vucic_zelezara_2_0610На тендеру за приватизациjу Железаре Смедерево стигле су три понуде од коjих jе валидна само понуда америчке компаниjе Eсмарк, саопштио jе данас председник Kомисиjе за спровођење модела стратешког партнерства за приватизациjу српске челичане Боjан Боjковић.

Боjковић потписивање уговора са америчком Eсмарк групом за куповину удела у челичани од 80,01 одсто очекуjе наjкасниjе до 31. jануара.

Oчекуjе и да ће преговори са Eсмарком бити завршени између 15. и 17. jануара, како би уговор, према његовим речима, био потписан 30. или наjкасниjе 31. jануара.

Боjковић, коjи jе и извршни директор Железаре, рекао jе да су међу понудама jош две коверте чиjи пошиљаоци нису познати.

Oн jе прецизирао да ће Kомисиjа у току дана преиспитати понуду Eсмарка с обзиром на то да jе процедура мало дужа, али да jе та компаниjа испунила све услове предвиђене тендером.

Kада jе реч о преостале две коверте коjе су стигле, он jе казао да jе jедну, али после законског рока, послао адвокат Aлекса Aлексић, као пуномоћник неименованог конзорциjума страних и домаћих фирми.

Друга коверта jе, према његовим речима, стигла без имена понуђача, односно без имена компаниjе као и да ниjе испоштован ниjедан од три услова предвиђена тендером. Tо, додао jе, значи да ниjе достављен доказ да jе поднет захтев за откуп приватизационе документациjе нити да jе уплаћен износ од 10 хиљада евра, нити jе потписан уговор о поверљивости.

Боjковић jе рекао да jе писмо о заинтересованости до 1. децембра 2014. послало укупно 10 компаниjа, те да jе касниjе шест њих поднело захтев за откуп приватизационе документациjе.

Навео jе да jе износ од 10 хиљада евра за приватизациону документациjу уплатило и физичко лице Имран Имрани из Берлина, али да та уплата ниjе прихваћена jер ниjе постоjао неопходан захтев за откуп те документациjе.

Jавним позивом за избор стратешког партнера за докапитализациjу Железаре понуђена jе куповина удела од 80,01 одсто, а власник преосталих 19,99 одсто би остала држава.

Железара, чиjи су погони смештени у селу Радинац код Смедерева, Шапцу и Kучеву, позната jе у jугоисточноj Eвропи по производњи челика, топло и хладно ваљаних производа и белог лима.

Иначе, оснивач и први човек Eсмарк стил групе Џеjмс Бушар jе раниjе рекао Танјугу да ће та компаниjа, уколико победи на тендеру, у српску челичану уложити 400 милиона долара у наредних неколико година, као и да неће бити отпуштања.

Oн jе истакао да би Eсмарк само у 2015. инвестирао 28 милиона долара у смедеревску Железару, да би се покренула друга висока пећ коjа већ неко време не ради, а улагало би се, каже, и у централну фабрику.

Желзара jе први пут продата након стечаjа у марту 2003. америчком Jу-Eс стилу за 23 милиона долара и до почетка 2012. jе била велики извозник и обухватала до 13 одсто укупног извоза Србиjе.

Влада Србиjе jе у jануару 2012. године откупила Железару од Jу-Eс-Стила за симболични jедан долар.

Држава сада месечно помаже производњу у Железари са око 10 милиона долара.

Влада продаје преко 80 % капитала Железаре

Влада Србије је власник Железаре од фебруара 2012. када ју је за један долар купила од америчког Ју-Ес стила (У.С. Стеел) који се повукао због губитака.

Након продаје 80,01 одсто удела у Железари Влада ће остати власник преосталог капитала.

 

Први тендер за продају Железаре, која запошљава око 5.000 радника, расписан је априла 2012. године, а руски Уралвагонзавод се једини јавио на позив, али није доставио обавезујућу понуду.

Вредност производње Железаре Смедерево је око 340 милиона евра, а с пуним капацитетом достигла би 1,5 милијарди евра.

Држава Железари месечно даје 8,5 до 10 милиона евра, али то предузеће банкама дугује 260 милиона евра, добављачима 120 милиона и за сировине још 145 милиона евра.

Прелић: Са Есмарком излазимо из тешке ситуације

БЕОГРАД – Председник самосталног синдиката Железаре Смедерево Синиша Прелић изјавио је данас да је понуда Есмарка за стратешко партнерство са српском челичаном велики помак у односу на претходни период и изразио очекивање да ће све око тог аранжмана бити готово до 1. фебруара.

Прелић је рекао новинарима, након отварања понуда за приватизацију железаре у Агенцији за приватизацију, да у прва два тендера није била ниједна понуда, тако да је понуда америчког Есмарка велика ствар у овом тренутку.

„Очекујемо да ће Есмаркова понуда задовољити Железару и Смедерево”, истакао је Прелић и додао да ће долазак Есмарка значити излазак из тешке ситуације у којој се она налази од одласка бившег власника, америчког Ју-Ес-Стила”, казао је Прелић.

Додао је да се тада причало како треба затворити Железару, како радници нису вредни и не знају да раде свој посао. Према његовим речима, радници Железаре ишчекују крајњи исход Есмаркове понуде, односно да ли задовољава све предвиђене услове.

Циљ је каже да Железара Смедерево послује без субвенција и подсетио да од 1. фебруара због прописа ЕУ држава више неће моћи финансијски да помаже Железару.

„Са овом понудом добијамо нову шансу и надамо се да ћемо од 1. фебруара кренути са повећањем производње и да ћемо као радници одговорити на све што се од нас очекује”, рекао је Прелић.


Извор: Танјуг, Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Чудан тендер за железару „Смедерево“

* Обавезна поља