alister-krukБивши агент британских обавештајаца МI6, аутор бестселера  „Отпор: суштина исламске револуције“, Алистер Крук,  за магазин „2000“ је  написао чланак о догађајима у Сирији. У чланку „Путин је Америку изненадио“ аутор је констатовао да Запад за сада не успева да стигне Русију у њеном деловању на Блиском Истоку.

„Реакција администрације председника САД на руску иницијативу подсећа на тетурање из једног ћошка у други. Вашингтон је прво изабрао прилаз  по принципу „ништа се није променило“, подсетивши да ће кампања Американаца и њихових савезника бити настављена на исти начин као и до сада. Међутим, администрацију је, по свему судећи, збунила брзина и сразмере руских дејстава. Руски темпо ваздушних удара је за свако поштовање – Руси  једноставно не остављају у ваздуху места за друге, – сматра енглески експерт.

Аутор констатује да река лажних коментара и дезинформација западних медија о дејствима Русије у Сирији представља испољавање слабости. „Шта то толико љути Запад? Природно, прво то, што је Путин успео да Америку изненади и да ствар доведе до тога да су изјаве Запада које су се чуле читаве прошле године, да он ратује са ИСИС-ом, само празне речи“ – пише Крук.

Друго, аналитичар мисли да операција мења принцип који је формиран последње деценије, према коме је само „НАТО доносио све одлуке о рату и миру“. „А највероватније је да се Запад разбеснео зато што је Русија испланирала врло професионалну војну операцију, коју је истог тренутка и започела. НАТО у оквиру својих гломазних структура делује трапавије и видљиво спорије, – сматра екс-агент МI6.

obama-assad-putin

Како је јављано, председник Русије Владимир Путин је у току заседања Саветa председника држава-чланица Заједнице независних држава, саопштио   да је руска војска постигла врло видљиве резултате у борби са терористима „Исламске државе“[*] у Сирији. И заменик начелника генералштаба Оружаних снага РФ генерал-пуковник Андреј Картаполов је обавестио да ће у Сирији бити формирана јединствена руска  војна база.

Да подсетимо да се запажа да се у администрацији Обаме због дејстава Русије у Сирији запажа раскол. Тако амерички сенатор Џон Мекејн који је постао познат по грубим изјавама у односу на Русију, сматра да је неопходно да се  Америка одмах у Сирији супротстави  руским ваздушно-космичким снагама.

______________________________________

[*] „Исламска држава“ је одлуком Врховног суда РФ од 29.12.2014. проглашена за терористичку организацију и њено деловање на територији Русије је забрањено.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Алистер Крук – Путин је надиграо Запад

* Обавезна поља