miscević-ruzicБРИСЕЛ – Европска комисија ће током среде и четвртка српског министра правде Николу Селаковића и главног преговарача Тању Мишчевић подробно упознати с „правном тековином“, законима и прописима Европске уније у правосуђу и темељним правима, што је први корак ка очекиваном почетку преговора о чланству ЕУ – Србија.

„Нема ту ничег спектакуларног – то је једноставно почетак разговора правних стручњака који ће се водити месецима“, каже за Танјуг Петер Стано, портпарол комесара за проширење Штефана Филеа, додајући да је за разлику од преговора реч о техничком, а не политичком процесу.

У Београду, међутим, почетку скрининга придају велики значај и виде га као важан корак на путу Србије у ЕУ.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да данашњи почетак скрининга означава и технички почетак преговора о чланству у ЕУ.

„Данас почиње први скрининг – у техничком смислу он означава почетак преговора. Веома нам је битно да Немачка има позитиван став како би крајем јануара била одржана и прва међувладина конференција“ рекао је Дачић на скупу „Србија и Немачка – асиметрична реалност“.

Министар правде Србије Никола Селаковић поручио је данас, поводом почетка експланаторног скрининга, да је Србија тај процес дочекала спремна.

„Данашњи дан за грађене Србије има вишеструки значај“, рекао је Селаковић обраћајући се експертима Европске комисије који данас српској делегацији формално представљају правне стандарде ЕУ у вези са поглављем 23 које се односи на правосуђе и основна људска права.

„Србија је овај дан дуго ишчекивала, али то не значи да је у том ишчекивању спавала“”, истакао је министар.

Селаковић је представио досадашње резултате текуће реформе правосуђа и указао да је већ доста учињено на исправљању грешака из претходног периода, а осврнуо се на и на Националну стратегију за борбу против корупције и Акциони план за њено спровођење.

Шефица српског тима за преговоре о придруживању Тања Мишчевић изјавила је након почетка процеса скрининга у Бриселу да је Србија ушла у нову фазу односа са ЕУ.

„Од данас почиње нови третман Србије, не више као треће земље, него као будуће чланице ЕУ“, рекла је Мишчевић у паузи разговора који су чланови српског тима данас отпочели са експертима Европске комисије у вези са поглављем 23 које се тиче правосуђа и основних људских права.

Она је нагласила да тај нови, партнерски однос са ЕУ подразумева много већу отвореност, али и већи степен оцењивања од стране ЕУ него што је то до сада био случај.

„Не само са наше, већ и од стране Комисије је оцењено да је реч о историјском моменту“, рекла је Мишчевић. Шефица српског тима је изразила задовољство досадашњим током скрининга, у оквиру кога је било речи о носиоцима основних правосудних функција, као и о принципима правосуђа.

Упитана да ли је током данашњих разговора било речи и о Косову, Мишчевић је одговорила да то није била тема.

Високи званичници и стручњаци у српској делегацији ће тиме, заједно с Европском комисијом, кренути у дубинску анализу – „скрининг“ усаглашености српских закона са правом и одредбама Европске уније за сваког поглавље будућих преговора о уласку Србије у редове ЕУ.

Министар Селаковић, главни преговарач Тања Мишчевић и српски стручни тим ће у среду и четвртак најпре добити темељит увид и тумачења о томе шта српску страну очекује у Поглављу 23 преговора с ЕУ, а то су правосуђе и темељна права грађана Европске уније.

Селаковић је раније изјавио Танјугу да тиме практично почиње дуги процес сагледавања правног система Србије из угла Европске комисије и ЕУ.

Он је оценио да ће у том поступку до изражаја доћи значај доношења Стратегије и акционих планова за реформу правосуђа и борбу против корупције.

Селаковић је објаснио да је поглавље 23 -поглавље које отвара преговоре о уласку и чланству Србије у ЕУ и чијим затварањем се фактички и завршава цео преговарачки процес.

Европска унија је одлучила да убудуће све преговоре о чланству почиње кључним поглављима правосуђа и основних права, као и владавине закона, што је већ учињено у покренутим преговорима с Црном Гором.

Томе се даје највећи значај и целокупни преговори о чланству не могу бити окончани, ако се ова два поглавља не заврше успешно.

Тим Европске комисије предводи шефица „Јединице за Србију“ Мирјам Феран, а почетком децембра ће српска страна бити позвана да Европској комисији поднесе исцрпан извештај о томе у коликој мери је Србија спремна за преговоре о Поглављу 23 о правосуђу и темељним правима. На основу тога ће ЕК сачинити свеобухватну анализу за Савет министара ЕУ.

Уз усвајање „оквира за преговоре“ који управо разматрају владе земаља ЕУ, и резултата „скрининга“, Савет министара и лидери ЕУ -Европски савет требало би да дају коначно „зелено светло“ за почетак преговора са Србијом, најкасније у јануару идуће године.

Сутра и у четвртак ће српска страна добити тумачења о правној тековини ЕУ кад је реч о делотворном правосудном систему, независности и непристрасности судства, борби против корупције и организованог криминала, реформама правосуђа у земљама ЕУ.

Кад су у питању темељна права, стручњаци у ЕК ће указати на конвенције Савета Европе и других међународних тела, које су уграђене у законодавство ЕУ.

Такође ће образложити одредбе темељног акта ЕУ, Уговора из Лисабона, и ставке које се тичу грађанских права и слобода, безбедности, као и, поред осталог, мањинских и културних права, сузбијања расизма и нетрпељивости према странцима.

То укључује и право да се гласа и буде кандидат на изборима за Европски парламент, право слободног кретања и боравка у свим земљама ЕУ, као и право да се гласа на општинским изборима тамо где грађанин неке чланице ЕУ има боравак.

Кацин: Нова фаза политике у Србији

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин поздравио је данас почетак процеса „скрининга“ поглавља 23 у преговорима Србије о чланству у ЕУ, оценивши да је рад на овом поглављу изузетно захтеван.

„Са великим задовољством пратим почетак процеса сцреенинга поглавља 23 у коме данас у Бриселу учествују министар правде Никола Селаковић и преговарач Тања Мишчхевић. Рад на овом поглављу је изузетно захтеван и захтеваће дуготрајан рад, пуну посвећеност и политичку подршку реформама правосудног система,“ рекао је Кацин.

Он је оценио да скрининг истовремено обележава и улазак у једну нову фазу политике у Србији у којој ће грађани очекивати конкретне промене видљиве у свакодневном животу.

Успостављање истинске владавине права је од суштинског значаја за опоравак економије, привлачање инвестиција и напредак у приближавању ЕУ, додао је Кацин, у саопштењу достављеном из његовог кабинета.

„Очекујем да је формално отварање поглавља 23 могуће већ крајем 2014. године уколико се реформа правосуђа интезивира и да конкретне резултате,“ рекао је известилац Европског парламента.

У Бриселу је данас почео експланаторни скрининг, којим се отвара нова етапа на путу Србије према чланству у Европској унији. Реч је о дуготрајном процесу снимања стања којим се утврђује усклађеност правног и економског система Србије са европским стандардима, а чиме се стварају темељи за преговоре о придруживању који треба да почну најкасније у јануару следеће године.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Почетак скрининга – нови „први корак“ ка ЕУ

* Обавезна поља