nulandkijev02Теза да Сједињене Америчке Државе стоје иза државног удара у Украјини обновљена је поново пошто је секретар руског Савета за безбедност Николај Патрушев рекао да су у ту сврху САД потрошиле пет милијарди долара.

„Промена власти у Украјини је покренула догађаје који су се тамо после десили. Амерички државни секретар Џон Кери има асистента Викторију Нуланд, која је рекла да су САД потрошиле пет милијарди долара да организују те догађаје”, рекао је Патрушев у интервјуу за „Комерсант”, а преноси Танјуг.

Активности помоћнице америчког државног секретара за Европу и Евроазију Викторије Нуланд широј јавности су постале познате када је обелодањен прислушкивани разговор који је прошле године почетком фебруара телефоном водила са америчким амбасадором у Кијеву Џефријем Пјатом. Они су тада разговарали о америчкој стратегији везаној за политичку транзицију у тој земљи, а поводом улоге Европске уније у тим процесима Нуландова је употребила псовку, оцењујући улогу ЕУ у Украјини неважном.

САД су тада оптужиле Русију да стоји иза прислушкивања и постављања приватног разговора између Нуландове и Пјата на „Јутјуб” канал.

Ипак, њено ангажовање поводом Украјине датира још од раније. Наиме, на Међународној пословној конференција о Украјини, одржаној 13. децембра 2013. у Вашингтону, Нуландова је у говору, који се такође може наћи на „Јутјубу”, рекла да „од проглашења независности Украјине 1991. године САД подржавају Украјинце у развоју демократских институција и промовисању цивилног друштва и добре владавине – свему што је потребно за постизање европских циљева Украјине”. „Уложили смо више од пет милијарди долара да помогнемо Украјини у постизању ових и других циљева”, рекла је Нуландова и додала да ће САД наставити да „промовишу Украјину и у будућности јер она то заслужује”.

viktoria nuland-in-ukraine_with_neo_nazi_svoboda_leader_oleh_tyahnybok

Патрушев је у интервју руском дневнику нагласио да је апсолутно јасно да иза „пројекта дестабилизације у Украјини стоји покушај креирања инструмента за то да се драматично ослаби Русија”. „Истовремено, они настоје да земље ЕУ држе на кратком повоцу увођењем санкција Русији, игноришући њихове националне интересе”, казао је Патрушев.

И председник Одбора за међународне послове Думе Алексеј Пушков је протеклог викенда, боравећи у Србији, рекао да је Запад организовао државни удар у Украјини, а да је крајњи циљ да се та земља укључи у НАТО. „Они припремају Украјину за улазак у НАТО. Због тога је Запад организовао државни удар”, казао је Пушков.

Секретар руског Савета за безбедност тврди да су САД одлучиле да тадашњег председника Виктора Јануковича свргну силом. „То је била политичка грешка. Да су мало сачекали, могли су да поставе људе које желе легалним путем, али они су организовали државни удар. Не би било ничега на Криму и на истоку Украјине да није било државног удара”, указао је Патрушев, пренела је агенција Тас.

Патрушев је нагласио да Јанукович није одложио потписивање споразума о придруживању са ЕУ због притисака Москве, већ зато што је „једноставно схватио шта значи његова примена”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Америчке милијарде и преврат у Украјини

* Обавезна поља