advokati-protrst-2.pngВише хиљада адвоката протестовало је јуче испред зграде Владе Србије у Немањиној улици незадовољни што се њихови захтеви не решавају. У протестном говору председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић позвао је премијера Александра Вучића да адвокатима омогући да преговарају са „компетентним људима, који ће разумети где је законодавац погрешио, када је реч о јавном бележништву”.

– Не дозволите да вас брукају некомпетентни. Ако је истинита ваша борба против корупције немојте да то буде само декларативно, то мора бити суштина. Борба против корупције не значи 93 бележника јер би то могао да буде нови извор корупције. Ми вам поручујемо са овог места: дајте нам неког разумног да му објаснимо у име 8.500 грађана који имају завршен правни факултет и положен правосудни испит где сте погрешили и за пет минута ћемо решити проблем – рекао је Ђорђевић.

Он је указао да се јуче испред зграде владе окупило више хиљада адвоката из целе Србије јер желе да „ћутањем одговарају на ћутање” и нагласио да је адвокатура спремна да преговара како би се проблем решио у интересу грађана Србије.

– Адвокати ће бити задовољни, уколико се врате на правну снагу одредбе Закона о јавном бележништву из 2011. године, то јест да се укине ексклузивност јавним бележницима када је реч о сачињавању уговора о промету непокретности – казао је Ђорђевић.

Према његовим речима, министар правде је новим законским решењима уз помоћ професора Дејана Ђурђевића, направио „правни квазимото” и због тога ништа од правног промета не може да се заврши благовремено.

Председник Адвокатске коморе Београда Слободан Шошкић казао је да не зна шта још треба да се догоди да би се власт уверила да није у праву, а да адвокатура јесте. – Не може држава стално да рачуна на монопол силе, већ и на монопол знања које адвокатура има више него било који други државни орган – рекао је Шошкић.

Поводом протеста адвоката јуче се јавности саопштењем обратило Министарство правде. Оно је указало да не игнорише проблеме и захтеве адвоката у Србији, већ супротно томе, увек је отворено за дијалог и конструктивно решавање свих проблема.

–Приликом већег броја сусрета са представницима адвокатуре, министарство је показало спремност и приврженост да се дође до заједничког решења, и на томе ће и даље инсистирати, јер сматра да је до договора потребно и једино могуће доћи у институцији, а не на улици. Министарство правде поново позива адвокате да прекину са штрајком и да се врате у суднице, и на тај начин омогуће грађанима Уставом загарантовану заштиту људских права, а са друге стране наставе разговоре и путем дијалога, а не уцењивањем допринесу проналажењу решења – наведено је у саопштењу Министарства правде.

Оставите коментар

Оставите коментар на Адвокати конкретни у захтевима

* Обавезна поља