lavrov dacic rusija srbijaБЕОГРАД – Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је, после разговора са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, да се са поштовањем односи према преговорима Србије и Европске уније и да полази од тога да је недопустиво стварање нових линија раздвајања у Европи.

„С поштовањем се односимо према позицији Србије према преговорима о уласку ЕУ. Та позиција полази од недопустивости стварања нових линији раздвајања у Европи и напротив промовише идеју јединственог економског, хуманитарног И културног простора”, рекао је Лавров.

Лавров је, говорећи о Јужном току, рекао да сви планови за реализацију тог пројекта остају на снази јер је он једино системско решење за снабдевање гасом југоисточне Европе.

„Потврдили смо све наше споразуме и уговоре што се тиче Јужног тока, као и неопходност реализације овог великог пројекта јер је данас тај пројекат једини што се тиче обезбеђења гасом Југоисточне Европе”, рекао је руски министер на конференцији за новинаре.

Он је, одговарајући на питања, рекао да верује да је заустављање радова на Јужном току у Бугарској привременог карактера. „Сва решења остају на снази што се тиче радова, никаквих промена планова нема”, рекао је Лавров.

Он се осврнуо И на предстојеће председавање Србије ОЕБС-ом истакавши да ће се идуће године обележавати 40 година од усвајања Хелсиншког акта и у току је процес који се зове Хелсинки плус 40.

„Надамо се да ће овај процес резултирати разрадом одређених споразума који ће промовисати нове приступе јединству Европе. Један од корисних тема била би такође разрада тематике хармонизације интеграционих пројеката, како у оквиру ЕУ, тако И у оквиру евроазијског интеграционог пројекта”, навео је Лавров.

Он је истакао да Русија подржава јачање улоге ОЕБС у решењу украјинске кризе И мониторинг мисије у Украјини, као и путне мапе швајцарског председавања ОЕБС, али је додао да на жалост украјинско руководство то не прихвата И позвао европске земље да тим поводом изврше притисак на Кијев.

Први потпредседник Владе и министар иностраних послова Ивица Дачић поручио је да чланство Србије у ЕУ никако неће ослабити или прекинути везе са Русијом.

Он је истакао да Србија жели да буде чланица ЕУ, што је национални и државни интерес и додао да Србија не жели и никада неће бити против Русије.

„Нисам схватио да је то питање „или Русија или ЕУ”. Ми желимо и ЕУ и настављање добрих односа са Русијом. Зашто би се само од Србије тражило да се опредељује „или или”, док друге земље ЕУ имају најразвијеније односе са Русијом”, подвукао је Дачић.

Он је изразио велико задовољство због посете колеге из Руске федерације, истакавши да је за ниво политичких односа какви постоје између две земље веома било важно да дође до чешћих и редовних међусобних посета.

Истовремено је указао да је свог колегу позвао током боравка у Бечу 6. маја, јер шеф руске дипломатије није последње три године боравио у Београду.

„Ниво политичких односа је такав да је то недопустив дуг период без наших сусрета. То је био разлог посете, никакав други”, подвукао је он. Дачић је обећао да се више никада неће десити тако дуг период без ових сусрета и нагласио да две земље имају добре и пријатељске односе, као и да Србија жели да се они наставе и даље продубе.

Ниво политичких односа је можда најбољи у последњих неколико деценија и желимо више размена посета можда и на вишем нивоу, истакао је он.

„С друге стране сви економски пројекти који су започети биће настављени. Интерес је Србије да се они наставе. Наш национални и државни интерес је да се изгради Јужни ток, да НИС буде најбоља компанија у региону, да се успешно заврши програм ревитализације наше железнице, и низ других нових програма инвестиција”, указао је он.

Руска Федерација, према његовим речима, је један од најважнијих спољнотрговинских партнера, Србије, поред Немачке и Италије.

Дачић се захвалио Русији, али посебно министру Лаврову на дугогодишњем континуираном праћењу и укључености у проблеме које Србија има када је Косово и Метохија у питању и подршци коју Москва даје.

„Да није подршке Русије и још неких других земаља, али пре свега Русије и Кине, као сталне чланице Савета безбедности УН, Србија би данас била у готово изгубљеној позицији када је реч о Косову и Метохији”, уверен је он.

Дачић је најавио да ће Србија уложити максималне напоре, као будући председавајући ОЕБС-а, да се украјинска криза решава путем дијалога, оценивши да ће то ће бити велики изазов за нашу земљу у идућој години.

Он се на крају захвалио Русији на огромној како хуманитарној, тако и спасилачкој помоћи током последњих поплава, као и за улагања у развој хуманитарног центра у Нишу.

Два министра потписала су, по завршетку разговора, План консултација два Министарства за период 2015. до 2016. године.

———————————————-

Планови за Јужни ток остају, заустављање привремено

БЕОГРАД – Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров поручио је данас, после разговора са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, да сви планови везани за реализацију гасовода Јужни ток остају на снази, јер је тај пројекат једино системско решење за снабдевање гасом Југоисточне Европе.

Он је такође изразио уверење да је заустављање радова на Јужном току у Бугарској привременог карактера.

