусно неутралан начин, у складу са резолуцијом СБ УН 1244.

Према неговим речима, занемаривање људских права и проблема са којима се сусрећу мањинске заједнице широм Косова додатно доприноси њиховом осећају изолованости, запостављености и безизгледности. Он је додао да свака врста подршке коју Србија може да пружи потенцијалним повратницима остаје недовољна ако изостане адекватно ангажовање Привремених институција самоуправе у Приштини и локалних заједница, уз активно ангажовање међународне заједнице. Дачић је као пример навео извештај о Косову из новембра 2015. године према коме се од укупно 479 инцидената на Косову, у 310 случајева радило о инцидентима усмереним према косовским Србима, укључујући у 22 одсто случајева повратнике.

Министар спољних послова Србије је истакао да само обећања нису довољна, додајући да су потребне ефикасније мере и конкретни резултати. Он је поновио да је преко 220.000 Срба протерано са својих огњишта на КиМ, а да је само 1,9 одсто њих остварило одрживи повратак. „Да ли је међународна заједница дигла руке од повратка Срба и да ли ће тиме бити легализовано етничко чишћење са Косова и Метохије”, упитао је Дачић Он је изјавио да изношење парцијалних евиденција о нападима на живот и имовину Срба и припадника других неалбанских заједница на известан начин релативизује једну, цивилизацијски недопустиву појаву, а то је, како је рекао, прогон људи само зато што не припадају већинској заједници.

dacic-ban-ki-mun-un_660x330

Он је рекао да би било илустративно видети статистику о процентуалном решавању злочина и накнади штете за кривична дела извршена против Срба, укључујући убиства. „Желим да подсетим и да извештај генералног секретара из априла 2015. године у ставу 34. констатује да су нерешена имовинска права и даље главни чинилац који омета напредак у процесу индивидуалног повратка и у односима међу заједницама”, изјавио је Дачић. Дачић је истакао и да је верски екстремизам на Косову и Метохији достигао највиши ниво у региону, рекавши да је радикализација политичких прилика и погоршање безбедносне ситуације услед ескалације политичког и верског екстремизма представљају претњу за све житеље Косова и Метохије.

Дачић је рекао да је Србија у потпуности посвећена дијалогу који се, уз посредовање ЕУ, води између Београда и Приштине, као и имплементацији постигнутих договора. Према његовим речима, српски народ на Косову гаранцију свог опстанка и развоја види у успостављању Заједнице српских општина, која би артикулисала интересе српског становништва и понудила институционални механизам за колективно остваривање и заштиту његових основних права, и допринела даљој и бржој нормализацији односа.
„Очекујемо да Европска унија настави да олакшава наш дијалог са Приштином, а Влада Републике Србије ће, са своје стране, без сумње, наставити да се активно ангажује на примени бриселских договора, у интересу мира, стабилности и економског просперитета региона”, изјавио је Дачић.

Шеф Унмика: Насиље опозиције спречава напредак Косова

zahir taninЊУЈОРК – Шеф Мисије УН на Косову (УНМИК) Захир Танин изјавио је да су политички сукоби омели напредак на Косову упркос напорима власти у Приштини.

„Најочигледнуиј пример је вишеструко насиље косовске опозиције у парламенту”, рекао је Танин у видео обраћању Савету безбедности УН.

Танин је изразио уверење да сви треба да се уздрже од политичке борбе и уских политичких интереса и окрену се фундаменталним питањима као што су спровеђење владавине закона и заштитет људских права што треба да буду приоритети на Косову.

Шеф Унмика је рекао да је влада у Приштини обећала да ће наставити нормализацију односа с Београдом преко преговора под покровитељством ЕУ, испунити фискалне и финансијске обавезе које су поставиле међународне институције и обезбедити услове за рад Специјалног суда за злочине некадашње ОВК.

Танин је рекао да на Косову постоји правни оквир за владину права, али да је примена закона „инконзистентна” и да је спровођење правде „неприхватљво споро уз честе случајеве политичког мешања”.

