pentagon 1ВАШИНГТОН — Америчка војска ће затворити велику ваздухопловну базу у Британији и повући се из више од десетине војних објеката широм Европе у склопу реорганизације снага.

 

Америчке операције у бази Милденхол у Британији биће окончане, а план за консолидацију новчаних средстава резултираће „незнатним смањењем броја војника“ у региону, али без губитка америчке војне моћи, навео је Пентагон.

Упркос затварању Милденхола и мањих војних постаја на другим местима, укључујући повлачење око 500 војника из Лахес филда у Португалу, САД остају привржене својим европским савезницима, рекао је шеф Пентагона Чак Хејгел, а пренео АФП.

Део војника повучених из Британије, Португала и других места биће пребачен у Немачку и Италиију, рекли су званичници.

Пентагон је саопштио да ће реорганизација значити уштеду од око 500 милиона долара и омогућити ефикасније коришћење ресурса.

Затварање Милденхала, део је планова за распоређивање две ескадриле нових борбених авиона „Ф-35“ у бази Лакенхит у наредне две године.

Планираним потезима, број америчког војног и цивилног особља у Британији биће смањен за око 2.000 људи у наредних неколико година, док ће укупан број америчких војника у Немачкој бити повећан.

Званичници инсистирају да ови потези ни на који начин неће угрозити способност САД да се супротстави све одлучнијој Русији и да ће Вашингтон наставити са ротацијом војника за вежбе и обуку са савезницима у источној Европи.

Око 67.000 америчких војника тренутно се налази стационирано у Европи.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Америка затвара војну базу у Британији

* Обавезна поља