„Потврдили смо све наше споразуме И уговоре што се тиче Јужног тока, као И неопходност реализације овог великог пројекта јер је данас тај пројекат једини што се тиче обезбеђења гасом Југоисточне Европе”, рекао је руски министар на конференцији за новинаре.

Одговарајући на питања, Лавров је истакао да « нема никакве сумње да је заустављање Јужног тока привремено и да је Јужни ток једино системско решење за проблеме снабдевања гасом Југоисточне Европе.

« Сва решења остају на снази што се тиче радова, никаквих промена планова нема”, поновио је Лавров .

Дачић је истакао да је интерес Србије да сви економски пројекти који су започети буду настављени.

« Наш национални и државни интерес је да се изгради Јужни ток, да НИС буде најбоља компанија у региону, да се успешно заврши програм ревитализације наше железнице, и низ других нових програма инвестиција”, указао је он.

Он је, одговарајући на питање везано за гасовод од Србије до Бугарске, објаснио да се ради само о интерконекцији која треба да се направи између Ниша и Софије, и да је то потпуно отворени пројекат, који још није започет.

Везано за Јужни ток Дачић је прокоментарисао да не види зашто не би био направљен Јужни, када у Европи већ постоји Северни ток. На питање да ли је било речи о могућем смањењу цене руског гаса за Србију, Лавров је рекао да то није тема у домену министарстава спољних послова и да се цена усаглашава у оквиру комерцијалних уговора.

Николић:Ништа неће угрозити добре односе са Русијом

БЕОГРАД – Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом и том приликом посебно истакао, како је саопштила прес служба председника, да Србија неће учинити ништа што би угрозило добре односе са Русијом.

Сарадња са Руском Федерацијом отвара Србији велике могућности за просперитет и бољи живот грађана и то сви знају. Зато данас у Србији нема никог озбиљног ко би се тој сарадњи супротстављао.То већ увиђа и Европска унија, чији пуноправан члан наша земља жели да постане, и зато показује далеко више разумевања за специфичан положај Србије у односу према Русији, рекао је председник Николић.

Говорећи о кризи у Украјини, председник Србије је рекао да наша држава са забринутошћу прати тамошња дешавања. Став Србије по питању кризе у Украјини неће се мењати, а председник Николић је истакао да се нада да ће сви проблеми што пре бити решени мирним путем.

Председник Николић уручио је министру Лаврову званичан позив председнику Руске Федерације Владимиру Путину да посети Србију, поводом обележавања 70 година од ослобођења Београда у Другом светском рату.

Министар Лавров је захвалио председнику Николићу на позиву председнику Путину да посети Србију и рекао да верује да ће председник Руске Федерације потврдити свој долазак у Београд у октобру ове године.

Министар Лавров пренео је поздраве руског председника председнику Николићу. Он је рекао да веома цени допринос који је председник Србије дао унапређењу руско – српских односа, а да исто мишљење има и Владимир Путин.

Један од показатеља побољшања наших билатералних односа је и чињеница да је само током прошле године наша трговинска размена порасла за чак 15 одсто, рекао је министар Лавров. Он је изразио наду да ће што скорије почети са радом међувладин мешовити комитет, који би ефикасно решавао све евентуалне потешкоће у нашим заједничким пројектима.

Председник Николић и министар Лавров разговарали су и о пројекту „Јужни ток”, оценивши га као пројекат од великог значаја за целу Европу, а поготово за Србију, наводи се у саопштењу.

Путин у октобру у Београду

Председник Николић уручио је министру Лаврову званичан позив председнику Руске Федерације Владимиру Путину да посети Србију, поводом обележавања 70 година од ослобођења Београда у Другом светском рату.

Министар Лавров је захвалио председнику Николићу на позиву председнику Путину да посети Србију и рекао да верује да ће председник Руске Федерације потврдити свој долазак у Београд у октобру ове године.

Министар Лавров пренео је поздраве руског председника председнику Николићу. Он је рекао да веома цени допринос који је председник Србије дао унапређењу руско – српских односа, а да исто мишљење има и Владимир Путин.

Лавров: Русија подржава европски пут Србије

БЕОГРАД – Председник Владе Србије Александар Вучић захвалио је данас Руској федерацији на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, на састанку у Београду са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим, који је истакао да Москва подржава европски пут Србије.

„Циљ Србије је да постане чланица ЕУ, али истовремено и да очува добре односе са Русијом”, истакао је Вучић.

Председник српске владе изразио је забринутост због сукоба на истоку Украјине и нагласио да ће се Србија залагати да се украјинска криза реши путем дијалога, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Тема разговора била је економска сарадња између две земље, посебно у области енергетике. Саговорници су констатовали да постоји простор за увећање робне размене, као и за веће руске инвестиције у Србију и српских у Русију.

Премијер Вучић се још једном захвалио на помоћи Руске Федерације током последњих поплава, а министар Лавров је рекао да ће Руска Федерација наставити да шаље помоћ угроженим подручјима и да жели да се Центар за ванредне ситуације у Нишу унапреди у регионални центар.

Министар Лавров истакао је да је Москва спремна за јачање сарадње са Србијом у свим областима, као и да подржава европски пут Србије, наведено је у саопштењу.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Активности Лаврова у Београду

* Обавезна поља