Последња политичка превирања у Републици Српској су опасан и јасан сигнал да Запад интензивира стратегију маргинализације српског фактора на Балкану и онемогућавање већег утицаја Русије, оценила је главни уредник руског „Фонда стратешке културе“ Ања Филимонова.

„Балкан је стратешки чвор за контролу процеса глобалних димензија на релацији Блиски исток-ЕУ-Кина-Русија. Отуда је Западу, а пре свега САД, битно да се што више смањи руски утицај. Догађаје у Српској не треба гледати издвојено од онога што се дешава на нивоу БиХ. То је, пре свега, покушај брзе интеграције у НАТО, али и гурање ‘под тепих’ чињенице да се управо у Сарајеву ствара терористичко гнездо радикалног исламизма“, навела је Филимонова.

Она је за „Вести“ оценила да је једина препрека тим тежњама јака Република Српска и упозорила да „опозиција не схвата да је на овај начин заправо постала инструмент у слабљењу Српске“.

На питање да ли верује да постоји план Запада да Милорад Додик „мора да оде“, Филимонова нема дилеме.

„Сва прича је заправо о економским интересима Запада. Отуда је и сваки патриотски и национални лидер заправо државни непријатељ јер угрожава темељ функционисања либералног света. То су ‘алфа и омега’ западног приступа. Чим постанете бранилац националних интереса против вас почиње беспоштедни рат“, истакла је Филимонова.

Она је нагласила да зато за Запад Додик „мора да оде“.

„Због чега опозиција тражи оставку министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача? Па зато што са веома ограниченим инструментима ствара ефикасан систем одбране Српске. Милорад Додик, Драган Лукач, Жељка Цвијановић и други политичари и функционери Републике Српске показују бриљантан пример успоставе српске држаности а то Запад не може да толерише. Поражавајућа је неписменост опозиционих представника који зарад ситних приватних материјалних интереса лишавају нормалне будућности и своју и туђу децу“, нагласила је Филимонова.

Она је упитала да ли они стварно мисли да Брајан Хојт Ји или Мајк Пенс ноћима не спавају, да само мисле о бољој будућности балканских народа.

„Да ли постоји бар једна пример бриге Запада о другом народу? Не постоји – и онда се враћамо на суштину делатности опозиције, а она је примитивна, урушење сопствене државности“, закључила је Филимонова.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Ања Филимонова – Додика руши „пешадија Запада“

* Обавезна поља