putin-merkelМОСКВА– Званична Москва изразила је данас разочарање одлуком ЕУ о продужењу санкција Русији за још пола године, истичући да је нарочито цинично то што је она донета на годишњицу напада фашистичке Немачке на бивши С С СР, пренеле су руске агенције.

„Нарочито цинично изгледа то што су одлуку о продужењу антируских санкција земље ЕУ донеле 22. Јуна, на дан када је фашистичка Немачка напала на СССР. Желели би смо да верујемо да је то коинциденција, а не специјално смишљен потез”, саопштило је Министарство иностраних послова Русије, а преносе РИА Новости.

ТАС С је пренео реаговање шефа администрације руског председника Владимира Путина, Сергеја Иванова, да се не чуди продужавању санкција на годишњицу напада.

„Вас то чуди? Мене, на жалост, одавно не”, рекао је он.

Иванов, такође, не сматра случајном заплену руске имовине у Европи на дан почетка економског форума у Санкт-Петербургу.

МИП је у саопштењу изразио разочарање Русије што је у ЕУ поново превладао став русофобног лобија „који је прогурао одлуку о продужењу нелегалних рестрикција”.

„Притом у Бриселу намерно прећуткују да ће то гарантовано довести до тога да стотине хиљада, а према неким оценама и неколико милиона Европљана, остане без радних места”, истакла је званична Москва.

МИП наводи да ЕУ по инерцији наставља да сву одговорност за потпуну имплементацију споразума из Минска приписује руској страни.

„Апсурдност таквог приступа већ је свима одавно јасна. Кључ за решавање унутар украјинске кризе био је и остао у рукама Кијева, који не жури да испуни своје обавезе”, истакнуто је у саопштењу.

Савет ЕУ на нивоу шефова дипломатије данас је продужио важење економских санакција Русији за шест месеци, до 31. јануара 2015. године.

„ЕУ је продужила економске санкције Русији до 31. јануара 2015. године, ради потпуне имплементације договора из Минска”, рекла је представница Спољнополитичке службе ЕУ Сузан Кифер.

Западне земље су од марта 2014. године већ неколико пута уводили санкције Русији због позиције према Украјини, а последњи пут то су учиниле САД у марту ове године.

Санкције подразумевају ограничења у области кредитирања кључних руских државних банака, нафтних и компанија наменске индустрије.

Поред тога, Брисел је увео ограничења на испоруке у Русију оружја и војне технике, војних технологија, технологија двојне намене, високотехнолошке опреме и технологије за добијање нафте.

Мере ограничења не односе се на руску гасну привреду, наводи ТАС С, додајући да је одговарајући на поступке ЕУ, Русија увела контрамере.

peskovПесков:Русија ће одговорити реципроцитетом

МОСКВА–Прес секретар руског председника Владимира Путина, Дмитриј Песков, оценио је данас да су санкције Европске уније Русији неосноване и нелегалне, а да ће Русија на њихово продужење одговорити по принципу реципроцитета.

„Више пута смо рекли, основа нашег приступа у размени санкција је принцип реципроцитета”, казао је Песков.

Он је рекао да Русија никада није била и није инцијатор мера санкција, пренео је ТАСС.

Та пракса, како је рекао, шкоди интересима не само учесника привредних активности у Русији, већ и европских земаља и њихових пореских обвезника.

Влада ће тражити од Путина одговор на продужење санкција

МОСКВА– Председник руске владе Дмитриј Медведев наложио је данас да се припреми обраћање председнику Русије Владимиру Путину са предлогом да се продуже руске контрамере према Европској унији, као и нацрт владине уредбе са списком производа на које ће се оне односити.

„Биће учињено”, рекао је Медведеву вицепремијер Сергеј Приходко, пренео је ТАС С.

Русија је 7. августа 2014. увела пакет контрамера на санкције САД, Аустралије, Канаде, ЕУ и Норвешке, којим је на годину дана забрањен увоз у Русију из тих земаља воћа, поврћа, млека и производа од меса.

У тим мерама нема забране за неке врсте производа од меса (изузев кобасица) и рибе.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Продужење санкција на дан Хитлеровог напада

* Обавезна поља