Говорећи поводом 40. годишњице великог економског отварања Кине, председник Си Ђинпинг је поручио да ће се реформе наставити, али под условима које одреди Пекинг, без ичијег диктата споља. Није међутим дао наговештај даље тржишне либерализације, како су очекивали инвеститори, и за сат и по, колико је трајао говор, азијске берзе су забележиле пад.

Председник којег сматрају најмоћнијим кинеским лидером од Мао Цедунга искористио је важну годишњицу да изнесе тврдњу да рецепт раста под вођством снажне партијске контроле не треба мењати и да је то прва научена лекција из протеклих деценија.

„Управо због тога што смо се држали централизованог, јединственог вођства партије успели смо да остаримо ову сјајну историјску транзицију”, рекао је пред 3.000 званичника у Великом народном холу у Пекингу.

Иако овакви говори нису места на којима Кина најављује конкретне мере, инвеститори су се надали макар сигналу да је спремна да даље либерализује економију и ублажи тензије са САД које су се негативно одразиле на економију.

Међутим, он није спомињао трговинске односе са САД и само је уопштено говорио о економским и дипломатским изазовима с којима се земља суочава. Заложио се и за јак и приватни сектор и за подршку државној економији, иако је ово друго једна од главних тачки спорења у напетим односима с Вашингтоном.

Скуп је одржан је поводом 40 година откако је некадашњи лидер Денг Сјаопинг започео процес реформи након вишедеценијског посртања под диригованом економијом правоверног комунизма Мао Цедунга. Прешло се на тржишну економију или „социјализам са кинеским карактеристикама”, а раст који је уследио учинио је Кину другом највећом привредом на свету, мада последњих година кубури са растућим дугом и успореним растом.

Обнова је била усмерена на реформу пољопривреде, либерализацију приватног сектора, модернизацију индустрије и отварање за међународну трговину. Си Ђинпинг је описао реформе као „излазак из окова” претходних грешака, а протеклих 40 година као „квантни скок за социјализам с кинеским карактеристикама”, који је мотор великог кинеског препорода.

Си је одао признање Денг Сјаопингу, хвалећи огромне успехе Кине после отварања и подупирући их статистичким подацима о расту примања, образовању и очекиваном животном веку. Рекао је да земља која има такву величину и утицај има право на „висока стремљења” и да „нико није у позицији да диктира кинеском народу шта треба и шта не треба да ради”.

Нагласио је да се она никада неће развијати на шету интереса других земаља, али ни да никада неће одустати од сопствених легитимних права и интереса. Такође, упркос расту, Кина „никада неће тражити позицију глобалног хегемона”, рекао је кинески председник и нагласио њену улогу промотора мира и предводника борбе против климатских промена.

Док Кина покушава да се наметне као кључан играч на међународној сцени, у складу с циљем прокламованим на последњем партијском конгресу, њена репутација трпи због репресије над муслиманима у покрајини Синђанг, прогона хришћана и тајанственог хапшења бившег шефа Интерпола. Пословни људи и економисти жале се на мешање партијских званичника у пословање, велике порезе и ограничења за инвестиције.

Председник Америчке трговинске коморе Вилијам Зарит рекао је после Сијевог говора за Ројтерс да је ипак оптимиста и да очекује да ће Пекинг у наредних 90 дана, колико траје договорено примирје у трговинским рату, изаћи с неком конкретном мером отварања јер „знају да Кина не жели трговински рат”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Си Ђипинг – Кина се реформише по својим правилима

* Обавезна поља