ustavni-sud-kosova-1-foto-kossevУставни суд Косова одлучио је да ће Заједница српских општина (ЗСО) бити успостављена као што је предвиђено Бриселским споразумом, који су 25. августа у Бриселу потписали премијери Србије и Косова Александар Вучић Иса Мустафа. Суд у Приштини је дао сагласност да се настави са оснивањем ЗСО и навео да у декрету, који треба да усвоји и достави Уставном суду, влада Косова мора да има у виду примедбе уставног суда. Овом одлуком престаје привремена мера уведена 10. новембра ове године, којом је суспендована свака активност око формирања ЗСО. Одлука ће од данас ступити на снагу.

Суд је одлуку донео на захтев председнице Косова Атифете Јахјаге, али је утврдио да поједини принципи споразума о ЗСО нису у потпуности усклађени са косовским уставом. Споразум је достављен на оцену уставности након вишенедељних протеста три опозиционе парламентарне странке које захтевају повлачење потписа премијера Исе Мустафе са споразума о образовању ЗСО.

Косовски министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић каже за „Политику” да ова одлука уставног суда Косова за њега није изненађење. Он каже да Београд треба да види какав ће бити став владе Косова према овој одлуци и да после тога да заузме став према овом питању.

„Уколико се процени у Београду да треба да се разговара о оспореним принципима, онда ће у јануару у Бриселу о томе разговарати стручни тимови две стране, а можда и два премијера, Александар Вучић и Иса Мустафа, када се 27. јануара сретну у Бриселу. Ипак, сачекајмо и став косовске владе, па ћемо видети који ће бити наши даљи кораци”, рекао је Јевтић.

У својој одлуци на 36 страна уставни суд у Приштини је, између осталог, навео и да сматра да ЗСО „не може бити поверено пуно и искључиво овлашћење да промовише интересе српске заједнице на Косову у својим односима са централним властима”. Како се каже, мора се осигурати да ЗСО поштује одредбе устава, да не подрива ауторитет било које друге асоцијације која је већ успостављена у складу са косовским уставом. Суд такође сматра да ЗСО не може имати право да предлаже амандмане на законе и на друге уредбе као што је то предвиђено чланом 10 Принципа о оснивању ЗСО.

Ђурић: Очекујемо потпуну примену Бриселског споразума

marko-djuricБЕОГРАД – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да Београд очекује да споразум из Брисела о ЗСО буде примењен у потпуности.

Како је додао, за Србију је једино меродаван договор од 25. августа о успостављању Заједнице српских општина.

„Очекујемо и захтевамо пуну примену Бриселског споразума”, рекао је Ђурић за РТС, а пренео Танјуг.

Он је додао да Србија захтева и од међународне заједнице да без одлагања обезбеди пуну примену споразума постигнутог у Бриселу.

„Нас нико није питао ни кад је усвојен тај покрајински устав, због тога данас и разговарамо у Бриселу и мислим да је поштовање Бриселског споразума једини начин да се настави нормализација односа и да се реше сви проблеми који постоје измеду Београда и Приштине”, рекао је Ђурић.

Ивановић: Без суштинског одступања од договора у Бриселу

oliver ivanovicКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић изјавио је вечерас да је одлука Уставног суда Косова у вези са Заједницом српских општина (ЗСО) срочена тако да омогућва влади Косова одређене промене, „више козметичке природе”, али да сумња да ће бити суштинских промена у односу на оно што је у Бриселу о Заједници договорено.

Ивановић је у изјави Танјугу оценио и да је „депласиран” позив косовског уставног суда на равноправност свих заједница на КиМ.

„Устав Косова, на који се позива уставни суд, предвиђа равноправност свих националних заједница, али очигледно да је само српска заједница угрожена као таква, што је и Марти Ахтисари сагледао и уградио ЗСО као додатни инструменти заштите Срба, тако да је позивање на равноправност свих заједница од стране Уставног суда Косова, депласирано”, оценио је Ивановић.

Марић: Настављамо активности на формирању ЗСО

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Координатор Управљачког тима за формирање Заједнице српских општина (ЗСО) Љубомир Марић изјавио је вечерас да Управљачки тим наставља активности на формирању ЗСО након одлуке уставног суда Косова о Заједници.

Марић, који је и један од двојице српских министара у влади Косова, рекао је Танјугу да Управљачки тим наставља активности, које су биле привремено обустављене привременом мером уставног суда Косова.

Канцеларија за КиМ – Усвојити Статут ЗСО

ПРИШТИНА – Специјални представник ЕУ на Косову Самуел Жбогар позвао је косовске власти да што пре припреме Статут Заједнице српских општина, јавио је портал Коха.нет а преноси Танјуг. Жбогар очекује и да све стране поштују одлуку Уставног суда о формирању Заједнице српских општина, што је утврђено бриселским споразумом крајем августа ове године.

