Gazivode480hgfПРИШТИНА – Осим реалних проблема у водоснабдевању, учестале су и ригорозне рестрикције воде на Косову. Срби из Покрајине, али и извори из међународне заједнице, сматрају да то представља део перфидног плана косовских власти да се докопају језера Газиводе на северу Косова. Наиме, после вишегодишњих рестрикција углавном у српским срединама, у последње време воде нестаје и у Приштини, где су стационирани и бројни припадници међународне заједнице, а који су у том смислу „циљна група“ косовских власти.

Познато је да косовске власти на све начине желе да „присвоје“ језеро Газоводе и да управљају њиме. Управо зато, сматра се, желе да изазову вештачку несташицу воде која може довести и до епидемије, да би се извршио притисак на Србију, тврде добро информисан извор „Новости“ из кругова међународне заједнице у Приштини. Познато је да су косовске власти у стању и да испразне Грачаничко и Батлавско језеро, из којих се водом снабдева највећи део Косова укључујући и Приштину, како би изазвали вештачку несташицу воде, тако да би, у том случају, једино решење било – Газиводе.

– Осим севера, водом са језера Газиводе се снабдева и део централног Косова, а без воде из хидросистема Ибар-Лепенац не би могла да ради ни Термоелектрана у Обилићу – објашњава Љубинко Караџић, председник општине Приштина измештене у Грачаницу.

Да власти у Приштини неће презати ни од најгорих сценарија, који би подразумевали и потпуна искључења воде, сматрају и остали представници Срба.

У оквиру хидросистема Ибар-Лепенац, већ је изграђен канал који повезује Газиводе са Грачаничким језером и којим је за дан могуће напунити ово језеро водом из Ибра. Косовске власти би тако решиле дугорочно проблем водоснабдевања на штету Срба са севера. Они то већ чине и последњих четрнаест година, јер воду са језера користе без икакве надокнаде.

Газиводе се, иначе, двотрећинским делом простиру у Србији на подручју Новог Пазара и Тутина, а једна трећина је на територији општине Зубин Поток. Александар Вулин, министар без порфеља задужен за КиМ, тврди да ће језеро Газиводе, реализацијом Бриселског споразума, бити у оквиру Заједнице српских општина.

Вода по четри сата

У српским срединама у току 24 сата воде има свега по четири сата, што је до сада незапамћено. Срби су приморани да копају бунаре, али вода у њима, према анализама, због близине рудника Кишнице, није исправна за пиће.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Албанци желе Газиводе

* Обавезна поља