agent bazbiПензионисани агент британске обавештајне службе МИ6 Џорџ Базби главни је организатор нереда и покушаја ликвидације премијера Александра Вучића у суботу у Сребреници, открива „Ало!“ из извора блиских службама безбедности. Базби је пре напада на премијера у Поточарима боравио у Београду недељу дана!

Како сазнајемо, Базбијев задатак је био да, уколико Србија не подржи резолуцију о Сребреници, дестабилизује регион, односно „запали“ Балкан, где је и једна варница и даље довољна да изазове нови ратни пожар.

– Овај британски агент је током јуна био у Босни, а од 1. до 7. јула боравио је у Београду, па се вратио у Босну, а одатле је пре два дана отпутовао у Лондон. Овде се састајао са многим јавним личностима из времена ранијих режима. Био је радо виђен гост ових дана у неким престоничким кафанама и кафићима, а база му је била у хотелу „Хајат“.

Његов је задатак био да ослушкује расположење Срба поводом резолуције коју је Велика Британија предлагала и да, ако Србија то игнорише, организује нереде у региону, не презајући ни од већег броја жртава.

Управо је Базби преко својих пријатеља у Босни организовао не само нереде у Сребреници већ и напад на премијера Вучића. Базбијева десна рука у томе био је управо Насер Орић, који је лично организовао своје људе да нападну премијера. Њих двојица су и веома добри пријатељи, објашњава извор “Ало!” из безбедносних структура.

Иначе, Базби не само да се добро сналази на овим просторима, већ и одлично говори српски језик.

– Са неким људима, као што је Љубиша Буха Чуме, постао је чак врло близак. То не и чуди јер је управо Базби имао одличне контакте са земунским и сурчинским кланом, он их је организовао за многе ликвидације, са њима је рушио Милошевића, а довођен је у везу и са убиством Зорана Ђинђића. Дакле, ради се о врхунском агенту МИ6, кога је енглеска краљица 1996. године одликовала орденом и племићком титулом – додаје наш саговорник.

Занимљиво је да су везе енглеских шпијуна са шефовима српске мафије почеле када је у британској амбасади у Београду радио управо Базби.

Шпијунску каријеру започео је у Бону 1989. године, а у Београд је дошао 1992. После службовања у Београду, одлази на место „head of MI6 station“, шефа МИ6 у Бечу, где се налази њихов главни шпијунски штаб за Балкан и средњу Европу.

bazbi

Наш извор каже да Базбија у Београду памте као симпатичног дипломату који је једно време имао добре везе са СПС, а касније је постао један од најзаслужнијих за рушење Милошевића.

– Осим са Чуметом, Базби се лично познаје и са неколико контроверзних бизнисмена, а на вези је и са неким представницима НВО сектора. Неке од њих он финансира у име МИ6, прича саговорник „Ало!“.

О томе колико се високо у британским службама котира Базби, сведочи и то што га је краљица Елизабета Друга за нову 2015. одликовала орденом Архангела Михаила и Светог Ђорђа због заслуга за националну безбедност које је овај обавештајац стекао у Пакистану.

Енглески шпијуни на Балкану: Базби, Монктон, Вилсон…

Осим Џоржа Базбија, најпознатији енглески шпијуни који харају овим просторима су Антони Монктон, бивши саветник у британској амбасади у Београду, и Сајмон Вилсон. Монктон руководи свим операцијам МИ6 из Беча, а Вилсон је, заједно са Базбијем, задужен искључиво за Балкан, открива извор „Ало!“. Колико је Базби укључен у друштвена збивања у Београду, најбоље говори то што је прошле године имао споредну улогу у једној позорисној представи.

Базби зближио Орића и Чумета

Према изворима из служби безбедности, Љубишу Буху Чумета је са Насером Орићем упознао управо Џорџ Базби. Како је „Ало!“ већ писао, Љубиша Буха Чуме је Орићу поклонио коња. У питању је вредан тркачки коњ, сазнаје „Ало!“ од извора из безбедносних служби.

– Према сазнањима службе, Буха и Орић се познају годинама. Били су у различитим сумњивим пословима и један другоме су штитили леђа. Буха Орићу у Србији, а овај њему у Босни. Како би му се захвалио, Чуме му је пре неколико година поклонио ни мање ни више него тркачког коња вредног неколико хиљада евра – открива наш саговорник.


Извор: А л о

Оставите коментар

Оставите коментар на Агент Базби и каменовање Вучића

* Обавезна поља