zasedanje-strazbur-evropski-parlament-europarl-europa-eu-jpg_660x330СТРАЗБУР – Председник парламентарне групе за Србију Едвард Кукан изјавио је на почетку расправе да предложени текст резолуције повећава тензије у региону уместо да их спушта и да га стога неће подржати.

Потпуно разумем зло ратне реторике и говора мржње, поготово на Западном Балкану, рекао је Кукан, али је указао да се резолуцијом Шешељу придаје значај који он не заслужује.

Због тога, и због тога што се у резолуцији критикује независни суд који је oсновао Савет безбедности Уједињених нација, нећу подржати ову резолуцију, поручио је Кукан.

Бугарски посланик Ангел Џамбаки изразио је сличан став, указујући да су се по његовом мишљењу српске власти већ оградиле од Шешеља, те је резолуција непотребна.

Већина посланика, међутим, подржала је текст резолуције, а у томе су предњачили хрватски посланици, на чију је иницијативу резолуција стављена на дневни ред.

Хрватска посланица Ружа Томашић је рекла да се о овој теми не би расправљало да су се српске власти одмах оградиле од Шешеља и изразила разочарање у рад Трибунала, за који је рекла да је неефикасан и пристрасан.

Посланик Андреј Пленковић је рекао да му се чини да се српски државни врх прећутно слаже са Шешељем, или да га се боји.

У чему је проблем председниче (Томиславе) Николићу, премијеру (Александре) Вучићу и министре (Ивице) Дачићу? Зашто шутите, питао је он.

Словеначки посланик Иво Вајгл је рекао да је Шешељ метафора за злочине на простору бивше Југославије и да ће подржати резолуцију, јер се говор мржње у данашњој Европи не сме толерисати.

Посланицима се на крају расправе у име високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини обратио европски комесар за хуманитарна питања, Кипранин Христос Стилијанидес, који је рекао да ЕУ поштује одлуке Хашког суда, а Шешељеве изјаве припадају прошлости.

Што се тиче Србије, поздрављамо посвећеност српске владе европском путу, развоју регионалних односа и сарадњи са Хашким Трибуналом, поручио је он.

У резолуцији стоји да Парламент снажно осуђује Шешељево ратно хушкање, подстицање на мржњу, охрабривање територијалних претензија и покушаје да се Србија скрене са европског пута,..

Осим тога, Парламент упозорава да су Шешељеве провокативне изјаве отвориле ратне ране и да би могле да подрију напоре на регионалном помирењу и напредак који је постигнут последњих година.

У резолуцији се за забринутошћу констатује да српске власти нису ни политички ни правно реаговале на Шешељево понашање и од њих се захтева да се не само оштро ограде од Шешељевих изјава, него да истраже да ли је дошло до кршења чланова српског кривицног закона који забрањују говор мржње и дискриминацију.

Истовремено, Парламент је у тесту резолуције похвалио Жене у црном и друге невладине организације у Србији које се залажу за суочавање са ратним злочинима из деведесетих.

Европски парламентарци су затражили од Хашког трибунала да преиспита услове под којима је Шешељ привремено пуштен из притвора, указујући да такво одступање од стандарда штети циљевима Трибунала и подрива поверење у међународну правду.

Позивамо Трибунал да одлучном акцијом а поврати поверење које је ослабљено Шешељевим јавним наступима и уложи додатне напоре да се текући и жалбени процеси убрзају, пише у резолуцији.

У резолуцију, која нема обавезујући карактер, није ушао захтев европских либерала и зелених да се од Србије затражи да отвори војне архиве бивше СФРЈ како би се омогућило утврђивање одговорности за злочине и утврдила судбина несталих.

seselj u srbiji

Шешељ: Из Србије ће морати на силу да ме врате у Хаг

БЕОГРАД – Лидер радикала Војислав Шешељ изјавио је данас да је веома поносан на резолуцију хрватског Сабора, да ће бити још поноснији кад Европски парламент усвоји резолуцију „против њега и његовог политичког деловања”, те да ће српске власти силом морати да га враћају у Хаг.

У међувремену, у Европском парламенту у Стразбуру после једносатне расправе усвојена је резолуција о лидеру радикала Војиславу Шешељу у којој се Хашки трибунал позива да преиспита услове његовог пуштања на слободу, а српске власти да се ограде од његових изјава.

Шешељ је на конференцији за новинаре поновио да се сигурно неће добровољно одазвати евентуалном позиву Хашког трибунала да се врати у притвор.

„Могуће је да Томислав Николић и Александар Вучић одлуче да ме на силу испоруче. У том случају морају да ме ухапсе и воде судски поступак који траје минимално 14 дана. Ја се томе радујем, да ме моји главни саучесници у свим евентуалним ратним злочинима и злочинама против човечности хапсе и испоручују Трибуналу. Шта би човек више од тога могао да пожели”, рекао је Шешељ.

Рекао је и да му у Хагу нису постављани никакви услови и да му је једноставно саопштено да треба да се пакује и да иде, да није ништа потписивао те да нико из Трубунала са њим није разговарао.

Како, према сопственим речима, нема приступ српским медијима, јавности се обратио преко хрватских, због чега се, оценио је, „Хрватска дигла на ноге као опарена”.

„Заратили су, умало се не подавише на седници Сабора. Веома сам поносан на саборску декларацију, а бићу још поноснији кад парламент ЕП усвоји резолуцију која ће бити усмерена против мене и мог политичког деловања”, рекао је Шешељ.

Шешељ је на конференцији рекао и да влада Александра Вучића само фингира борбу против криминала и корупције, која се свела на уско одабран круг људи који су преко медија линчовани, али да је мало ко осуђен.

„Кључни проблем су људи који су огрезли у криминалу а на челу су режима и заштићени су као бели медведи”, рекао је Шешељ помињући нека имена, међу којима су Ивица Дачић, Александар Вулин, Маја Гојковић и Игор Мировић.

Он је навео и да у случајевима 24 спорне приватизације којима се бавила Верица Бараћ „скоро ништа није завршено”, те да нису решене афере Сартид, Југоремедија, АТП Војводина, Азотара Панчево, Национална штедионица.

Шешељ је још једном позвао премијера Александра Вучића на директан ТВ дуел, у којем би показао „колико је паметан и способан и колико јаким аргументима располаже”.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Шешељ у центру пажње и парламентараца ЕУ

* Обавезна поља