Канцеларија ЕУ на КиМ је саопштила да је формирање Заједнице српских општина, како је то иначе предвиђено првим споразумом из Брисела у складу са косовским Уставом.

Београд неће поново преговарати о ЗСО

Медији у Приштини дају опречне оцене о томе какав ће став заузети уставни суд према Заједници српских општина (ЗСО).

Портал „Љајми”, позивајући се на неименоване изворе у косовском уставном суду, објавио је вест да је ЗСО у складу са уставом, док је „Коха диторе” најавио могућност да уставни суд делимично обори споразум о формирању Заједнице српских општина.

Уставни суд би коначну одлуку требало да објави пре новогодишњих празника. Поводом ових информација, Марко Ђурић, директор владине канцеларије за КиМ, подсећа да је за Владу Србије једино релевантан Бриселски споразум потписан 25. августа. Он сматра да режирани политички и правни процеси у покрајини и бројни маштовити изговори не утичу на обавезу Приштине да споразум у целини спроводе у дело.

„Нас не интересује никаква одлука неког суда или било које косовске институције. За нас је једино релевантан потпис из Брисела и захтевамо да споразум без одлагања буде примењен”, истиче Ђурић.

Министар за заједнице и повратак у влади Косова Далибор Јевтић каже да се у политичким и дипломатским круговима у Приштини до пре неколико дана спекулисало о два могућа сценарија – да споразум о ЗСО или јесте или није у складу уставом.

„Сада је у оптицају и могућност да уставни суд одлучи да је део споразума који се односи на формирање ЗСО у складу са уставом, а да један део није и да тај део захтева измене. По тим спекулацијама, спорне су надлежности ЗСО јер би суд могао проценити да се на Косову формира трећи ниво власти, што не постоји као надлежност по уставу Косова”, каже Јевтић за „Политику”.

vucic-mustafa-srbija-kosovo-telekomunikacije-foto-fonet-1435613230-690555

Он каже да ће у тим случају кључну улогу имати Брисел јер би се могло догодити да ЗСО поново буде предмет разговора Београда и Приштине.

„Веома је важно како ће на то да реагује међународна заједница, конкретно у овом случају Европска унија. У тачки 5 Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) Косова ЕУ записано је да ће се сви споразуми из Брисела спроводити. Да ли ће ЕУ, ако косовски уставни суд одлучи да ЗСО није у складу прописима, повући свој потпис са ССП и ставити под знак питања најављену визну либерализацију, јер су обе ове правне могућности директно повезане са потписаним Бриселским споразумом”, пита Јевтић.

Према наводима „Кохе” уколико уставни суд прогласи неуставним неки део спорног споразума, онда ће се о споразуму који је био постигнут у Бриселу поново преговарати.

„Према високом званичнику једне западне земље, о томе се не говори отворено јер се на то не жели гледати као на подршку уставном суду да споразум прогласи неуставним”, наводи „Коха”.

Лист тврди и да се сада већ отворено чују разни гласови да се чини да део споразума наводно није у складу са идејом о мултиетничкој држави која тежи да функционише по европским демократским стандардима и да би он могао да буде промењен.

Милован Дрецун, председник скупштинског одбора за Косово и Метохију, категоричан је да никакви нови разговори у Бриселу у вези с ЗСО не долазе у обзир. Он сматра да су то новогодишње жеље неких косовских политичара, додајући да споразум мора да буде спроведен.

„Апсолутно ме не занима шта ће такозвани уставни суд и такозвана влада у Приштини да кажу и одлуче. Они морају да поштују Бриселски споразум како је договорено и ту одступања нема. Ако нешто није у складу са уставом, онда мора да се промени устав. Ако Брисел затражи да се о већ постигнутом споразуму поново разговара, онда би то био огроман корак уназад и тај процес би био без перспективе”, истиче Дрецун.

Прихватању бриселског споразума који су Београд Приштина потписали крајем августа противе се три парламентарне опозиционе странке, које четири месеца блокирају рад скупштине активирањем сузавца и протестима. Протести су за последицу имали хапшење 13  опозиционих посланика, међу којима је и оснивач радикалног покрета Самоопредељење Албин Курти. Да би ставила тачку на сукоб са опозицијом, косовска председница Атифете Јахјага је 30. октобра споразум је доставила уставном суду на оцену уставности, који је 10. новембра споразум привремено суспендовао.

ЕУ за нови мандат Еулекса

Европска унија припрема терен како би обезбедила још један мандат за мисију Еулекса на Косову, пише „Коха диторе”. У тачки седам закључака Савета ЕУ, од Косова се тражи да блиско и ефикасно сарађује са Еулексом и да „активно доприноси потпуном и неометаном спровођењу мандата ове мисије, укључујући и ревидирани мандат после јуна 2016”. Из канцеларије ЕУ на Косову нису желели да коментаришу могућност још једног мандата Еулекса.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Активности око оснивања ЗСО

* Обавезна поља