brdo al taharaВашингтон више не оптужује Русију само за мешање у унутрашње ствари Украјине, него и – Сирије!

Пентагон је објавио да потврђује саопштење сиријске опозиције (побуњеника) да је постојао центар за електронску шпијунажу који је чувала једна јединица сиријске армије, али да су њиме наводно управљали руски војни стручњаци.

Тај центар су побуњеници заузели пре неки дан, а Пентагон тврди да информације које је добио од побуњеника „сведоче о директном учешћу Москве у сиријском конфликту“. Штавише, да је армија Башара Асада – управо захваљујући томе – током протеклих годину дана успешније ратовала.

Овим поводом се одмах огласио сенатор-јастреб Џон Мекејн: „Немам разлога да не верујем тим информацијама. Сада је јасно да Русија и пружа војну помоћ Дамаску и да директно управља тим конфликтом, односно да координира операције Асадове армије“.

Све ово се односи на стратешки важно брдо Тал ал-Хара које се налази уз сиријско-израелску границу, а заузели су га пре недељу дана муџахедини Ал Каидине филијале Џебхат ан-Нусра. Додуше, Американци су потом почели да тврде: да су то брдо заузели припадници прозападне Сиријске слободне армије.

Логично: како би иначе објаснили своју везу са Џебхат ан-Нусра.

На Тал-ал-Хари се налазио сиријско-руски центар за електронску шпијунажу Центар-С који је са руске стране био у надлежности руске Војне обавештајне службе (ГРУ).

Москва је још 2012. планирала напуштање Тал ал-Харе – ако ратна ситуација у Сирији почне да се неповољно развија по Дамаск.

Представник ССА Фирас ал-Хаврани изјавио је да је у Центру-С радило најмање 15 руских стручњака, али да су пре две недеље – заједно са опремом – били евакуисани.

Званични Дамаск још није потврдио пад Тал ал-Харе.

Руски војни експерт Игор Коротченко изјавио је да Русија није имала и да нема војне инструкторе у Сирији и да Асадова армија ратује потпуно самостално. Он је допустио могућност да руски стручњаци – да би обучили Сиријце коришћењу нове руске војне технике – могу краће време боравити у тој земљи, али је нагласио да се то не може сматрати њиховим учешћем у борбама.

Коротченко је посебно указао: ако су руски стручњаци заиста били и таквом центру, онда су они – пре његовог напуштања – морали уништити сву документацију, а и „плакате и фотографије“ које ССА покаује. Он не искључује да се ради о „информативној операцији против Русије“.

Међутим, он је уверен да се није догодило ништа посебно ново и важно:

„Американци ионако користе сваку прилику да нападну Русију. Напад мање или више, ништа не мења! А Русија како је подржавала Башара Асада – тако ће га и даље подржавати. Сада имамо слободне руке за сваку подршку Сирији. На то неће утицати никакве америчке изјаве и дрека. Украјинска криза је ствари изменила. Русија нема више никакав разлог да буде сусздржана у помагању својих савезника! Наравно, Русија неће ратовати уместо Асада и његове армије“.

Бивши шеф руске војне дипломатије, генерал Леонид Ивашов, уверен је да би Москва – у складу са важећим споразумима са Дамаском – имала право чак и да војску упути у Сирију. По његовој процени, незаконито се у унутрашње ствари Сирије мешају – Американци…


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Американци оптужују Русију за умешаност у Сирији

* Обавезна поља