Сједињене Америчке Државе планирају да повуку трупе из Сирије, преносе амерички медији, цитирајући званичнике.

Наиме, како пише CNN позивајући се на неименованог америчког војног званичника, у току је планирање за „пуно“ и „брзо“ повлачење америчких трупа из Сирије.

Како је додао, одлуку о томе је донео председник САД Доналд Трамп, који је дуго изражавао жељу за повлачењем трупа из Сирије.

Председник САД Доналд Трамп рекао је да је Исламска држава поражена.

“Поразили смо ИД у Сирији, једини разлог због ког смо били тамо током моје власти“, написао је Трамп на Твитеру.

Америка, иначе, има око 2.000 војника на терену који су углавном укључени у обуку локалних снага за борбу против Исламске државе.

Како наводи CNN, САД имају снаге у Ираку спремне да покрену нападе у Сирији уколико буде потребно.

Током протеклих неколико недеља, коалиција која се бори против ИСИС-а под вођством САД-а, извршила је стотине ваздушних и артиљеријских напада на ИСИС у Сирији. Неки од тих напада су лансирани из суседног Ирака, у ком САД имају више од 5.000 војника.

МОСКВА – ПОВЛАЧЕЊЕ ДОБРО ЗА ПОЛИТИЧКО РЕШЕЊЕ

МОСКВА Одлука Сједињених Америчких Држава да повуку своје војнике из Сирије ствара добру перспективу за политичко решење кризе у тој земљи, саопштило је данас руско Министарство спољних послова.

Како наводи руска агенција Тас, Министарство спољних послова Русије је такође оценило да иницијатива за фомирање сиријског уставног комитета има „светлу будућност”, уз повлачење америчких војника, пренео је Ројтерс.

БЕЛА КУЋА: ПОЧЕЛО ПОВЛАЧЕЊЕ

Бела кућа је саопштила да је почело повлачење америчких снага из Сирије.

„САД и њихови савезници су спремни да опет заштите америчке интересе, ако то буде било потребно“, саопштила је Бела кућа.

Они додају да победа над ДАЕШ-ом у Сирији не значи да ће коалиција престати да постоји, већ само да „прелази у нову фазу“ кампање.

Амерички лидер Доналд Трамп је раније саопштио да су САД победиле ДАЕШ у Сирији.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Америка повлачи војнике из Сирије

* Обавезна поља