„Закони и програми направљени за права мањинских група и заштиту културног наслеђа остају питање за озбиљну забринутост, заједно с остваривањем имовинских права”, рекао је Танин и додао да је сарадња Српске православне цркве и косовских власти назадовала прошле године и да су нерешена питања црквене имовине и спровођења правне заштите затегли односе.

Чуркин: Већина у ЕУ покушава да примора Србију да одустане од Косова

vitalij-curkinЊУЈОРК – Амбасадор Русије у УН Виталиј Чуркин изјавио је да после споразума Београда и Приштине о нормализацији односа није направљен посебан напредак, али и да већина у ЕУ покушава да натера Београд да напусти своју позицију по питању Косова корак по корак у преговорима за чланство у Унији. Чуркин је на седници Савета безбедности УН о Косову рекао да ситуацију на Косову и даље обележавају трајна криза и сукоби с опозицијом. Руски амбасадор је оценио да је ситуација с косовским Србима и даље веома озбиљна.

Чуркин је рекао да договорена Заједница српских општина постоји само на папиру иако то треба да допринесе међуетничким односима, тако што би косовски Срби добили права. Ситуације тешко да је задовољавајућа, рекао је Чуркин и додао да су посредници у дијалогу Београда и Приштине из ЕУ тихи по питању заједнице општина. Тешко је избећи утисак да већина у ЕУ покушава да примора Србију да напусти своју позицију корак по корак у преговорима за чланству у ЕУ, рекао је Чуркин подсећајући да су преговори Србије и ЕУ о чланству почели у децембру отварањем поглавља о другим питањима, што се у случају Србије односи на Косово. Поставља се питање непристрасности ЕУ, рекао је Чуркин и нагласио да је резолуција 1244 УН и даље валидан и обавезујући документ.

„Положај косовских Срба је озбиљно угрожен”, рекао је Чуркин, подсећајући на каменовање аутобуса са избеглицама, пуцање на српске домове и скрнављење црква после неуспелог покушаја Приштине да учлани Косово у Унеско.

Без кажњавања злочина такозване ОВК помирење је немогуће, оценио је Чуркин и поздравио одлуку Холандије да омогући да седиште Специјалног суда буде на њеној територији. Он је нагласио и да недостатак владавине права доприноси јачању исламистичког екстремизма на Косову. Руски амбасадор је критиковао преговарачку платформу Брисела за поглавље 35 о Косову у преговорима са Србијом, оценивши да је низ одредби те платформе „забрињавајући”.

Читаку: Помирење могуће тек када Србија призна ратне злочине

vljora-citakuЊУЈОРК – Косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку изјавила је вечерас да ће, и поред замајца у нормализацији односа између Београда и Приштине, помирење између народа бити могуће „тек када Србија призна да је починила ратне злочине и извини се”. Читаку је, на редовној седници Савета безбедности УН о Косову, рекла да је косовски Уставни суд дао јасне смернице о томе како Заједница српских општина треба да буде успостављена, те да косовска влада има јасну „мапу пута” како да то уради, а да не угрози „функционалност државе”. „Нећемо дозволити да се понове опасни модели у региону”, поручила је Читаку.

Према њеним речима, „Косово верује да је дијалог важан, али уз искреност у спровођењу договореног, без двосмислености”. Она је казала да треба искрено рећи о чему је у дијалогу реч, а то није, навела је, поновна интеграција Косова са Србијом, нити прекрајање историје. „Косово је слободна, суверена држава и то се неће променити, већ се мора променити став Србије према нама, и дијалог је добар корак у томе”, рекла је Читаку, додавши да нико не треба да сумња у евроатлантске амбиције Косова, које ће учинити „све да добије место у међународним организацијама”.

„Истина је да је пре 1999. године више Срба живело на Косову, али су многи међу њима били припадници војске и полиције и очито се неће вратити”, тврди Читаку. Она је напоменула да су косовске институције успоставиле Специјални суд који ће судити за злочине на Косову 1999. године и да је ратификован споразум који је влада у Приштини потписала са Холандијом о том суду. „Увек ћемо сарађивати са међународним правосуђем, као што смо и у прошлости чинили, јер немамо шта да кријемо. Рат није био наш избор”, рекла је она.

