advokatiБЕОГРАД – Председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић изјавио је данас да се штрајк адвоката наставља, да се АКС обратила и европским институцијама, али је изразио наду да ће ипак бити довољно снаге да се преговори са Владом Србије наставе.

„Овај пут ми очекујемо да се то деси искључиво с Владом Србије, јер кад осам хиљада стручних људи, адвоката, каже да један закон и сет пратећих закона не ваља, онда је то сигурно тако”, рекао је Ђорђевић новинарима испред зграде Владе Србије, где је одржан једночасовни протест адвоката.

Оценио је да је оволико степен игнорисања адвокатуре, једне важне, стручне и неопходне професије, потпуно невероватна ствар.

Ђорђевић је рекао да је адвокатура у блокади већ 77 дана, али да очекује да ће се ипак наћи заједнички језик с Владом Србије и заједнички излаз у оквиру система институција наше државе.

Он је најавио да ће данас отићи у Брисел, где ће имати разговоре пре свега са највишим представницима Европске уније адвоката, која је један од главних правних саветника Савета Европе, Европске комисије и Европског парламента.

„Ми смо због непоступања и оволиког игнорисања професије били принуђени да поднесемо извештај свим референтним међународним асоцијацијама”, рекао је Ђорђевић.

Он је навео да је АКС поднела извештај Европској комисији о стању адвокатске професије и владавини права у Србији, а посебно европском комесару за правосуђе, као и извештај Венецијанској комисији, од које не очекује реакцију пре априла.

„Ово не можемо сматрати ни на који начин као деловање адвокатуре против грађана Србије и против наше државе. Сматрамо да ћемо на овај начин само убрзати деловања која би морала довести до веће правне извесности у Србији, до владавине права и људских права”, рекао је Ђорђевић.

Додао је да АКС очекује прва реаговања одређених институција већ почетком идуће недеље, а та мишљења су важна и неопходна посебно ако се имају у виду поглавља 23 и 24, која се по правилу прва отварају у преговорима са ЕУ и последња затварају.

„Не бих говорио о очекивањима Брисела, све што радимо радимо сами, очекивања моја су да ћемо ипак наћи заједнички језик са Владом Србије, да ћемо успети да нађемо заједнички излаз у оквиру система институција наше државе”, рекао је Ђорђевић, након штрајка адвоката испред Владе Србије.

Адвокати су претходно поручили да неће одуштати од штрајка све док се не испуне њихови захтеви.

На једночасовном протесту говорили су представници регионалних адвокатских комора Србије. Протест је завршен нешто после 13 часова.

Адвокати предали 200 ургенција Уставном суду

Група од 200 адвоката предала је данас појединачне ургенције Уставном суду Србије позвавши га да убрза одлучивање о иницијативама за оцену уставности Закона о јавном бележништву и Закона о промету непокретности, које су му поднете средином септембра.

Адвокатска комора Србије је у саопштењу навела да ургенцијама адвокати желе да подстакну Уставни суд да што пре донесе одлуке које, како напомиње, нису тешке, обзиром да се ради о очигледној неуставности ових прописа, а о чему су свој суд већ дали бројни стручњаци.

У ургенцији се напомиње да она не преставља притисак на суд, већ начин општења између суда и странке у складу са прописима.

Поступак предавања ургенција 200 адвоката појединачно, трајао је готово пун сат, додаје се у саопштењу.

Иницијавите за оцену уставности поменутих закона предате су Уставном суду 17. септембра.

Уставни суд је 12. новембра саопштио да је одржао припремну седницу поводом њих као и иницијатива за оцену уставности обуставе рада адвоката, која је почела 17. септембра у целој Србији.

Адвокати су у протесту јер сматрају да су неуставне и незаконите поједине одредбе тих закона, а траже и регулисање паушалног опорезивања и смену министра правде.

Раније данас одржан је протест адвоакта испред зграде Владе Србије.

У саоспстењу АКС се наводи да је према званичној процени МУП-а протесту присуствовало око 4.000 адвоката, који су поручили да се протест наставља до испуњења свих захтева.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Адвокати настављају „буну на нотаре“

* Обавезна поља