vojislav-seselj(1)ХАГ – Војислав Шешељ је одговорио Хашком трибуналу, поводом могућности да се привремено пусти на слободу. Шешељ је навео да намерава да се врати у политички живот Србије, али да одбија да носи „огрлице, наруквице или наногнице, којима се вређа људско достојанство“.

Шешељ је најпре оштро протестовао због неодржавања статусних конференција у његовом предмету након изношења завршних речи, као и због недоношења одлуке о укидању притвора, па чак и неразматрања тог питања.

Шешељ „с гнушањем одбацује било какве гаранције издајничке и прозападне владе у Београду“. Даље се наводи да би желео да обавести Претресно веће, да уколико га привремено пусти на слободу, једино ограничење које прихвата је „то да неће напуштати територију Републике Србије“.

Такође Шешељ, по пуштању на слободу намерава да се врати у политички живот Србије и да учествује на јавним скуповима,даје интервјуе новинарима, гостује у телевизијским емисијама, и наставља да критикује „Хашки трибунал као нелегални међународни суд“.

Овај поднесак су сачинили чланови Стручног тима Вјерица Радета, Милан Терзић, Немања Шаровић, Зоран Красић.

Шешељ Трибуналу: Даваћу интервјуе и нападати вас ако ме пустите

Лидер радикала Војислав Шешељ поручио је да неће пристати ни на један услов који му је трибунал поставио, изузев услова да не напушта Србију.

Чланови његовог стручног тима упутили су саопштење у којем наводе шта је то што Шешељ прихвата и шта не прихвата да би био пуштен на слободу, а даје и примедбе због непоштовања рокова за пуштање на слободу. Овако се Шешељ изјаснио у обраћању Трибуналу:

„1. Др Војислав Шешељ оштро протествује због неодржавања статусних конференција у његовом предмету након изношења завршних речи, иако члан 65 бис Правилника о попступку и доказима предвиђа да се, независно од фазе поступка, статусне конференције морају одржати у року не дужем од 120 дана од последње статусне конференције. Правилник наглашава да су статусне конференције место где оптужени може покренути питања у вези са предметом укључујући здравствено стање и услове притвора. Др Војиславу Шешељу су та права ускраћена.

2. Др Војислав Шешељ протестује због недоношења одлуке о укидању притвора, па чак и неразматрања тог питања у размацима које налаже Међународно обичајно право. Обавеза Претресног већа била је да у одређеним временским размацима преиспитује одлуку о притвору и одмах по престанку разлога за притвор донесе одлуку о његовом укидању.

3. Др Војислав Шешељ с гнушањем одбацује било какве гаранције издајничке и прозападне владе у Београду.

4. Уколико Претресно веће одлучи да га привремено пусти на слободу, проф.др Војислав Шешељ благовремено обавештава Претресно веће:

а. Да је једино ограничење које прихвата то да неће напуштати територију Републике Србије,

б. Да се неће периодично јављати полицији, нити носити огрлице, наруквице или наногнице, којима се вређа људско достојанство,

в. Да ће учествовати у политичком животу Србије и на јавним скуповима,

г. Да ће давати интервјуе новинама,

д. Да ће гостовати у телевизијским емисијама,

ђ. Да ће јавно критиковати Хашки трибунал као нелегални међународни суд.“


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Шешељ одговорио Трибуналу

* Обавезна поља