Читаку је изразила жаљење што, како тврди, у Србији многа кршења људских права нису испитана и позвала је на задовољење правде за оне који су преживели сексуално насиље током сукоба. Читаку тврди и да косовске власти поштују људска права мањина и подржавају их, „без обзира на другачију слику коју Србија свака три месеца представља у Њујорку”.

Остали наступи у УН

Амбасадор САД Дејвид Пресман поздравио је напоре Београда и Приштине на нормализацији односа кроз бриселски дијалог и изразио наду да ће бриселски споразуми бити спроведени, упркос изборима и на Косову и у Србији. Он је оценио да је Косово учинило напредак и да је сада могуће смањити мисију УНМИК-а, а средства преусмерити тамо где су потребнија и предложио да се периодични извештаји, уместо на три, од сада раде на шест месеци. „Косово је учинило важан напредак у владавини закона, нарочито ратификацијом споразума о Специјалном суду за злочине који се спомињу у извештају известиоца СЕ Дика Мартија“, оценио је он. САД, како је истакао, осуђују насеље у скупштини и ван ње у протеклом периоду.  Вашингтон се нада да ће Косово у блиској будућности учествовати у свим телима УН као пуноправни члан, рекао је Пресман.

Представник Француске изјавио је да његова земља подржава наставак дијалога Београда и Приштине под покровитељством ЕУ и поздравио досада учињени напредак. „Очекујемо да се све обавезе преузете потписивањем ових споразума што пре испуне”, рекао је француски амбасадор, истичући да се то посебно односи на Заједницу српских општина.

Политичка ситуација на Косову је веома забрињавајућа, а прекиди у раду скупштине и насиље су недопустиви, нагласио је он.

„Насиље и говор мржње немају место у друштву какво Косово жели да постане,„ рекао је амбасадор Француске.

Успоставаљање владавине права мора остати један од приоритета, оценио је он и поздравио ратификацију споразума о Специјалном суду за злочине ОВК уз напомену да је кажњавање злочина кључно за помирење.

SB_UN

Амбасадор Британије изразио је жаљење због мањкавости у спровођењу споразума које су Приштина и Београд постигли у оквиру Бриселског дијалога и охрабрио обе стране да учине напредак на том плану.  Такође је изразио забринутост због наставка насиља на Косову, оценивши да то само штети имиџу косовског народа и омета постизање напретка.

„Дијалог, а не раскол, једини је пут напред. На косовским политичким лидерима је да нађу решења, а не на међународној заједници”, рекао је он, додавши да је на Косову потребно обезбедити сарадњу на свим нивоима друштва, као на пример између градоначелника северне и јужне Митровице. Према његовим речима, Косово у 2016. години очекују велики изазови, а политичко руководство мора да преузме одговорност за решавање политичке кризе и проблема у области владавине права и борбе против корупције.

Представник Шпаније изразио је забринутост због насиља, политичке тензије и запаљиве реторике на Косову. Присуство УНМИК-а и других међународних мисија је и даље потребно и важно, оценио је он. Шпанија подржава дијалог Београда и Приштине, рекао је амбасадор изразивши међутим забринутост што се бриселски споразуми не спроводе, јер то може утицати на рушење поверења.

„Није реално постављати нове захтеве а да није спроведено ни оно што је договорено”, рекао је шпански представник, посебно позвавши на спрповођење споразума о Заједници српских општина.

Амбасадор Кине подсетио је да Резолуција 1244 остаје оквир за решавање питања Косова и поздравио Бриселски дијалог Београда и Приштине. Амбасадор Јапана охрабрио је српске и косовске власти да удвоструче напоре да превазиђу разлике и нормализују односе путем даљег дијалога, а амбасадор Украјине је похвалио рад УНМИК-а и њихових партнера на Косову.

Он је поздравио наставак дијалога између Београда и Приштине и изразио жаљење због насиља којем пробегава косовска опозиција. „Таква дела су неприхватљива, позивамо на поштовање владавине права и споразума постигнутих у оквиру Бриселског дијалога”, рекао је он.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Извештај са седнице СБ УН о Космету

* Обавезна поља