Председник Владе Ана Брнабић на централној церемонији обележавања Дана државности у Орашцу извиждана је уз повике „Издаја“ и „Издали сте Косово“.

Док је Брнабић држала говор испред споменика вожду Карађорђу неки од окупљених певали су „Ој Косово, Косово земљо моја вољена“.

Звиждуци су се чули и на помињање председника Србије Александра Вучића током говора премијерке, као и док га је у говору споменула и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Први звиждуци чули су се пошто је премијерку и председницу Републике Српске Жељку Цвијановић водитељка програма позвала да положе венац на споменик.

Брнабић је, пошто су јој звиждали док је држала говор, рекла да данас када треба да славимо претке и покажемо јединство у борби за бољу будућност имамо људе који су дошли да звижде.

„Али нека је то тим људима на част. Ми ћемо се борити и ја могу да вам гарантујем – што сте ви гласнији то ћемо се ми борити јаче“, истакла је Брнабић.

Она је рекла да види кога представљају и да види заставе које носе и поручила им да „фашизам у Србији никада неће победити“.

„Много је Србија пропатила због фашизма, нећемо ово толерисати, али молим вас још једном испоштујте претке и државу Србију“, казала је Брнабић.

Она је истaкла да се поноси својом земљом и тиме шта је Србија данас, њеном јачином и храброшћу.

Неки од окупљених који су звиждали, осим застава Србије носили су и заставе покрета „Наши“ и „Двери“.

Тешко је рећи ко је све звиждао, али је председник СНП „Наши“ Иван Ивановић изјавио да су премијерку Ану Брнабић током обраћања грађанима у Орашцу на прослави Дана државности извиждали зато што су она и председник државе Александар Вучић „најавили издају Косова“.

„Ово је одговор грађана Србије пред најављену издају Косова од стране Александра Вучића и Ане Брнабић која подржава идеју о ‘разграничењу'“, навео је Ивановић у писаној изјави.

Жељка Цвијановић: Дужност Српске и Србије је да храбро корачају у будућност и чувају свој идентитет

Председник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је данас у Орашцу на обележавању Дана државности Србије да је дужност Србије и Српске да храбро корачају у будућност, да вредно раде и да се развијају, али да истовремено снажно и љубоморно чувају свој идентитет и језик, да задрже традиционалне вредности и негују историјско памћење.

– Велика ми је част да вам се обратим на овај дан – на Сретење, и на овом месту на којем је Србија 1804. године васкрснула, запалила пламен слободе и кренула путем коначног ослобођења – рекла је Цвијановићева у обраћању поводом обележавања Дана државности Србије.

Да је Сретење важан датум у српској историји, подсетила је председник Републике Српске, показује не само почетак Првог српског устанка, већ и то што је касније 1835. године на тај дан донесен и први демократски Устав Србије чиме је отпочело стварање модерне српске државе.

– С правом смо окупљени око овог датума и око идеје државности, слободе и националног јединства, око прошлости, садашњости и будућности, око обавезе да се чува мир и очува идентитет – рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је пламен слободе који је упаљен те 1804. горио много пута у претходна два века, те да је за живот у слободи и миру плаћена превисока цена, однесени су многи животи и проузрокована огромна страдања.

– Зато је наша обавеза у Србији и у Републици Српској да не заборавимо нашу прошлост и наше жртве. Наша је дужност да храбро корачамо у будућност, вредно радимо и развијамо наше земље, али да истовремено снажно и љубоморно чувамо свој идентитет и језик, да задржимо своје традиционалне вредности и негујемо историјско памћење. Србији и Републици Српској желим мир, стабилност, економски напредак и безбедно окружење. И уз ове жеље, честитам вам Дан државности – нагласила је председник Српске.


Извор: Бета, Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Ана Брнабић извиждана на Орашцу (видео)

* Обавезна поља